«Πράσινο φως» από το ΥΠ.ΠΟ. για την διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Σύρου – Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι τοπικοί φορείς

Newsroom
04/02/2021 22:10
 
 
 

Με δυο νομοθετικές ρυθμίσεις το Υπουργείο Πολιτισμού, από κοινού με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προτίθεται να εξομαλύνει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση και αξιοποίηση περίπου 1.200 κτηρίων της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου, πολλά εκ των οποίων είναι κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία.

Αυτό έκαναν γνωστό σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων Μηνάς Μπουγιούρης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ προκειμένου να κάνουν ευρύτερα γνωστά τα αποτελέσματα της χθεσινής προγραμματισμένης τηλεδιάσκεψης με την Υπουργό κα Μενδώνη, υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου και την Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Πιο συγκεκριμένα, στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη που συντονίστηκε από τον κ. Λεονταρίτη, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων, συμμετείχαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Γιώργος Διδασκάλου, η Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μνημείων, Μουσείων και Τεχνικών Έργων Αμαλία Ανδρουλιδάκη, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών και έργων αναστήλωσης μνημείων και τεχνικών έργων Σταύρος Τσάβαλος και η Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευθυμία Γκαράνη.

Εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλίκη Λεονταρίτη, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μηνάς Αληφραγκής, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Παναγιώτης Καρακατσάνης και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δαυίδ Διακοδημητρίου.

Εκ μέρους του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μηνάς Μπουγιούρης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Άρια Χαραλαμπίδη και Γιώργος Φρέρης, ενώ τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Ευριπιώτης.

Η κα Μενδώνη εμφανίστηκε να έχει άριστη γνώση του μεγάλου και υπαρκτού προβλήματος της χρονοκαθυστέρησης στις αδειοδοτήσεις, το οποίο εδώ και χρόνια ταλανίζει την τοπική κοινωνία της Σύρου, αναγνώρισε τις ευθύνες της Πολιτείας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Από την άλλη πλευρά, οι φορείς της Σύρου προσήλθαν στην τηλεδιάσκεψη ενωμένοι και επαρκώς προετοιμασμένοι, με κοινή ατζέντα και την ευθύνη της εισήγησης, της τεκμηρίωσης της παθογένειας, αλλά και της διατύπωσης της πρότασης για την επίλυση του θέματος να την έχει ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών.

Παρόλο που υπάρχουν αρκετές επιμέρους λεπτομέρειες που πρέπει να διευκρινιστούν, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, οι κ.κ. Λεονταρίτης, Λειβαδάρας και Μπουγιούρης εξέφρασαν τόσο την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης, όσο και τη (συγκρατημένη) αισιοδοξία τους ότι επιτέλους, μετά από 20 και πλέον χρόνια, η Σύρος (αλλά και οι Κυκλάδες γενικότερα) θα μπορέσει να βγει από το τέλμα και να αξιοποιήσει την πολιτιστική/αρχιτεκτονική της κληρονομιά.

Για τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, το Γραφείο Τύπου του Αντιπεριφερειάρχη εξέδωσε το παρακάτω δελτίο Τύπου, στο οποίο συμπεριλήφθηκε και δήλωση της Υπουργού κας Μενδώνη, κάτι που – σύμφωνα με τον κ. Λεονταρίτη – φανερώνει την πρόθεσή της για οριστική επίλυση του προβλήματος.

Το δελτίο Τύπου ανέφερε, μεταξύ άλλων:

Η συζήτηση κυμάνθηκε σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα και υπήρξε πολύ ουσιαστικός διάλογος μεταξύ όλων των συμμετεχόντων.

Η Υπουργός επέδειξε άριστη επίγνωση του προβλήματος, αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και υπαρκτό, ενώ από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκε αποφασισμένη να δοθεί λύση προτάσσοντας ως βασική προτεραιότητα την χρηστή διοίκηση που οφείλουν οι δημόσιες υπηρεσίες απέναντι στον Έλληνα πολίτη.

Στην τελική της τοποθέτηση η Υπουργός έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και στην εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να προχωρήσουν στην προετοιμασία νομοθετικής ρύθμισης που να αφορά στα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια και στη σύσταση ενός Συμβουλίου με εκπροσώπους από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε:
«Οφείλουμε να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τη μοναδική αρχιτεκτονική του νησιού και ιδιαίτερα της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου. Μιλάμε για περίπου 1.200 κτήρια, πολλά εκ των οποίων είναι κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και είναι ευρύτερο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στη διαδικασία εγκρίσεων για την αποκατάσταση και αξιοποίησή τους. Θα κινηθούμε άμεσα προς εξομάλυνση των διαδικασιών. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αμφισβητούμε τη νομοθεσία και το θεσμικό πλαίσιο.

Με τα δεδομένα αυτά, η δική μου πρόταση είναι να προχωρήσουμε, με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε δύο νομοθετικές ρυθμίσεις. Η πρώτη θα αφορά στα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια, την οποία θα επαναφέρουμε στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η δεύτερη νομοθετική ρύθμιση αφορά στη συγκρότηση ad hoc ενός ενιαίου Συμβουλίου, πιλοτικά στις δύο Περιφέρειες που έχουμε μείζονα προβλήματα, τις Κυκλάδες και τη Δυτική Μακεδονία, το οποίο θα αποτελείται από στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και νομικούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Να δημιουργηθεί, δηλαδή, υπηρεσία μιας στάσης – one stop shop – που θα εγκρίνει τις αρχιτεκτονικές και άλλες επεμβάσεις στα κτήρια.

Οι πολίτες έχουν δίκιο. Η πολιτεία οφείλει να βρει αποτελεσματική λύση. Αναλαμβάνω να συνεννοηθώ με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα και τον αρμόδιο Υφυπουργό, και να ενημερώσω την Κυβέρνηση για να προχωρήσουμε τις δύο αυτές νομοθετικές ρυθμίσεις».



Σε κοινή δήλωσή τους ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νίκος Λειβαδάρας και το Δ.Σ. του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων, ανέφεραν:

«Ευχαριστούμε θερμά την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, διότι με τις θέσεις της απέδειξε ότι αναγνωρίζει τη δυσλειτουργία της υφιστάμενης κατάστασης και επιθυμεί την διευθέτηση του προβλήματος.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την έκβαση της σημερινής συζήτησης. Μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας επιτέλους έγινε το πρώτο βήμα. Αναμένουμε λίαν συντόμως θετικές εξελίξεις με βάση τις προτάσεις μας και τις θέσεις που εξέφρασε η Υπουργός».

(Visited 89 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*