Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Ενημερωτική δράση για την δωρεά ομφαλοπλακουντιακού αίματος

Newsroom
28/01/2021 1:28
  •  
  •  
  •  

 

Ο ερχομός ενός παιδιού είναι ένα ανεκτίμητο δώρο για τους γονείς του. Με τη δωρεά ομφαλοπλακουντιακού αίματος, ο ερχομός αυτός μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός και για την ζωή κάποιου άλλου ασθενή συνανθρώπου μας!

Εκτιμώντας ότι η κοινωνία τη Σύρου είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα αλληλεγγύης, ο Δήμος Σύρου- Ερμούπολης – σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου – ανέλαβε την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τη σημαντική αυτή προσφορά.

Για την επίτοκο δότρια η λήψη ομφαλοπλακουντιακού αίματος αποτελεί μια ανώδυνη, γρήγορη και ακίνδυνη -για την ίδια και το νεογέννητο- διαδικασία, καθώς το αίμα λαμβάνεται μετά τον τοκετό από τον πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο και τα οποία εάν δεν αξιοποιηθούν σε μια μεταμόσχευση θα πεταχθούν ως άχρηστα. Επίσης, της προσφέρει τη χαρά της δωρεάς γιατί το παιδί της, με τον ερχομό του στη ζωή, μπορεί να φέρνει ως δώρο την ελπίδα σε έναν ασθενή συνάνθρωπό μας να ζήσει.

Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα βρίσκονται επίσης στον μυελό των οστών και στο περιφερειακό αίμα και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των πολλών σοβαρών νοσημάτων (λευχαιμίες, αυτοάνοσα νοσήματα, μεταβολικά νοσήματα κ.ά.). Η μεταμόσχευση ομφαλοπλακουντιακού αίματος πλεονεκτεί έναντι των άλλων μεταμοσχεύσεων γιατί μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και εάν υπάρχει μικρού βαθμού συμβατότητα με τον δότη (65-70%) και ο χρόνος εύρεσης μοσχεύματος ΟΠΑ είναι επίσης μικρός (10-20 ημέρες).

Οι εγκυμονούσες μπορούν να λάβουν ενημέρωση για τη διαδικασία από το site της τράπεζας ομφαλοπλακουντιακού αίματος (https://hcbb.bioacademy.gr/), καθώς και από το Γραφείο Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης (τηλ. 22810-79648, Αντωνούδη Βασιλική).

(Visited 26 times, 1 visits today)