ΕΑΓΜΕ: Μελετά τον ιστορικό υπόσκαφο οικισμό της Αγριλιάς στη Θηρασιά

Newsroom
26/05/2021 17:33
 
 
 

Στο πρόγραμμα «Κάτω από το τοπίο: Θηρασιά 2021-2022» συμμετέχει η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), μελετώντας τα δομικά υλικά των ιστορικών υπόσκαφων οικιών της Αγριλιάς, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, στο πολωτικό μικροσκόπιο του εργαστηρίου «ΛΙΘΟΣ» της ΕΑΓΜΕ, ο πετρολόγος Δρ. Χρήστος Παπατρέχας μελετά δείγματα κονιαμάτων και επιχρισμάτων από τον υπόσκαφο οικισμό. Τα, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα της πετρολογικής – ορυκτολογικής μελέτης φέρνουν για πρώτη φορά στο φως, τα δομικά υλικά του φυσικού περιβάλλοντος που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των υπόσκαφων οικιών με τη μοναδική αρχιτεκτονική, τη χαρακτηριστική λειτουργικότητα και προσαρμογή στο φυσικό τοπίο.Τα αδρανή υλικά που παρατηρούνται είναι κυρίως θραύσματα κίσσηρης, ηφαιστιτών, καθώς και κρυσταλλικά θραύσματα χαλαζία, πλαγιοκλάστων, πυροξένων κ.α., ενώ η συγκολλητική ύλη συνίσταται από υπερλεπτόκοκκο ασβεστίτη καθώς και λεπτομερή θραύσματα κίσσηρης και κρυστάλλων.


Το έργο συνδιοργανώνουν το «Μπουλούκι-Περιοδεύον Εργαστήριο για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης», ο Δήμος Θήρας και η Κοινότητα Θηρασιάς.

Στις 28-30 Μαΐου 2021 θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια δράση του προγράμματος, η «Συνάντηση Κάτω από το Τοπίο». Πρόκειται για τριήμερο συλλογικής εργασίας κατά το οποίο η ομάδα, οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου της Θηρασιάς, φοιτητές και εκπαιδευτές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς και άλλοι συμμετέχοντες από τη Θηρασιά και τη Θήρα θα καθαρίσουν το κεντρικό μονοπάτι του υπόσκαφου οικισμού της Αγριλιάς.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Κάτω από το Τοπίο: Θηρασιά 2021-22» τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής UNESCO και του Τ.Ε.Ε. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΕΦΑ Κυκλάδων, το Εργαστήριο Τεχνικών Υλικών του ΕΜΠ, το Εργαστήριο «Λίθος» της ΕΑΓΜΕ, την Α.Σ.Κ.Τ. και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του ETH Zürich και έχει την υποστήριξη του J.M.Kaplan Fund.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος https://el.underthelandscape.net/.

(Visited 92 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.