Συνάντηση για το Δίκτυο Παρακολούθησης Ιστορικών Κτηρίων και Μνημείων Ερμούπολης

Newsroom
12/06/2020 18:45
 
 
 

 

Συνάντηση με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης Δαυίδ Διακοδημητρίου και τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Σύρου Παύλο Χατζηγρηγορίου είχε χθες στο γραφείο του ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το έργο με τίτλο «Δίκτυο Παρακολούθησης Ιστορικών Κτηρίων και Μνημείων Ερμούπολης – «HERitage MONitor (HERMON)», για το οποίο – με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου – το Ινστιτούτο Σύρου κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο μέσω του μέτρου «Καινοτόμες δράσεις με του πολίτες» στη Θεματική Ενότητα «Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών ή δράσεων για την προστασία και αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος».

Σκοπός του έργου είναι η εγκατάσταση ενός δικτύου συλλογής δεδομένων παθολογίας των ιστορικών και διατηρητέων κτηρίων της Ερμούπολης, σε πραγματικό χρόνο, με στόχο την άμεση αξιοποίηση των δεδομένων αυτών για την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων και τον σχεδιασμό των απαραίτητων δράσεων επέμβασης κατά προτεραιότητα. Τα ψηφιακά δεδομένα θα συλλέγονται από αυτόνομες συσκευές μέτρησης που θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένα κτίρια, θα μεταδίδουν σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα αποθηκεύονται σε βάση δεδομένων με σκοπό την περαιτέρω μελέτη και την οπτικοποίηση τους.

Με το έργο HERMON ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης (ως ένας από τους χειριστές και τελικούς αποδέκτες των δεδομένων) θα εξετάσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το πολιτιστικό περιβάλλον της Ερμούπολης, την αλλαγή που φέρνει η κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στα επόμενα χρόνια. Ο Δήμος στοχεύει, επίσης, στην άμεση προστασία της πολιτιστικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ερμούπολης, μέσω της έγκαιρης πρόγνωσης των αλλαγών στην παθολογία των ιστορικών κτηρίων και μνημείων.

Γι’ αυτό και η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών θα συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Σύρου στην επιλογή των κτηρίων που θα γίνει η εγκατάσταση των συσκευών μετρήσεων. Ήδη προτάθηκαν μεταξύ άλλων κτηρίων να χρησιμοποιηθούν το Σκαγιοποιείο «Γ. Αναιρούση», το Δημαρχείο, ο Φάρος και το Λοιμοκαθαρτήριο (Λαζαρέτο).

(Visited 43 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*