7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) “Overexposure”

Άκης Αξαόπουλος
19/07/2019 12:52
 
 
 

 

Θεαματικά ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη στον κατάμεστο θερινό κινηματογράφο Παλλάς το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, με την προβολή της εμβληματικής ταινίας «Ναυσικά» της Ανιές Βαρντά.


Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Τζέικομπ Μο, Κασσάνδρα Σελεστέν και Άαρον Χάνδρος, καλωσόρισαν το κοινό και παρουσίασαν τη φετινή θεματική με τίτλο «Υπερέκθεση», προσκαλώντας τους φίλους του SIFF να τους ακολουθήσουν σε ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό ταξίδι σε όλο το νησί.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, σε σύντομο λόγο του ανέφερε ότι «Το πάθος και η προσήλωση όλων αυτών που πιστεύουν στο Φεστιβάλ έχουν μετατρέψει την όμορφη αυτή ιδέα σε θεσμό διεθνούς κύρους, “συμπαρασύροντας” στα φώτα της δημοσιότητας ολόκληρο το νησί» για να προσθέσει μεταξύ άλλων: «Η υπερέκθεση, θέμα της φετινής διοργάνωσης, είναι μία διαρκής γνωριμία με το φως και τη σκιά που έχουμε ως άνθρωποι, ως κοινωνία».


Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή στην Πλατεία Μιαούλη με την προβολή της ταινίας «Βαμπίρ»του Καρλ Θίοντορ Ντράγιερ, υπό τους ήχους της εκπληκτικής μουσικοσυνθέτριας Έλα Ορλίνς και με φόντο την έκλειψη της σελήνης!


Την επόμενη μέρα, το κοινό παρακολούθησε ένα πλούσιο πρόγραμμα σε τρία σημεία του νησιού, με αφετηρία το καφενείο Λαουτάρι στη 1:00, όπου ο καλεσμένος Wood Lin (Δ/ντης προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ταϊβάν) και η Tzu-hsuan (aka Jessie) Yang (εκπρόσωπος του Taiwan Docs), μίλησαν για το ντοκιμαντέρ ως μία μέθοδο καταγραφής και για τη χώρα τους. Στη συνέχεια, ο βραβευμένος Αυστριακός καλλιτέχνης Ράινερ Κόλμπεργκερ βρέθηκε στον χειμερινό κινηματογράφο Παλλάς και παρουσίασε μία σειρά από ταινίες του. Στον ίδιο χώρο, προβλήθηκε το πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους, με τίτλο «Παραμορφωτικοί τοίχοι». Η δεύτερη μέρα ολοκληρώθηκε στο μοναδικής αισθητικής ναυπηγείο του Ταρσανά, με το μοναδικό οπτικοακουστικό πρότζεκτ Gravity Hill Sound+Image, του καταξιωμένου σκηνοθέτη Τζεμ Κόεν μαζί με τον Γιώργο Ξυλούρη, αλλά και τον αμερικάνο DJ Rupture (Ράπτιουρ) που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με αφορμή το SIFF.


Το 7o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου συνεχίζεται μέχρι και την Κυριακή 21 Ιουλίου σε ξεχωριστές τοποθεσίες της Σύρου: Ερμούπολη Λατομείο «Μάνος Ελευθερίου» (Ερμούπολη), Ντράιβ-ιν στην Ντελαγκράτσια, Παραλία Κόμητο και Άνω Σύρος.


Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες όσον αφορά το πρόγραμμα του φεστιβάλ, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα syrosfilmfestival.org.

(Visited 46 times, 1 visits today)