Σύρος: Μια σημαντική δωρεά του συνόλου του συγγραφικού έργου του Χρήστου Μαλεβίτση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ερμούπολης

Newsroom.
02/09/2024 18:10
 
 
 

 

Κατόπιν πρωτοβουλίας του Κωνσταντίνου Μαλεβίτση, υιού του αείμνηστου στοχαστή Χρήστου Μαλεβίτση, η Βιβλιοθήκη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης απέκτησε το σύνολο του συγγραφικού του έργου.

Ο Χρήστος Μαλεβίτσης, διατηρώντας συγγενικούς δεσμούς με τη Σύρο, περνούσε τις καλοκαιρινές του διακοπές στο νησί, αντλώντας έμπνευση για το έργο του.

Ο Κωνσταντίνος Μαλεβίτσης παρέδωσε ο ίδιος τα βιβλία 23 τόμοι με τη μορφή των Απάντων Χρήστου Μαλεβίτση από τις εκδόσεις Αρμός- στον Δήμαρχο Σύρου- Ερμούπολης κ. Αλέξανδρο Αθανασίου.

Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του Χρήστου Μαλεβίτση (1927-1997)

Ο Χρήστος Μαλεβίτσης γεννήθηκε στην Καλοσκοπή Παρνασσίδος (1927). Σπούδασε οικονομία, κοινωνιολογία και φιλοσοφία στην Αθήνα, στη Χάγη και στη Γενεύη.

Εργάστηκε στην οικονομική επιτροπή του ΟΗΕ, σε οικονομικά υπουργεία και στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, του Εθνικού Θεάτρου, της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, τακτικός συνεργάτης των περιοδικών «Ευθύνη», «Νέα Εστία», «Νέα Σύνορα», «Λωτός», κ.α.

Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1964, με συνεργασία του στο περιοδικό «Εποχές». Επηρεασμένος από τον υπαρξισμό, ασχολήθηκε κυρίως με το φιλοσοφικό δοκίμιο, ενώ συγχρόνως μετέφρασε ορισμένα από τα σημαντικότερα φιλοσοφικά βιβλία του 20ου αιώνα: Berdiaeff, Heidegger, Jaspers, Tillich, Bochenski, Wahl, κ.α.

Πέθανε στην Αθήνα το 1997. Το έργο του έχει κυκλοφορήσει και σε ψηφιακή μορφή από τον Σύνδεσμο Φίλων Χρήστου Μαλεβίτση και τον Θησαυρό της Ελληνικής Γλώσσας.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 8 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*