«Νεότερες Επαναστατικές Αφηγήσεις – Μεταβάσεις ενός Ιδανικού Έθνους» στην Αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη

Newsroom
17/06/2021 12:15
 
 
 

 

Τέσσερις σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί, οι Αλέξανδρος Βασμουλάκης, Ηλίας Καφούρος, Ραλλού Παναγιώτου και Πάνος Τσαγκάρης, προσαρμοσμένοι στις διεθνείς τάσεις με διαφορετικές όμως προσεγγίσεις, μεταφέρουν την έννοια της Επανάστασης δυναμικά στο παρόν, σε μια κρίσιμη περίοδο μετάβασης, κρίσης και αναμονής, αμφισβήτησης και έκπτωσης των κοινωνικών ιδεολογιών.

Αν και έχουν περάσει 200 χρόνια από την έναρξη της πολύχρονης επανάστασης ενάντια στον Οθωμανό κατακτητή, οι ιδέες και οι ερμηνείες της συνεχίζουν να δίνουν τροφή για προβληματισμό, σκέψεις και συμπεράσματα.

Η επανάσταση ως ερμηνεία, δεν καθορίζεται απόλυτα έχοντας τη μορφή της βίας και περισσότερο της ένοπλης βίας. Επανάσταση καλείται κάθε προοδευτική κίνηση ενάντια στη βαλτωμένη και οπισθοδρομική πραγματικότητα που έχει συντελέσει στην αναταραχή και κατρακύλα της κοινωνίας, της πολιτικής πραγματικότητας, της πολιτιστικής ή επιστημονικής εξέλιξης.

Είναι μια θαυμαστή χοάνη, αρκετές φορές από ετερόκλητα πληθυσμιακά στοιχεία, καθοδηγούμενοι όμως από κοινές ιδέες, επιδιώξεις, σκοπούς. Που αφήνουν επίσης μια κληρονομιά που πρέπει οι νεότεροι να διαχειριστούν μακριά από τις αγκυλώσεις της εγχώριας πολιτιστικής πραγματικότητας και πάνω απ’ όλα να δεχτούν το ερέθισμα για γόνιμο στοχασμό.

Η εσωστρέφεια πρέπει να πάψει να κατατρέχει την πρόοδο και η ελληνοκεντρική αντίληψη της δημιουργίας να μην είναι αποκομμένη από τα οφέλη της διεθνοποίησης.

Η εξωστρέφεια, η σύμπλευση και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα να γίνουν οι φάροι της νεωτερικότητας που θα οδηγήσουν στην εξέλιξη, τη δημιουργία και την διεθνή αναγνώριση.

Info
Έκθεση «Νεότερες Επαναστατικές Αφηγήσεις – Μεταβάσεις ενός Ιδανικού Έθνους»

Πού:
Αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη – Πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη

Πότε:
20 Ιουνίου – 25 Ιουλίου 2021
Εγκαίνια: Σάββατο 24 Ιουνίου στις 20:00

Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη – Κυριακή: 11.00 – 13.00 και 19.00-22.00
Τετάρτη πρωΐ κλειστά

Επιμέλεια Έκθεσης: Γιώργος Αλτουβάς

(Visited 59 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*