Σύρος: Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 8ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» (φώτο)

Newsroom.
04/09/2024 23:31
 
 
 

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας στην πηγή του Άη Θανάση στην Άνω Σύρο έπεσε η αυλαία του 8ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024.

Έχοντας σαν κύρια θεματική ενότητα τις γυναικείες μορφές που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στο ρεμπέτικο, το 8ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου ξεκίνησε από την εργατική συνοικία του Βροντάδου μπροστά από την ιστορική ταβέρνα του «Τεμπέλη» και περνώντας από τον επιβλητικό χώρο του Ταρσανά κατέληξε στην ειδυλλιακή πηγή του Αγίου Αθανασίου στην Άνω Σύρο, γεμίζοντας με μελωδίες και ζωντανεύοντας τις γειτονιές και τα στενά του νησιού για πέντε ημέρες. Έχουν γίνει εξάλλου θεσμός εκτός από τις προγραμματισμένες συναυλίες και οι αυθόρμητες συναντήσεις στα σκαλάκια του δημαρχείου αλλά και στον χώρο της έκθεσης λαϊκών μουσικών οργάνων με τη συμμετοχή μουσικών, οργανοποιών αλλά και του κόσμου που φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο παρακολουθώντας με αμείωτο ενδιαφέρον όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ ταξιδεύοντας από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου αποτελεί μια συνδιοργάνωση του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, μια συνεργασία που μετρά ήδη οκτώ χρόνια και κάθε χρόνο «ανεβάζει τον πήχη όλο και ψηλότερα», όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Ρούσσος. Ο κ. Ρούσσος επισήμανε ότι ένας από τους στόχους του Φεστιβάλ είναι «να ανοίξουν ξανά ταβέρνες όπως του Τεμπέλη, να βρουν ξανά το χώρο τους οι λαϊκές ορχήστρες που θα κρατήσουν ζωντανή τη λαϊκή μουσική μας παράδοση, να αποκτήσουν ξανά οι γειτονιές τα στέκια τους». Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Αλέξης Αθανασίου αναφέρθηκε στην εδραίωση πλέον του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου ως ένας θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, λέγοντας πως «έχοντας ξεκινήσει δειλά πριν μερικά χρόνια και πάλι με αντιδήμαρχο πολιτισμού τη Θωμαή Μενδρινού, φτάσαμε αισίως στο 8ο Φεστιβάλ με τη συνεισφορά του Επιμελητηρίου και φυσικά του Αντώνη Μαραγκού που είναι η ψυχή του Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ έχει πλέον καταξιωθεί και έχει καταστεί ένας θεσμός για τον τόπο μας», ενώ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Θωμαή Μενδρινού τόνισε πως «το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου “Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη” είναι ένα αποτέλεσμα μίας πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσο» και πως «για εμάς οι φετινές εκδηλώσεις έχουν μία ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι αφιερωμένες στη γυναίκα, στην προσφορά της στην ρεμπέτικη μουσική, δίνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής στη ζωή της». Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του και ο σπουδαίος ερμηνευτής και μουσικός της λαϊκής μας παράδοσης κ. Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος εξήρε τη συλλογική προσπάθεια των συντελεστών του φεστιβάλ και τη σημασία του «όλοι μαζί», καθώς «το λαϊκό τραγούδι που έμεινε μέχρι τις μέρες μας, κάποτε διωγμένο και περιθωριακό, είναι το σημαντικότερο πολιτιστικό μας στολίδι».

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στο φεστιβάλ συμμετείχαν μερικοί από τους πιο σημαντικούς και αξιόλογους καλλιτέχνες της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης. Ερμηνεύτριες όπως οι Ρένα Βέργου, Μαίρη Δεναξά, Ιφιγένεια Ιωάννου, Αγγελική Κοκκίνη, Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Άρτεμις Ματαφιά, Εύα Ξένου, Αργυρώ Πανταζή και Ασπασία Στρατηγού,  συνοδευόμενες από τους εξαιρετικούς μουσικούς Θανάση Βαλάσκα, Αρίστο Βαμβακούση, Ηλία Θεοδωρόπουλο, Αλέξανδρο Καμπουράκη, Σάκη Καρακώστα, Βασίλη Κορακάκη, Παναγιώτη Λοΐζου, Αντώνη Μαραγκό, Δημήτρη Μαραγκό, Θοδωρή Μαραϊδώνη, Γεωργία Μαρίνη, Αργύρη Νικολάου, Σάκη Νικολετόπουλο, Πέτρο Παπαγεωργίου, Στέλιο Παπαδόπουλο, Αγγέλικα Παπανικολάου, Ισίδωρο Ρούσσο, Αντώνη Τζίκα και Γιώργο Φουντούκο, καθώς τους συντελεστές της Λαϊκής Ορχήστρας του Μικρού Μουσικού Συνόλου Σύρου υπό την καθοδήγηση του διδασκάλου τους Δημήτρη Μαραγκού, μάγεψαν το κοινό με τις μοναδικές ερμηνείες δίνοντας το προσωπικό τους στίγμα, με σεβασμό στις εκτελέσεις που μας άφησαν σαν ανεκτίμητη κληρονομιά οι πρωτομάστορες-μαστόρισσες του ρεμπέτικου.

Στη φετινή διοργάνωση απολαύσαμε μια μοναδική παράσταση Καραγκιόζη του Γιάννη Γαλανού από τη Σάμο που, παρά το νεαρό της ηλικίας του, μας εξέπληξε με τη βαθιά γνώση των τεχνικών και των φιγούρων του θεάτρου σκιών, ενώ οι μαθητές και μαθήτριες του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης συγκίνησαν με την έρευνα και την παρουσίαση ενός αφιερώματος στη σπουδαία Ρίτα Αμπατζή.

Η Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων προκάλεσε το ενδιαφέρον μουσικών και κοινού που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις μοναδικές δημιουργίες των εξαίρετων καλλιτεχνών – οργανοποιών (Νίκου Γαλανού, Άδωνι Γουλιέλμου, Ανδρέα Δέλλιου, Γιάννη Καρβούνη,  Τάσου Κατσιφή, Νίκου Λημνιώτη, Αθανασίας Μπόλια, Παύλου Παπανικολάου, Γιάννη Τσουλόγιαννη, Νίκου Φρονιμόπουλου) ενώ πλήθος συμμετεχόντων στο Μουσικό Εργαστήρι παρακολούθησε με ενθουσιασμό και πήρε μια μικρή γεύση από τις τεχνικές φωνητικής στα Σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια από τη μουσικοδιδάσκαλο Ιφιγένεια Ιωάννου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στους χορηγούς και υποστηρικτές του Φεστιβάλ: την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ,  στο Υπουργείο Πολιτισμού που έθεσε υπό την αιγίδα του το Φεστιβάλ, την Blue Star Ferries καθώς και στον Μάκη Μαυρίκο για την παραχώρηση του Ταρσανά Σύρου για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων.

Ευχαριστούμε επίσης τους χορηγούς επικοινωνίας που πρόβαλαν τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ: Αιγαίο Live, Έμπνευση 107 FM, Κοινή Γνώμη, Ο Λόγος των Κυκλάδων, Culture Now, Cyclades 24, Cycladeslive.gr, Logotypos, Syros Agenda, Syrospress.gr, Syros Today.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που παρακολουθήσατε με αμείωτο ενδιαφέρον, κέφι και θετική διάθεση όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Η στήριξή σας είναι πολύτιμη και μας γεμίζει δύναμη για να συνεχίσουμε.

Καλή αντάμωση στο 9ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου το 2025!

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 20 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*