Άδωνις Γεωργιάδης και Μάριος Θεμιστοκλέους στη Σύρο: Τι είπαν για την υγεία στα νησιά και την υποστελέχωση

'Αδωνις Γεωργιάδης Σύρος
Newsroom
18/07/2024 23:18
 
 
 

 

Τη Σύρο επισκέφθηκε την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους τη Γενική Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, τον Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό και τον Διοικητή του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου.

Κατά την επίσκεψη του, ο Υπουργός συναντήθηκε αρχικά με τον Δήμαρχο Σύρου Αλέξη Αθανασίου και τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς, ενώ αργότερα μετέβη στο Εμπορικό Επιμελητήριο Κυκλάδων, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση εργασίας με θέμα τη λειτουργία των Υγειονομικών Μονάδων των Κυκλάδων.

'Αδωνις Γεωργιάδης Σύρος

Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κυκλάδων Χαράλαμπος Δαρζέντας, ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός, ο Διοικητής του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων Παναγιώτα Βούλγαρη, ο Διοικητής του Γ.Ν. Σύρου Νικόλαος Ρούσας και οι Βουλευτές Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας.

'Αδωνις Γεωργιάδης Σύρος

Στην τρίωρη αυτή σύσκεψη συμμετείχαν επίσης είτε δια ζώσης είτε με τηλεδιάσκεψη οι δήμαρχοι των νησιών Σύρου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Σερίφου, Σικίνου, Σίφνου, Τήνου, Φολεγάνδρου, Αμοργού, Αντιπάρου, Θήρας, Ίου, Κέας, Κιμώλου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, καθώς και εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας των νοσοκομείων και κέντρων υγείας των Κυκλάδων.

Στο τέλος της επίσκεψής του, ο κ. Γεωργιάδης μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Για πρώτη φορά στην ιστορία είχαμε μία συνολική συζήτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, με σχεδόν το σύνολο των δημοτικών αρχών και των παραγόντων όλων των νήσων των Κυκλάδων, που εξέθεσε ο καθένας τα προβλήματα του δικού του νησιού, αλλά και συνολικά τα προβλήματα της νησιωτικότητας όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας. Νομίζω ότι δόθηκαν πολλές απαντήσεις και εμείς καταγράψαμε πολλά πράγματα που έπρεπε να ακούσουμε. Πολλά πράγματα ξεκαθαρίστηκαν. Παρουσιάστηκε το σχέδιό μας για τις αεροδιακομιδές που πιστεύουμε ότι αναλυτικά θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες και δημόσια στον ελληνικό λαό. Εξηγήσαμε τα χρονοδιαγράμματα προσλήψεων. Πήραμε αποφάσεις για να ανοίξουμε θέσεις για προσλήψεις επικουρικών με μπλοκ παροχής υπηρεσιών σε διάφορα νησιά. Γενικά βάλαμε κάτω πολλά θέματα και νομίζω ότι έχουμε βάλει σε μία σειρά προς επίλυση πολλά ζητήματα του νησιωτικού χώρου των Κυκλάδων, όπου λόγω της γεωγραφίας έχει προβλήματα πολύ ειδικότερα. Δεσμευόμαστε ότι σύντομα θα είμαστε εδώ πάλι για να δούμε ότι αυτά τα οποία αποφασίσαμε σήμερα, έχουν μπει σε ένα στάδιο εφαρμογής ώστε να έχουν και οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες των Κυκλάδων πλήρη εμπιστοσύνη ότι το σύστημα υγείας είναι εδώ και λειτουργεί προς όφελος των συμπολιτών μας».

Ακολουθούν ερωτήσεις δημοσιογράφων

Δημοσιογράφος: Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα ότι το νοσοκομείο Σύρου στηρίζει όλες τις Κυκλάδες. Ένα πάγιο αίτημα και της Διοίκησης, αλλά και των εργαζομένων ήταν η στελέχωση εδώ και τώρα για το καλοκαίρι. Θα γίνει κάτι συγκεκριμένο από το Υπουργείο Υγείας;

Μάριος Θεμιστοκλέους: «Το νοσοκομείο της Σύρου συγκεκριμένα, έχει μια πολύ μεγάλη αύξηση και στο νοσηλευτικό και στο λοιπό προσωπικό, σε σύγκριση με το 2019. Το επόμενο χρονικό διάστημα, με εφαρμογή από τον Σεπτέμβρη, θα έχουμε την ΚΥΑ που θα δίνει σημαντική αύξηση στο επίδομα των άγονων περιοχών, που είναι τα νησιά των Κυκλάδων. Από 100 ευρώ θα τριπλασιαστεί και στις συγκεκριμένες ειδικότητες θα είναι άλλο τόσο. Άρα 500 με 600 ευρώ καθαρά μεσοσταθμικά – ανάλογα με το βαθμό του γιατρού- και αφού ψηφιστεί, θα ξαναπροκηρυχθούν οι άγονες θέσεις που μαζί με το ιδιωτικό έργο των γιατρών πιστεύουμε ότι θα μειωθούν πολύ οι πιθανότητες να ξαναμείνουν αυτές οι θέσεις κενές».

Άδωνις Γεωργιάδης: «Πιστεύω τα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θέτουμε σε εφαρμογή συνολικά τώρα θα δώσουν ευκαιρία στο νέο γύρω προσκλήσεων να έχουμε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή ιατρικού προσωπικού, αλλά για να ξέρει ο κόσμος το νοσοκομείο Σύρου σήμερα όπως ενημερώθηκα επισήμως από τη Διοίκηση, έχει 31 άτομα περισσότερα προσωπικό απ’ ότι είχε το 2019».

Δημοσιογράφος: Τι συμπέρασμα βγάλατε εσείς σαν αρμόδιος Υπουργός στο χώρο της υγείας για τα νησιά των Κυκλάδων;

Άδωνις Γεωργιάδης: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο σύνολό του έχει κάθε μέρα χιλιάδες επιτυχίες σε διαχειρίσεις περιστατικών ασθενειών συμπολιτών μας, τραυματισμών, ατυχημάτων και ούτω κάθε εξής. Αυτές οι επιτυχίες δεν γίνονται πρώτο θέμα πουθενά. Πρώτο θέμα θα γίνει αν κάπου δεν υπάρχει γιατρός, αν κάπου δεν δούλεψε το μηχάνημα, αν κάπου πλήρωσε κάποιος συμμετοχή σε ένα αξονικό τομογράφο. Είναι λογικό τα μέσα να εστιάζουν στην αποτυχία παρά στην επιτυχία. Καμιά φορά όμως όταν κάνεις αυτό το πράγμα δημιουργείς μια στρέβλωση στη γενική εικόνα. Με ρωτήσατε αν οι κάτοικοι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Πρέπει να αισθάνονται και είναι απολύτως ασφαλείς. Αυτή είναι η σωστή απάντηση. Έχουμε περιθώριο να κάνουμε το σύστημα καλύτερο; Ναι, υπάρχουν πολλά περιθώρια να γίνει το σύστημα καλύτερο υπό τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε πανευρωπαϊκά σήμερα. Θα κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Σύρο, ο Άδωνις Γεωργιάδης βρέθηκε στα Ναυπηγεία Νεωρίου, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και CEO της εταιρείας «ONEX NEORION SHIPYARDS AE» Πάνο Ξενοκώστα και με εργαζόμενους. Επίσης, επισκέφθηκε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο Β’ στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου και τον Σεβασμιότατο Επίσκοπο Σύρου, Θήρας και Αποστολικού Τοποτηρητή της Επισκοπής Κρήτης, κ. Πέτρο Στεφάνου στην Καθολική Επισκοπή Σύρου.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 34 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*