Δήμος Σύρου – Ερμούπολης: Απάντηση σε δημοσίευμα για τον τουρισμό

Newsroom
24/04/2021 23:54
 
 
 

 

Σε απάντηση του δημοσιεύματος του logotypos.gr με τίτλο «Αγώνας άγονος…», οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η Δημοτική Αρχή, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην τουριστική ανάπτυξη, καθώς αποτελεί ένα θέμα μείζονος σημασίας για τον τόπο μας, αλλά και διαχρονική απαίτηση της κοινωνίας και των επαγγελματιών.

Σε καμία περίπτωση δεν συμμεριζόμαστε την άποψη ότι «η Σύρος δεν είναι ένα νησί για τουρισμό…», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Αντιθέτως, πιστεύουμε στη διαφορετικότητα του νησιού μας σε σχέση με τα άλλα Κυκλαδονήσια, πιστεύουμε στις γοητευτικές του αντιθέσεις και στο αρμονικό συνταίριασμά τους, πιστεύουμε ότι η Σύρος έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει ένα σύγχρονο τουριστικό προϊόν, διατηρώντας και αναδεικνύοντας παράλληλα το ιστορικό και πολιτιστικό της αποτύπωμα, πιστεύουμε, τέλος, ότι μπορούμε να απογειωθούμε τουριστικά και να ξεπεράσουμε το «μέτριο», αρκεί βέβαια να έχουμε την κατάλληλη καθοδήγηση.

Ίσως θεωρηθεί αυτονόητο, αλλά εμείς δεν θα πάψουμε να επαναλαμβάνουμε και να επενδύουμε στις μοναδικότητες του νησιού μας, τόσο στο πεδίο της ιστορίας (πρωτοκυκλαδικός πολιτισμός, μεσαιωνική Άνω Σύρος, νεοκλασική Ερμούπολη) όσο και στα πεδία του πολιτισμού με τη βαριά παρακαταθήκη αλλά και την έντονη σύγχρονη δραστηριότητα, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος (ας μην ξεχνάμε, μεταξύ πολλών άλλων, την παγκοσμίου ενδιαφέροντος γεωλογική κληρονομιά που διαθέτουμε).

Ανάπτυξη σχεδίου διαχείρισης για τον τουρισμό

Ως εκ τούτου, προτεραιότητά μας ήταν εξαρχής η δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό μέσω της διενέργειας διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου, με σκοπό την «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ “ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ” ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ KAI ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ», ενός σχεδίου που στερείται ο τόπος μας και ευελπιστούμε να γίνει ο πιλότος της τουριστικής ανάπτυξής του και της καθιέρωσής του στην τουριστική βιομηχανία για τα επόμενα χρόνια.

Για την επίτευξη, λοιπόν, αυτού του στόχου, ο οποίος πρέπει να μας ενώνει όλους, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις με το Επιμελητήριο Κυκλάδων και τους φορείς και επαγγελματίες του νησιού, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αφενός να γίνουν κοινωνοί του οράματος της Δημοτικής Αρχής και αφετέρου να συνδιαμορφώσουν τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι ανάδοχοι αλλά και το ποιες θα είναι οι δίκες μας απαιτήσεις από τον στρατηγικό συνεργάτη.

Η συγκεκριμένη οραματική πρότασή μας εγκρίθηκε ομόφωνα από την Τουριστική Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020, κατόπιν από το Δημοτικό Συμβούλιο και τελικά ενσωματώθηκε στο Τουριστικό Πλάνο αλλά και τον Προϋπολογισμό του 2021.

Η δέσμευσή μας για σοβαρή, στοχευμένη και επαγγελματική τουριστική στρατηγική ήδη υλοποιείται, καθώς η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου είναι σε εξέλιξη.

Οι νέοι αναθεωρημένοι όροι του διαγωνισμού για την «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ “ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ” ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ KAI ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ» έχουν τεθεί προς έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, που θα συνεδριάσει την Τρίτη 27/04/2021, και ακολούθως θα αναρτηθεί ο διαγωνισμός για την υποβολή προσφορών. Πολύ σύντομα, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ανάδοχο εταιρεία, η οποία θα υλοποιήσει τον στρατηγικό σχεδιασμό που έχουμε τόσο ανάγκη.

Αξίζει, τέλος, να προσθέσουμε ότι για τη φετινή τουριστική περίοδο, με τη σύμφωνη γνώμη των μελών της Τουριστικής Επιτροπής, συνάψαμε συνεργασία με την εταιρεία Marketing Greece για τη στοχευμένη και επαγγελματική προώθηση – προβολή της Σύρου με ορίζοντα εξάμηνου, σε συνέχεια της περσινής επιτυχημένης συνεργασίας μας, αλλά και μέσω των επαφών μας με τα κατά τόπους γραφεία του ΕΟΤ στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την παράλληλη συμμετοχή μας σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις έχουμε προβάλει τη Σύρο στα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ.

Και φυσικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται το εργαλείο της τουριστικής προβολής με το εργαλείο του στρατηγικού σχεδιασμού για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας, το οποίο θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τις δράσεις μας τα επόμενα χρόνια.

Η Σύρος διαθέτει τα δικά της μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και εμείς, ως Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με τους φορείς του νησιού μας θα αγωνιστούμε για να τα κάνουμε γνωστά στα πέρατα του κόσμου.

(Visited 21 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*