Ένωση Γονέων Δήμου Σύρου-Ερμούπολης: «Μεγάλη υστέρηση της Σύρου σε αθλητικές υποδομές»

Newsroom
11/04/2024 12:03
 
 
 

 

Στις ελλείψεις αθλητικών υποδομών – με αφορμή τη διεξαγωγή της Αθλητικής Εβδομάδας στη Σύρο – αναφέρεται η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Γονέων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Ειδικότερα, η Ένωση χαρακτηρίζει ως θετική την πρωτοβουλία της διεξαγωγής του αθλητικού – εκπαιδευτικού προγράμματος: «Αθλητική, Ολυμπιακή, Παραολυμπιακή Παιδεία, Ιστορία και Αξίες ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ», ωστόσο δεν παραλείπει να τονίσει ότι η «μεταμόρφωση» της Πλατείας Μιαούλη προκαλεί προβληματισμό, αν αναλογιστούμε «την πραγματική κατάσταση που επικρατεί από πλευράς αθλητικών υποδομών στο νησί».

«Τα παιδιά της Σύρου, όπως και κάθε παιδί, δικαιούνται να αθλούνται σε πραγματικά γήπεδα, ανοιχτά και προσβάσιμα σε όλους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, στην οποία διαπιστώνεται η μεγάλη υστέρηση του τόπου μας σε αθλητικές υποδομές.

Το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:
Με αφορμή την εβδομάδα του αθλητικού – εκπαιδευτικού προγράμματος: «Αθλητική, Ολυμπιακή, Παραολυμπιακή Παιδεία, Ιστορία και Αξίες ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ» του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που διεξάγεται στη Σύρο 6-12 Απριλίου 2024, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου μας, η Ένωσή μας ως δευτεροβάθμιο όργανο των Συλλόγων Γονέων του νησιού μας, επισημαίνει τα εξής:

1. Είναι σίγουρα θετική κάθε πρωτοβουλία που προάγει τις αξίες του αθλητισμού, ως αναπόσπαστο στοιχείο του ανθρώπινου πολιτισμού, αλλά και ως αγαθού που αφορά στο σύνολο της κοινωνίας μας, με έμφαση, φυσικά, στη νέα γενιά.

2. Το αθλητικό πνεύμα, όπως το οραματίστηκε στη σύγχρονη εποχή ο Δ. Βικέλας, μακριά από τις σκοπιμότητες που προτάσσουν το κυνήγι των επιδόσεων και την εμπορευματοποίηση, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και οδηγό για τα παιδιά μας.

3. Η «μεταμόρφωση» της Πλατείας Μιαούλη σε αθλητικό κέντρο στα πλαίσια του προγράμματος «Δ. Βικέλας», από την μια μεριά εντυπωσιάζει, από την άλλη όμως προβληματίζει, ειδικά αν συλλογιστούμε την πραγματική κατάσταση που επικρατεί από πλευράς αθλητικών υποδομών στο νησί μας. Καταγράφουμε την πλήρη ανυπαρξία εγκαταστάσεων στίβου, την ανυπαρξία κλειστού γηπέδου καλαθοσφαίρισης, κλειστού γυμναστηρίου, την περιορισμένη λειτουργία του κολυμβητηρίου αλλά και την μικρή διαθεσιμότητα των υπαρχόντων δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των παιδιών μας.

4. Ξεκινώντας από τη θέση ότι τα παιδιά μας, τα παιδιά της Σύρου, όπως και κάθε παιδί, δικαιούνται να αθλούνται σε πραγματικά γήπεδα, ανοιχτά και προσβάσιμα σε όλους, δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε την μεγάλη υστέρηση του τόπου μας. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε την εντελώς άδικη και ανισότιμη αντιμετώπιση των Συριανών μαθητών που κάθε χρόνο είναι υποψήφιοι είτε για τις γυμναστικές ακαδημίες, είτε για τις στρατιωτικές σχολές, η διαπίστωση μετατρέπεται σε θλίψη και θυμό, διότι και στον τομέα αυτό, τα παιδιά μας αντιμετωπίζονται ως παιδιά «κατώτερης» κατηγορίας.

5. Στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών τόσο το 2023, όσο και το 2019, η Ένωσή μας προσπάθησε να αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης αθλητικών υποδομών, όπως και χώρων πολιτισμού και ψυχαγωγίας για την νέα γενιά στο νησί μας. Ζήτησε, από όλους τους υποψήφιους, γραπτές δεσμεύσεις και συγκεκριμένες προτάσεις. Δυστυχώς πέρα από λίγες φωτεινές εξαιρέσεις, τις οποίες άλλωστε κοινοποιήσαμε με δελτίο τύπου, οι περισσότεροι συνδυασμοί μας παρέπεμψαν στα ιλουστρασιόν προεκλογικά προγράμματα, με την, γνωστή σε όλους, αξιοπιστία.

6. Συμφωνώντας απόλυτα με το σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας που προσυπογράφεται από δεκάδες Συριανούς γονείς, δεν έχουμε παρά να καλέσουμε τόσο την Πολιτεία, όπως αυτή εκφράζεται από το αρμόδιο υπουργείο, όσο και την Περιφερειακή και Δημοτική αρχή, να εργαστούν για να αποδώσουν, στην νεολαία της Σύρου τους αθλητικούς χώρους που δικαιούται το ταχύτερο δυνατό.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων κοινοποιείται στον Αν. Υπουργό Αθλητισμού κ. Βρούτση, τους βουλευτές Ν. Κυκλάδων, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης, την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γ.Μ. Ελλάδας, τους Συλλόγους Γονέων Σύρου, τον Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύρου, Τήνου Μυκόνου, την Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και τα ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 15 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*