Ψήφισμα αλληλεγγύης του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης προς τον δοκιμαζόμενο αρμενικό λαό

Newsroom
23/10/2020 15:06
 
 
 

Κατά των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη του και τον σεβασμό του απέναντι στον δοκιμαζόμενο αρμενικό λαό.

Με ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο καταδίκασε απερίφραστα την απρόκλητη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με το οποίο μάλιστα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης διατηρεί ουσιαστικούς και άρρηκτους δεσμούς φιλίας, καθώς επί 22 συναπτά έτη, αρχής γενομένης από τον πρ. Δήμο Άνω Σύρου, φιλοξενούσε κάθε καλοκαίρι παιδιά από την συγκεκριμένη περιοχή (στην πλειονότητά τους ορφανά εξαιτίας των συγκρούσεων της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν).

Αναλυτικά, το ψήφισμα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης

Καταδικάζει την απρόκλητη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στέκει αλληλέγγυο και με σεβασμό απέναντι στον δοκιμαζόμενο αρμενικό λαό, με τον οποίο μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί φιλίας, που προκύπτουν από το γεγονός ότι:

*Έλληνες και Αρμένιοι συνυπήρχαν κατά τη Βυζαντινή περίοδο και κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

*Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει επίσημα της Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία συντελέστηκε το 1915, ενώ αντίστοιχα η Αρμενική Βουλή έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

*Η Ελλάδα έχει χορηγήσει αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς, ενώ παρέχει την υποστήριξή της για την προσέγγιση της Αρμενίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

*Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αρμενίας, οι δύο χώρες συνεργάζονται στο πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών (ΟΗΕ, ΟΑΣΕ, ΣτΕ, ΟΣΕΠ), ενώ η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αρμενία.

Ιδιαιτέρως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης διατηρεί ουσιαστικούς και άρρηκτους δεσμούς φιλίας με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς επί 22 συναπτά έτη, αρχής γενομένης από τον πρ. Δήμο Άνω Σύρου, σε συνεργασία με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, το Υπουργείο Εξωτερικών και Παιδείας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά και φορέων, επιχειρήσεων και κατοίκων της Σύρου, φιλοξενούσε, κάθε καλοκαίρι, παιδιά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην πλειοψηφία τους ορφανά εξαιτίας των συγκρούσεων της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να περάσουν λίγες ημέρες ξεγνοιασιάς στο νησί μας και να μυηθούν στον ελληνικό πολιτισμό.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης:
1. Καταδικάζει απερίφραστα οποιαδήποτε πράξη βίας, που χρησιμοποιείται ως τρόπος επίλυσης διαφορών μεταξύ των κρατών και των λαών και δηλώνει τη βαθιά του πεποίθηση πως η επίλυση κάθε κρίσης είναι δυνατή μόνον μέσα από τον διάλογο, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, με τη χρήση ειρηνικών μέσων κι όχι με την απειλή των όπλων.

2. Αποδοκιμάζει απερίφραστα κάθε παρέμβαση τρίτης χώρας που υποδαυλίζει την ένταση στην περιοχή.

3. Εκφράζει την προσήλωσή του στον σεβασμό απέναντι στα δικαιώματα όλων των λαών.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΡΑΝΗΣ

(φωτό: newsit.gr)

(Visited 61 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*