Με επίκεντρο την θεματική «Τέσσερις Πράξεις Αυτονομίας», το ΚΟΙΝΩΝΩ The Tinos Art Gathering 2024 υποδέχθηκε 34 καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία πολιτισμού στην Τήνο. Σκοπός τους ήταν η δημιουργία και παρουσίαση έργων τέχνης σε πέντε καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια στο Λιβάδι της Κώμης, τα οποία μετατράπηκαν προσωρινά σε χώρους καλλιτεχνικής δημιουργίας και αναστοχασμού.
Το κοινό, οι αγρότες και οι καλλιτέχνες συνεργάστηκαν για την εφήμερη διαμόρφωση των χωραφιών σε χώρους συζήτησης και προβληματισμού, με θέματα όπως η σύγχρονη τέχνη, η βιωσιμότητα, η παράδοση και η τοπικότητα να βρίσκονται στο επίκεντρο. Η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκε στον Χρήστο Αρτέμη, ο οποίος ίδρυσε και καθοδηγεί το ΚΟΙΝΩΝΩ, αποσκοπώντας στη δημιουργία μιας πλατφόρμας για την ανάπτυξη θεματικών που θα εξελιχθούν και το 2025 σε Τήνο και Σύρο.
Η φετινή διοργάνωση συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Σύλλογο Γυναικών Τήνου και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO, και του Δήμου Τήνου, ενώ σημαντική υποστήριξη παρείχαν και εταιρείες όπως Seajets, Blue Star Ferries, και η ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ. Οι δράσεις στο Λιβάδι της Κώμης περιλάμβαναν ένα πολυφωνικό εργαστήριο τραγουδιού και εικαστικές εγκαταστάσεις, ενώ στο τέλος διοργανώθηκε συμπόσιο με μουσική και τοπικές συνεργασίες.
Το ΚΟΙΝΩΝΩ The Tinos Art Gathering, από το 2016, προωθεί τη συνάντηση της τέχνης με το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της Τήνου, χτίζοντας γέφυρες μεταξύ καλλιτεχνών, επισκεπτών και κατοίκων και ενδυναμώνοντας την τοπική κληρονομιά μέσα από τη δημιουργία και τη συνεργασία.
Αναλυτικότερα:
Εκκινώντας φέτος από την καρδιά της Τήνου, με την θεματική Τέσσερις Πράξεις Αυτονομίας, το Κοινωνώ Τhe Tinos Art Gathering φιλοξένησε 34 καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία του πολιτισμού. Στόχος τους, να δημιουργήσουν τα καλλιτεχνικά έργα που παρουσιάστηκαν στο λιβάδι της Κώμης, μετατρέποντας 5 καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια σε χώρους παρουσίασης παραστατικών έργων και τεχνών. Στις επιλεγμένες εκτάσεις, καλλιτέχνες, αγρότες και κοινό, κατάφεραν την εφήμερη διαμόρφωση των χωραφιών σε χώρους καλλιέργειας και προβληματισμού πάνω σε θέματα σύγχρονης τέχνης, παράδοσης, βιωσιμότητας και τοπικότητας.
Οι Τέσσερις Πράξεις Αυτονομίας του Κοινωνώ εστίασαν στην επιτόπια δημιουργία και στην αλληλεπίδραση που προέκυψε από την “συνάντηση” των συμμετεχόντων καλλιτεχνών και της τοπικής κοινωνίας, με αφορμή το πολιτιστικό απόθεμα και το φυσικό τοπίο του νησιού. Οι πολίτες της Τήνου αλλά και επισκέπτες αγκάλιασαν αυτήν την πρωτοβουλία με τη μαζική αλλά και ουσιαστική συμμετοχή τους.
Όλα τα έργα που παρουσιάστηκαν μέσω της σπονδυλωτής διαδρομής μέσα στα χωράφια, επιμελήθηκε ο εικαστικός και δημιουργός του Κοινωνώ, Χρήστος Αρτέμης. Ευρύτερος στόχος είναι, τα έργα αυτά να αποτελούν μία εναρκτήρια δράση, που δημιουργεί το έδαφος για την εξέλιξη της θεματικής μέσα στο 2025, η οποία θα λάβει χώρα σε Τήνο και Σύρο. Ανοιχτό κάλεσμα θα αναρτηθεί προσεχώς στο site του Κοινωνώ.
Φέτος το Κοινωνώ συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Σύλλογο Γυναικών Τήνου, ενώ φέρει την αιγίδα και υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ, της Ελληνικής Επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Δήμου Τήνου. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνδιοργάνωση με την Cantina Analogue στην Σύρο, καθώς και με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το Κοινωνώ είχε την ευγενική υποστήριξη της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, καθώς και των εταιρειών Seajets, Blue Star Ferries, Μασούτης, Vidalis rent a car. Πολύτιμοι συνεργάτες υπήρξαν τα μέλη του συλλόγου Κώμης και οι αγρότες του Λιβαδιού Κώμης-Καλλονής. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά.
Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν:
WORKSHOP
Κυριακή 27 Οκτωβρίου στις 10:30, Αίθουσα Αγίου Αντωνίου στην Παλλάδα (Χώρα Τήνου)
Ανοιχτό εργαστήριο πολυφωνικού τραγουδιού απο την Μαέστρο Ειρήνη Πατσέα και το πολυφωνικο σχήμα Chóres σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Τήνου.
Καλλιτεχνικές δράσεις στο λιβάδι της Κώμης
Κυριακή 27 οκτωβρίου, 14:30 – 18:00
ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ 1
Chóres
Γυναικείο χορωδιακό σύνολο
Αθανασοπούλου Αγγελική, Βρεττού Άγγη, Καταπίδη Αναστασία, Μωραΐτη Αναστασία, Κονδύλη Δομινίκη, Μώλου Ελευθερία, Jette Lübeck, Καζάλα Μαρία, Σαρόγλου Μυρτώ, Σαμαρά Ελπίδα, Χάντε Σταυρούλα, Κρικώνη Βερονίκη, Ζαφείρη Αλίκη, Σιελούλη Αντωνία, Σερδάρη Ελένη, Μπάλτου Ομηρόλη Μαρία.
Ειρήνη Πατσέα, Μαέστρος, υπεύθυνη εργαστηρίου
ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ 2 1/2
Εικαστικές Εγκαταστάσεις
1. Νερό
Στάθης Δογάνης, ηχητική εγκατάσταση, διάρκεια: 11:36
Το έργο νερό παρουσιάστηκε αρχικά τον Αύγουστο του 2024 στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης στη Σιγκαπούρη ως μια πολυκαναλική ηχητική εγκατάσταση, που βυθίζει τους ακροατές σε μια ηχητική αφήγηση, ακολουθώντας το ταξίδι του νερού από την αγνότητα στη μόλυνση με πλαστικό. Στο έργο αυτό, το νερό μετατρέπεται από έναν φυσικό, ζωοποιό πόρο σε κάτι μηχανικό και επιστρέφει ξανά στην αρχική του, ρευστή μορφή. Αυτό το ταξίδι αντανακλά την αντίληψη του καλλιτέχνη για την ανθρώπινη παρέμβαση στο vερό, που συχνά καταλήγει να το μολύνει, να διαταράσσει την καθαρότητά του και τελικά να αλλοιώνει την ουσία του.
2. Ωδη προς την αγκινάρα
Εφήμερη εγκατάσταση: Χρήστος Αρτέμης
Καλάμι , αγκινάρα, οικοδομικά υλικά
Το έργο αυτό, υλοποιήθηκε κατά την εφήμερη κατοίκηση του εικαστικου Χρήστου Αρτέμη στο λιβάδι της Κώμης και κατόπιν αυνομιας με τους αγρότες και τους κατοίκους της ευρυτερης περιοχης, την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου. Αποτελεί μια εφημερη εγκατασταση, με την οποία ο εικαστικός επιχειρεί να αναδείξει ζητήματα λειψυδρίας, τοπικότητας και περιβαλλοντικής ανάπτυξης στον τοπο που μεγάλωσε, συνδιαλεγόμενος με την ηχητική εγκατάσταση “Νερό”.
ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ 3
Αναστασία Κότσαλη Μονωδός, Μεσόφωνος
ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ 4
Συμπόσιο_common habitad
Με την ολοκληρωση των performances δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον συλλογο Κωμης και την Cantina Analogue της Σύρου ένα ανοιχτό συμπόσιο, στον νερόμυλο.
Συμμετείχαν οι μουσικοί: Σόνια Χαραλαμπίδου αναγεννησιακό λαούτο, Μαριάννα Αργυροπούλου βιόλα, Ann Pujolas φλάουτο, Κατερίνα Θεοδοσίου σοπράνο, ο σύλλογος γυναικών Τήνου και χορωδίες Τήνου. Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν.
Λίγα λόγια για το ΚΟΙΝΩΝΩ The Tinos Art Gathering
Tο ΚΟΙΝΩΝΩ Gathering είναι ένας μη κερδοσκοπικός πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός που εδρεύει στην Τήνο από το 2016, διοργανώνοντας site-specific πολιτιστικων projects και δρασεων στο φυσικό περιβάλλον του νησιού όσο και σε επιλεγμένα κτήρια χρησιμοποιώντας το πολιτιστικό απόθεμα της Τήνου.
Στόχος είναι να φέρει σε επαφή τους προσκεκλημένους συμμετέχοντες – μέσω της συνάντησης (art residencies) – από διαφορετικούς χώρους, εθνικότητες και πεδία της επιστήμης, της τέχνης και γενικά του πολιτισμού και κοινωνίας , με τον τόπο, προσβλέποντας μέσα από τη συνάντηση και την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων, στη δημιουργία πρωτότυπου έργου, την έρευνα, την εκπαιδευτική δραστηριότητα, την καλλιτεχνική παραγωγή. Με σημείο αναφοράς το φυσικό τοπίο της Τήνου, οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους επικοινωνώντας το έργο τους, δημιουργώντας κοινότητες συνέργειας-συνεργασίας και παράλληλα συνθήκες διάδρασης για τους επισκέπτες-θεατές και τους κατοίκους. Έτσι, μέσω της συμμετοχής αλλά και με τη ματιά στραμμένη στο φυσικό περιβάλλον, τον τόπο και το πολιτιστικό απόθεμα του νησιού, συνδιαμορφώνουν το ΚΟΙΝΩΝΩ, οικοδομώντας μια πλατφόρμα ανάπτυξης σχέσεων δημιουργίας και εκπαίδευσης σε ένα διαφορετικό πλαίσιο αντίληψης της αξιοποίησης της τοπικής κληρονομιάς.
Το ΚΟΙΝΩΝΩ προσβλέπει μέσα από την επαφή των συμμετεχόντων με τον τόπο και με ένα ετερόκλητο κοινό να δημιουργήσει μεταβαλλόμενους οργανικούς χώρους στο περιβάλλον της Τήνου και εν τέλει θέλει να οικοδομήσει έναν κόσμο όπου τα πράγματα συνδέονται ολοένα και περισσότερο μεταξύ τους.
Καλλιτεχνική επιμέλεια / δημιουργός Κοινωνώ
Χρήστος Αρτέμης
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
One Comment