Στις καλένδες το έργο του Σταδίου στα Πευκάκια – Αιχμηρή ανακοίνωσης της μείζονος αντιπολίτευσης

Newsroom
03/02/2021 11:31
 
 
 

 

Τη διάλυση της εργολαβίας και κατά συνέπεια, την παύση των εργασιών αποκατάστασης στο Στάδιο στα Πευκάκια αποφάσισε χθες, κατά πλειοψηφία, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Αιχμηρή ανακοίνωση εξέδωσε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας «Η Σύρος που Αξίζουμε», κάνοντας λόγο για «άδοξο και άδικο τέλος σε ένα σπουδαίο, εμβληματικό και αναγκαίο έργο» ενώ ταυτόχρονα επέρριψε ευθύνες στη δημοτική αρχή που το άφησε να «συντριβεί» από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι επί δημαρχίας Γιώργου Μαραγκού, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση και δημοπρατήθηκε το εν λόγω έργο.

«Το νησί μας δεν έχει την πολυτέλεια να απεμπολεί “ελαφρά τη καρδία” τόσο σημαντικά κεκτημένα» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της παράταξης «Η Σύρος που Αξίζουμε», το πλήρες περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:

Με κατεβασμένα χέρια και σκυμμένο κεφάλι

Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) απόφαση διάλυσης της εργολαβίας του σταδίου στα «Πευκάκια», με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής του κ. Λειβαδάρα, σηματοδοτεί μια τραγική κατάληξη και ρίχνει, με άδοξο και άδικο τρόπο, «τίτλους τέλους» σε ένα σπουδαίο και εμβληματικό έργο για τον αθλητισμό, τους κατοίκους και τη νεολαία του νησιού μας.

Ένα έργο το οποίο ως δημοτική αρχή, την περίοδο 2014-2019, οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε και για το οποίο εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση και δημοπρατήσαμε το 2019, με μεγάλες προσπάθειες και θυσίες, προκειμένου να αποτελέσει πόλο έλξης και σημείο αναφοράς, ένα κύτταρο αθλητισμού, για μικρούς και μεγάλους στην Σύρο. Την μοναδική πρωτεύουσα νομού, σε ολόκληρη τη Χώρα, που δεν διαθέτει ακόμη και σήμερα εγκατάσταση στίβου για αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού. Δυστυχώς μια αρνητική πρωτιά για το νησί μας που κανέναν μας δεν κάνει υπερήφανο.

Μία προδιαγεγραμμένη κατάληξη ως αποτέλεσμα διαπιστωμένων και περιέργως εξωπραγματικών καθυστερήσεων στην εξέλιξη του έργου με ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής. Υπενθυμίζουμε ότι, το έργο κατακυρώθηκε στον εργολάβο στις 19/7/2019, επί προηγούμενης δημοτικής αρχής, η σύμβαση υπεγράφη τελικώς – μετά από 4 μήνες – στις 12/11/2019 με διάρκεια υλοποίησης 12 μήνες και μέχρι την 1/6/2020, δηλαδή επτά (7) μήνες μετά, όταν και κοινοποιήθηκε στον Δήμο η επιστολή του ΥΠ.ΠΟ για διακοπή των εργασιών προκειμένου να πραγματοποιηθούν σωστικές εργασίες λόγω της ύπαρξης αρχαίων ευρημάτων, οι μόνες εργασίες που είχαν πραγματοποιηθεί ήταν ορισμένες καθαιρέσεις επικίνδυνων κτισμάτων και τίποτε περισσότερο. Δηλαδή, με απλά λόγια, στο 60% του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης, βάσει σύμβασης, δεν ολοκληρώθηκε ούτε καν το 10% των προβλεπόμενων εργασιών.

Μετά την επιστολή του ΥΠ.ΠΟ (1/6/2020), προκειμένου να σταματήσει προσωρινά το έργο, ώστε να γίνει η μελέτη και ο προγραμματισμός για τις σωστικές ανασκαφές ως συμπληρωματική σύμβαση του έργου από το ΥΠ.ΠΟ, μέχρι και σήμερα που εισήχθη το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή με εισήγηση για διάλυση της εργολαβίας, το μόνο που διαπιστώσαμε εκ μέρους του Δήμου μας ήταν μια … μακάρια ΣΙΩΠΗ!

Στο διάστημα αυτό των οκτώ (8) περίπου μηνών (από την 1/6/2020 έως και σήμερα), εκτός από 1-2 ανταλλαγές τυπικών και γραφειοκρατικών επιστολών, σε υπηρεσιακό επίπεδο, μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου μας και του ΥΠ.ΠΟ … ΟΥΔΕΝ!

Για μια τέτοια αρνητική και αναπάντεχη εξέλιξη, για ένα αναγκαίο όσο και εμβληματικό έργο που χρόνια περιμέναμε, όφειλε να ξεσηκωθεί ολόκληρο το νησί, με μπροστάρη τον Δήμο, και να διεκδικήσει το αυτονόητο. Για μια εξέλιξη που όσο και εάν αιφνιδίασε όλους μας, εφόσον υπήρχε η πολιτική βούληση στην πράξη, η τόλμη και η αποφασιστικότητα πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορούσε να ξεπεραστεί ώστε να συνεχιστεί, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε αυτές τις περιπτώσεις, και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα το έργο. Αρκεί να μην αφηνόταν στη μοίρα του – όπως τελικώς και έγινε – να βαλτώσει στους σκοπέλους και τις καθυστερήσεις των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Αντί λοιπόν ο κ. δήμαρχος να πάρει το έργο «επάνω του» και να πιέσει προς πάσα κατεύθυνση, και ιδιαίτερα την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, άφησε τις υπηρεσίες να αλληλογραφούν μεταξύ τους προδιαγράφοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο την μοίρα και την κατάληξή του.

Αντί ο κ. Λειβαδάρας να «κατασκηνώσει» στο γραφείο της Υπουργού διεκδικώντας μαχητικά την εξεύρεση λύσης, επέδειξε μια στάση «ανόρεκτη», «άνευρη» και «απαθή», μια συμπεριφορά απλού παρατηρητή και ουραγού των εξελίξεων στην οποία άλλωστε μας έχει συνηθίσει, από την αρχή τη θητείας του, για όλα τα σοβαρά θέματα τόπου μας.

Το μόνο που βρήκε να ψελλίσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, κ. Αληφραγκής, μη έχοντας να απαντήσει κάτι συγκεκριμένο και χειροπιαστό στα επίμονα και εύλογα ερωτήματά μας, ήταν ότι τόσο ο δήμαρχος όσο και ο ίδιος αναλώθηκαν αόριστα σε κάποια τηλέφωνα και ενοχλήσεις προς υπηρεσίες του υπουργείου και το ιδιαίτερο γραφείο της Υπουργού.

Κύριε δήμαρχε θα σας υπενθυμίσουμε, εάν σας απατά η μνήμη σας, ότι για να έρθει αυτό το πολυπόθητο έργο και η χρηματοδότηση στο νησί μας, ο τέως δήμαρχος κ. Μαραγκός είχε πραγματοποιήσει έξι (6) καταγεγραμμένες συναντήσεις και τεχνικές συσκέψεις – αποκλειστικά για το έργο – με τον ίδιο τον τότε υφυπουργό αθλητισμού και το επιτελείο του.

Εσείς, αλήθεια, είστε ικανοποιημένος από τις προσπάθειές που έχετε να επιδείξετε προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο; Μήπως άραγε λειτουργήσατε, συνειδητά ή ασυνείδητα, εσείς και η δημοτική αρχή ως νεκροθάφτες των «Πευκακίων;» Προτού βιαστείτε κ. δήμαρχε, κοιτάξτε τον καθρέπτη σας με το χέρι στην καρδιά και μετά απαντήστε μας με ειλικρίνεια! Το νησί μας δεν έχει την πολυτέλεια να απεμπολεί «ελαφρά τη καρδία» τόσο σημαντικά κεκτημένα.

Και μερικά καίρια και ακανθώδη ερωτήματα, τα οποία θέσαμε στην Οικονομική Επιτροπή, και για τα οποία είτε δεν πήραμε απαντήσεις, είτε εισπράξαμε μισόλογα και εικασίες αντί απαντήσεων, είτε κάλυψε την ανεπάρκειά σας ο διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών:

*Ο εργολάβος έρχεται και «εγκαθίσταται» με καθυστέρηση έξι (6) μηνών με αιτιολογία τις συνθήκες COVID-19 και την αδυναμία εύρεσης καταλύματος για το προσωπικό του. Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ την εγκατάστασή του από τη στιγμή που δεν είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει δικά του συνεργεία στην Σύρο; Μήπως τελικά δούλευε με «ανεπίσημους» υπεργολάβους, δίχως να το γνωρίζει ο Δήμος, οι οποίοι είναι τοπικοί επιχειρηματίες και τοπικά συνεργεία;

*Ποιοι ήταν μέσα στο εργοτάξιο τη μέρα της καταγγελίας (επιβλέποντες, υπεργολάβοι, εργολάβος, αιρετός);

*Τι λέει η επίσημη επιτροπή παραλαβής και οι επιβλέποντες του έργου δεδομένου ότι αποδεδειγμένη κωλυσιεργία υπήρξε σίγουρα και από τον εργολάβο, προτού ανακύψουν τα θέματα με το ΥΠ.ΠΟ;

*Ποιος απαγορεύει στον εργολάβο, μετά τη διάλυση της εργολαβίας, να εγείρει περαιτέρω απαιτήσεις, αξιώσεις και χρηματικές αποζημιώσεις από τον Δήμο; Άραγε πώς διασφαλίζεται ο Δήμος σε αυτήν την περίπτωση;

*Για ποιους λόγους ο εργολάβος δεν υπέβαλε αίτημα παράτασης, ενώ είχε αυτό το δικαίωμα, ώστε παράλληλα με την μελέτη του ΥΠ.ΠΟ για τις σωστικές ανασκαφές να κερδίσουμε χρόνο;

*Πώς θα γίνει η παράλληλη σωστική ανασκαφή μέσω του ΥΠ.ΠΟ χωρίς να έχει ο Δήμος δικό του εργολάβο;

*Προτού διαλύσετε την εργολαβία, εξασφαλίσατε εγγράφως τη δέσμευση του ΥΠ.ΠΟ ότι δεν θα ανακληθεί η χρηματοδότηση του έργου ώστε να υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησής του σε εύθετο χρόνο;

Παρ’ όλα τα παραπάνω, έστω την ύστατη στιγμή, η πρότασή μας ήταν σαφής, τεκμηριωμένη και υλοποιήσιμη πριν τραβήξετε τα καλώδια από τον ασθενή.

Απόσυρση του θέματος και διερεύνηση από την τεχνική υπηρεσία δυνατότητας λύσης της σύμβασης με τον τρέχοντα εργολάβο και κατακύρωσης του έργου στον επόμενο της σειράς του διαγωνισμού κατά τα πρότυπα του διαγωνισμού της ΥΠΑ στο αεροδρόμιο Σύρου. Για τις σωστικές ανασκαφές σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης. ΟΥΤΕ αυτό… και μετά διατυμπανίζουμε συναινέσεις και συνεργατικές διαθέσεις.

Κύριε δήμαρχε, οι κάτοικοι της Σύρου περιμένουν σαφείς, συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις εκ μέρους σας και όχι δικαιολογίες και υπεκφυγές.

Ελπίζουμε και απαιτούμε, έστω για μία φορά, να σταθείτε αντάξιος των ευθυνών που απορρέουν από την θέση σας αλλά και των προσδοκιών, που είχαμε και έχουμε, από ένα τόσο σημαντικό και αναγκαίο έργο για το νησί μας.

(Visited 132 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*