Κοινή συνέντευξη Τύπου αναφορικά με το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, το οποίο πρόκειται να ανοίξει και επίσημα τις πόρτες του τον ερχόμενο Οκτώβριο, έδωσαν ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης και ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της ONEX Neorion Shipyards Πάνος Ξενοκώστας.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε στα τέλη Μαΐου 2021 μεταξύ της Περιφέρειας, της ΟΝΕΧ και του παγκόσμιο κολοσσό της πληροφορικής CISCO, το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, μεταξύ άλλων, θα συνεισφέρει στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στην ναυτιλία, αλλά και στην ανάπτυξη της νησιωτικής χώρας, συνδυάζοντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας και των επικοινωνιών με την δημιουργία ενός οικοσυστήματος συνεργατών από τον ιδιωτικό, ακαδημαϊκό και δημόσιο χώρο. Επιπλέον, στο Κέντρο θα λειτουργήσει τμήμα εκπαίδευσης στις ψηφιακές δεξιότητες, παρέχοντας διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις στους συμμετέχοντες.
Τόσο ο κ. Λεονταρίτης (με την τοποθέτηση του οποίου ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου), όσο και ο κ. Χατζημάρκος τόνισαν ότι οι περίοδοι κρίσεων φέρνουν μαζί και τεράστιες ευκαιρίες, που μπορούν να «ανοίξουν» αναπτυξιακούς δρόμους και ταυτόχρονα να προσφέρουν οικονομική και κοινωνική ασφάλεια.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, το οποίο – σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο – θα λειτουργήσει ως «ένα κύτταρο γνώσης», ανοιχτό στην τοπική κοινωνία, φιλοδοξώντας να συμβάλλει και στην αναχαίτιση του φαινομένου του “brain drain” που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας.
Από την πλευρά του, ο κ. Ξενοκώστας αναφέρθηκε, επιπλέον, στα πλεονεκτήματα της λειτουργίας του Κέντρου, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται νέες θέσεις εργασίας, τμήμα εκπαίδευσης στις ψηφιακές δεξιότητες, σχέδια ανάπτυξης τεχνολογιών μέσω ενός «οικοσυστήματος» ψηφιακών συνεργατών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιστημονικών συνεργατών, παροχή τεχνολογικών εργαλείων για την ενίσχυση της οικονομικής και της περιβαλλοντολογικής βιωσιμότητας των επιχειρήσεων κ.α. Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δημιουργία μιας «άλλης οικονομίας», η οποία σχετίζεται με τους ψηφιακούς νομάδες που θα καταφέρει να προσελκύσει στο Νότιο Αιγαίο η λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας.
Τέλος, οι κ.κ. Λεονταρίτης και Χατζημάρκος δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους προς τον κ. Ξενοκώστα για το γεγονός ότι, παρά το ρίσκο, πίστεψε την πατρίδα του και πήρε την απόφαση να επενδύσει στο ναυπηγείο του Νεωρίου το οποίο ο κ. Λεονταρίτης χαρακτήρισε ως «σταθερό οικονομικό πυλώνα της Σύρου».