Η Ένωση Γονέων Σύρου για την μεταφορά μαθητών: «Η Περιφέρεια να αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο τα προβλήματα»

Newsroom
03/11/2020 18:54
 
 
 

Ανακοίνωση σχετικά με το ακανθώδες θέμα της μεταφοράς μαθητών στη Σύρο εξέδωσε η Ένωση Γονέων Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, στο πλαίσιο αποκατάστασης της αλήθειας αλλά και για την πλήρη ενημέρωση των γονέων του νησιού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην ανακοίνωση, με αποδέκτες τον Περιφερειάρχη, την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τους Περιφερειακούς Συμβούλους γίνεται εκτενής αναφορά στην ισχύουσα νομοθεσία, ζητώντας ταυτόχρονα από την Περιφέρεια «να αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο τα προβλήματα που αφορούν στην μεταφορά των μαθητών», αλλά και να λαμβάνει υπόψην της την Ένωση όταν συζητούνται θέματα παιδείας στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Επισημαίνεται ότι η ανακοίνωση κοινοποιήθηκε, επίσης, στην Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, στους Συλλόγους – μέλη της Ένωσης (με την παράκληση να γνωστοποιηθεί στους γονείς), στους Βουλευτές Κυκλάδων, τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου, την Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. Κυκλάδων και τα ΜΜΕ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,
Αξιότιμη κ. Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλ

Σε συνέχεια σχετικής επιστολής ( 19.09.2020) που υπογράφουν είκοσι δύο οικογένειες νηπίων που φοιτούν στα νηπιαγωγεία Άνω Σύρου, Ποσειδωνίας και Φοίνικα και κοινοποιήθηκε στην Ένωσή μας, του εγγράφου με αρ. πρωτ. 659/ 04.10.2020 του Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου, Μυκόνου, αλλά και δηλώσεων/ καταγγελιών του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη, κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 30ής Οκτωβρίου 2020, η Ένωσή μας, προς αποκατάσταση της αλήθειας, διευκρινίζει τα εξής:

1.Η Ένωσή μας, ως δευτεροβάθμιο όργανο των Συλλόγων Γονέων του νησιού μας, έχει ασχοληθεί με το θέμα της, τουλάχιστο προβληματικής, μεταφοράς των μαθητών του νησιού μας τόσο στο παρελθόν, με προηγούμενη σύνθεση Δ.Σ. όσο και με την σημερινή της σύνθεση.

2. Έγκαιρα, αμέσως μετά την εκλογή του σημερινού Δ.Σ. τον Μάιο του 2019, απευθυνθήκαμε (έγγραφο με αρ. πρωτ. 3/19.05.2019) τόσο στους τοπικούς βουλευτές, όσο και στους τότε υποψήφιους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, όπου μεταξύ άλλων ζητούσαμε συγκεκριμένες γραπτές δεσμεύσεις. Δυστυχώς, γραπτή απάντηση λάβαμε μόνο από μία ( 1) δημοτική/περιφερειακή παράταξη, η οποία σήμερα συμμετέχει στην ελάσσονα μειοψηφία των αντίστοιχων οργάνων.

3. Φέτος κατά την σύσκεψη γονέων και εκπαιδευτικών που διοργανώθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου με κοινή πρωτοβουλία της Ένωσής μας, του Συλλόγου Δασκάλων – Νηπιαγωγών αλλά και της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, γίναμε αποδέκτες συγκεκριμένων καταγγελιών, μεταξύ άλλων, για την απαράδεκτη παράλειψη από πλευράς Περιφέρειας Νοτ. Αιγαίου να μεριμνήσει για την μεταφορά νηπίων τριών νηπιαγωγείων από το σημείο άφεσης (στάση), στα σχολεία τους και το αντίστροφο, με αποτέλεσμα τα νήπια να πρέπει να διασχίσουν, ασυνόδευτα, σημαντικές αποστάσεις επί επαρχιακής οδού.

Στην ίδια σύσκεψη έγινε επίσης συγκεκριμένη καταγγελία από προϊσταμένη νηπιαγωγείου ότι, λόγω της παράλειψης αυτής από πλευράς Περιφέρειας, τουλάχιστο δύο (2) νήπια δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα. Το πρόβλημα περιγράφεται αναλυτικά στο παραπάνω αναφερόμενο έγγραφο (22) οικογενειών προς τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτη και επιβεβαιώνεται από το σχετικό έγγραφο του Συλλόγου Δασκάλων – Νηπιαγωγών .

Το γεγονός κοινοποιήθηκε στους αρμόδιους και τον τύπο, τόσο με δελτίο τύπου, όσο και με δηλώσεις του Γραμματέα του Δ.Σ. της Ένωσής μας. Επισημαίνεται ότι μέχρι την συγγραφή της παρούσας (3/11/2020 (!!!) στα νηπιαγωγεία Φοίνικα και Ποσειδωνίας δεν έχει δοθεί καμία λύση στο πρόβλημα, ενώ στο Νηπιαγωγείο Άνω Σύρου το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με μέριμνα του Δήμου (κατά παράβαση της σχετικής διακήρυξης που ορίζει σαφώς ότι η ευθύνη βαραίνει τον ανάδοχο μεταφορέα).

4.  Ως απάντηση αυτών των ενεργειών, εισπράξαμε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και προσωπικές επιθέσεις αλλά και δηλώσεις του κ. αντιπεριφεριάρχη για «μη αρμοδιότητα της Περιφέρειας».

 

Για την αποκατάσταση της αλήθειας αλλά και την πλήρη ενημέρωση των γονέων του νησιού μας, η Ένωσή μας, μετά από ενδελεχή μελέτη της ισχύουσας νομοθεσίας, ενημερώνει για τα εξής:

 

Α) Η αρμοδιότητα (και συνεπώς η ευθύνη) μεταφοράς των μαθητών, βαρύνει την αρμόδια Περιφέρεια από το σχολικό έτος 2013-14 (Κοινή Υπουργική Απόφαση Κ.Υ.Α. αρ. 24001, ΦΕΚ Β 1449/14 Ιουνίου 2013), μέχρι και σήμερα.

Β) Σύμφωνα με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία (Κ.Υ.Α. αρ. 50025, ΦΕΚ Β 4217/26.09.2018), τα νήπια και τα παιδιά Α’ και Β’ Δημοτικού μεταφέρονται, με ευθύνη της αρμόδιας Περιφέρειας, αποκλειστικά με μισθωμένα οχήματα με υποχρεωτική παρουσία κατάλληλου συνοδού.

Το αυτό ίσχυε και πέρυσι όταν η μεταφορά των μαθητών Α’ και Β’ Δημοτικού, στην Σύρο γινόταν, παρά την σαφέστατη πρόβλεψη του νόμου, με το ΚΤΕΛ και μάλιστα χωρίς συνοδό, για λόγους που γνωρίζει (;) η αρμόδια υπηρεσία.

Γ) Ο σχετικός διαγωνισμός μίσθωσης «προκηρύσσεται κατ’ ελάχιστον έξι μήνες πριν την έναρξη των δρομολογίων» σύμφωνα με τον νόμο και όχι π.χ. στο τέλος Αυγούστου…

Δ) Σε σχέση με τις ανακριβείς δηλώσεις του κ. αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων ότι στις περιπτώσεις που τα μισθωμένα οχήματα δεν προσεγγίζουν την είσοδο των σχολείων, την ευθύνη της συνοδείας από τη στάση ως το σχολείο, έχουν οι… σχολικοί τροχονόμοι, αποσαφηνίζουμε: Σύμφωνα με την Διακήρυξη για την Υπηρεσία Μεταφοράς μαθητών στην Π.Ε. Κυκλάδων για τα σχολικά έτη 2019 – 2020 και 2020 – 2021 (αρ. 85395/6605/2019 / Α.Δ.Α. 6Ρ2Ο7ΛΞ-9ΕΡ) που δεσμεύει την όποια σύμβαση συνομολογηθεί μεταξύ Περιφέρειας και αναδόχου: «Όταν η προσέγγιση στο σχολείο δεν είναι εφικτή για οποιοδήποτε λόγο, το σχολικό θα πλησιάζει όσο γίνεται πιο κοντά στο σχολείο και οι μαθητές θα μεταφέρονται πεζή στο σχολείο με ευθύνη του αναδόχου» (ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΑΡ. 1, σελ. 24). Επισημαίνουμε ότι η σχετική διακήρυξη υπογράφεται από τον κ. αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων (άρα οφείλει να την γνωρίζει), ενώ αν η προβλεπόμενη υποχρέωση του αναδόχου δεν υλοποιηθεί, θα πρέπει να διερευνηθεί αν δαπανάται, αχρεωστήτως, δημόσιο χρήμα…

Ε) Για την μεταφορά νηπίων και μαθητών Α’ και Β’ Δημοτικού ισχύουν συγκεκριμένες προδιαγραφές (για τα καθίσματα και ζώνες ασφαλείας) που περιγράφονται από την Υ.Α. 17910/1225, ΦΕΚ Β 2129/21 Αυγούστου 2014).
Σύμφωνα με τον νόμο (σελ αρ. 10 στο ΦΕΚ), η συμμόρφωση των οχημάτων με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές, ελέγχεται από ΚΤΕΟ και την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας.

ΣΤ) Σε σχέση με τις ελάχιστες αποστάσεις της οικίας του μαθητή έως το σχολείο (1.200 μέτρα για νήπια και μαθητές Δημοτικού, 2.500 έως 3.000 μέτρα για μαθητές Γυμνασίου και 4.000 έως 5.000 για μαθητές Λυκείου, που όντως είναι απαράδεκτα μεγάλες (αφού π.χ. για ένα νήπιο μεταφράζονται σε τουλάχιστο 80 με 90 λεπτά περπάτημα), αυτές δεν δεσμεύουν, καθολικά, την Περιφέρεια. Σύμφωνα με τον νόμο, όπως αποσαφηνίζεται πληρέστερα σε εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών (αρ. πρωτ. 4959/24 Ιανουαρίου 2019, Α.Δ.Α. ΩΥΗΕ465ΧΘ7-6Γ3) ελέγχεται η συντομότερη και ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΗ πεζή διαδρομή. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στην Περιφέρεια, να αξιοποιήσει υπέρ των μαθητών την πρόνοια αυτή, μειώνοντας όπου πρέπει, δραστικά τις ελάχιστες αποστάσεις, καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει ασφάλεια για νήπια ή μαθητές δημοτικού – γυμνασίου σε δρόμους χωρίς πεζοδρόμια, διαβάσεις και σήμανση, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των επαρχιακών δρόμων των νησιών μας.

Ζ) Εννοείται ότι τόσο η Περιφέρεια, όσο και η Αστυνομία, είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου τόσο για την μη παρουσία τρίτων στα μισθωμένα οχήματα, όσο και την τήρηση της μέγιστης πληρότητας (65 %) λόγω κορωνοϊού.

Η) Σχετικά με την συνεχιζόμενη κατάσταση που αφορά στην χρήση διπλών δρομολογίων (για αποστάσεις λίγων χιλιομέτρων) από τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων που μεταφέρονται με δρομολόγια του ΚΤΕΛ, η Ένωσή μας εκτιμά ότι η Περιφέρεια μπορεί και πρέπει να μεριμνήσει για την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των παιδιών μας (πιθανά με κατάλληλη τροποποίηση των δρομολογίων), ενέργεια που πιθανά θα επιφέρει και μείωση της σχετικής δαπάνης του Δημοσίου.

 

Στη βάση των παραπάνω, η Ένωσή μας καλεί την αρμόδια υπηρεσία (Περιφέρεια) να αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο τα προβλήματα που αφορούν στην μεταφορά των μαθητών και επιτέλους να αντιμετωπίσει την συνεχιζόμενη (μέχρι την συγγραφή του παρόντος, δηλαδή ενάμιση μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους) απαράδεκτη κατάσταση να μην έχει προβλεφθεί συνοδός (με ευθύνη του αναδόχου) στην μεταφορά των νηπίων των νηπιαγωγείων Ποσειδωνίας και Φοίνικα, από το σημείο άφεσης (στάση) στα σχολεία τους και το αντίστροφο, όπως ακριβώς η Διακήρυξη του σχετικού διαγωνισμού προβλέπει.

Θα περιμέναμε τουλάχιστο, όταν το Περιφερειακό Συμβούλιο συζητά θέματα παιδείας, να έχει κληθεί η Ένωσή μας, προκειμένου να ενημερώσει το όργανο. Αν αυτό, για κάποιο λόγο, δεν ήταν δυνατό, θα μπορούσαν να έχουν ζητηθεί, έστω γραπτά, οι απόψεις της Ένωσης.
Αντί αυτού, με έκπληξη, εισπράξαμε, απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, απαράδεκτες προσωπικές επιθέσεις έως και ύβρεις, χωρίς καμία συγκεκριμένη αναφορά στα συγκεκριμένα θέματα που έχουμε, κατ’ επανάληψη, θέσει.

 

Επιπρόσθετα, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής περιόδου που διέρχεται η χώρα μας και της διαχρονικής υποχρέωσης όλων για την προστασία του δημοσίου χρήματος, αντιλαμβανόμαστε ότι οι καταγγελίες του κ. αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 30ης Οκτωβρίου 2020, για «πάρτι» 400.000 ευρώ «σε ένα μόνο νησί» για την μεταφορά μαθητών πριν το 2018, είναι εξαιρετικά σοβαρές και θα πρέπει να ελεγχθούν από τις αρμόδιες αρχές.

Τέλος η Ένωσή μας, ως θεσμικό όργανο της Δημόσιας Εκπαίδευσης (ν. 1566, ΦΕΚ Α 167/30.09.1985), θα συνεχίσει να παρεμβαίνει για την ανάδειξη των σημαντικών προβλημάτων της Δημόσιας Παιδείας υποστηρίζοντας κάθε θετική πρωτοβουλία των αρμοδίων αλλά και ελέγχοντας κάθε παράλειψη σε βάρος των παιδιών μας.

Η πρόεδρος Φραγκίσκα Μηλιού
Ο Γενικός Γραμματέας Χάρης Ζεπάτος

(Visited 91 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*