Η Ελλάδα απ’ άκρη σε άκρη με ένα αυτοκίνητο

Άκης Αξαόπουλος
02/06/2022 13:01
 
 
 

 

Η Ελλάδα ως προορισμός διακοπών διαθέτει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Συγκεντρώνει πλήθος δραστηριοτήτων και παρέχει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να δει κανείς μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους από διαφορετικές χρονικές περιόδους, να μετάσχει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις βιώνοντας την κουλτούρα του λαού μας, να γευτεί την παράδοσή μας και εξερευνήσει μοναδικής ομορφιάς τοπία.
Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί, ότι πάνω κάτω τα ίδια μπορεί να ζήσει ένας τουρίστας όπου κι αν πάει, η διαφορά είναι, ότι εδώ μπορεί να τα ζήσει όλα ταυτόχρονα. Εκεί ίσως οφείλεται και ο ενθουσιασμός που βλέπουμε να διακατέχει τους τουρίστες, που έρχονται στη χώρα μας. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για να είναι αυτή η διαδικασία ευχάριστη, είναι να ακολουθεί καθένας τους ρυθμούς του- στο βαθμό του εφικτού τουλάχιστον, αφού διακοπές και ένταση δε συνάδουν. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι τουρίστες επιλέγουν την ενοικίαση αυτοκινήτου, ώστε να έχουν τον χρόνο να δουν όσα περισσότερα μπορούν.

Ευελιξία στη διαμονή και τη μετακίνηση

Όπως και με πολλά άλλα αγαθά, έτσι και η ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ελλάδα είναι φθηνότερη συγκριτικά με τις τιμές, που επικρατούν στο εξωτερικό. Ένα σημαντικό όφελος έχει να κάνει με το ότι μπορεί ο επισκέπτης δεν ακολουθεί την πεπατημένη, όπως κάνουν οι οργανωμένες ξεναγήσεις, αλλά έχει τη δυνατότητα, εφόσον μπορεί να μετακινηθεί οπουδήποτε να παρατηρήσει τα μικρά αξιοθέατα κάθε πόλης και να ανακαλύψει καλά κρυμμένα μυστικά.

Στα συν συγκαταλέγεται και το ότι τα ξενοδοχεία εντός αστικού περιβάλλοντος είναι πιο ακριβά, ακριβώς επειδή οι περισσότεροι τουρίστες δεν μπορούν να απομακρυνθούν χωρίς όχημα, ενώ αν κάποιος καταφύγει για παράδειγμα στην ενοικίαση αυτοκινήτου Αθήνα, μπορεί να βρει κατάλυμα στα προάστια και με το όχημά του να μετακινείται σε όποια περιοχή επιθυμεί.

Χρήσιμες πληροφορίες ειδικά για επισκέπτες εξωτερικού

Για κάποιον που πρόκειται να ενοικιάσει αυτοκίνητο από το εξωτερικό είναι απαραίτητο το IDP (International Drivers Permit). Πρόκειται για μια μετάφραση της άδειας οδήγησης, που πρέπει να έχει εκείνος στο όνομα του οποίου θα γίνει η ενοικίαση. Φυσικά πρέπει να έχει και την άδεια οδήγησής του. Εκδίδεται στη χώρα εκάστοτε επισκέπτη, οπότε αν κάποιος έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό παλιότερα και έχει ήδη εκδώσει μια τέτοια άδεια, θα πρέπει να ελέγξει, αν είναι ακόμη σε ισχύ. Πάντως αυτή η άδεια χρειάζεται σε όσους επισκέπτονται τη χώρα μας και δεν κατοικούν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο ισχύει βέβαια, αν κάποιος Έλληνας πρέπει να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Μπορεί οι υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτου να μη ζητάνε αυτό το χαρτί, αλλά να χρειαστεί σε περίπτωση που γίνει έλεγχος από την αστυνομία.

Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο ως λύση ταξιδίου στη χώρα μας, αλλά το γνωρίζουν οι καλά οργανωμένοι ταξιδιώτες, είναι η αγορά SIM κάρτας με δεδομένα από την χώρα τους. Αν πχ. Κάποιος έρχεται από την Αγγλία μπορεί να αγοράζει μια προπληρωμένη κάρτα με δεδομένα και με κάλυψη για τη χώρα προορισμού (την Ελλάδα εν προκειμένω), ώστε να τη χρησιμοποιεί και για πλοήγηση. Δεδομένου, ότι τα gps στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων χρεώνονται εξτρα, είναι μια πρακτική επιλογή. Ιδίως λαμβανομένου υπόψη, ότι σε περιοχές με λόφους και βουνά μπορεί το κινητό τηλέφωνο να μην έχει σήμα, μια τέτοια κάρτα, εξυπηρετεί και σε επίπεδο πλοήγησης.

Μικρής κατηγορίας οχήματα ιδανικά για την Ελλάδα

Τα οχήματα μικρής κατηγορίας είναι ιδανικά για την Ελλάδα εφόσον, αυτό που κατά βάση χρειάζεται ένας ταξιδιώτης, είναι απλώς ένα μέσο να τον μεταφέρει από το ένα σημείο στο άλλο και να κουβαλάει τις αποσκευές. Φυσικά ένας ακόμη λόγος για μικρά αυτοκίνητα είναι το κόστος, αφού η ενοικίασή τους είναι φθηνότερη. Η μόνη δυσκολία έγκειται στο ότι ακριβώς λόγω κόστους είναι περιζήτητα και επομένως είναι περιορισμένης διαθεσιμότητας. Πέραν τούτου, όπως και σε χώρες του εξωτερικού έτσι και στην Ελλάδα, υπάρχουν διόδια, που οπωσδήποτε ανεβάζουν το κόστος των μετακινήσεων. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι για να ταξιδέψει κανείς ως τη Θεσσαλονίκη, χρειάζεται περίπου 35€ για τα διόδια.

Ασχέτως αν οι περισσότεροι Έλληνες διαμαρτυρόμαστε για τους δρόμους στη χώρα, κατά βάση το οδικό μας δίκτυο είναι αξιοπρεπές, ενώ και οι περισσότεροι τουρίστες σε σχετικά fora, περιγράφουν την οδήγηση στη χώρα μας ως ασφαλή. Η οδήγηση βέβαια σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει κουραστική λόγω κυκλοφοριακού. Για τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται η ενοικίαση αυτοκινήτου Θεσσαλονίκη, και για λόγους ευελιξίας και για λόγους ευκολίας στη στάθμευση. Μάλιστα η δυσκολία στην εύρεση θέσης parking είναι ζήτημα για τα περισσότερα αστικά κέντρα, οπότε όσο πιο ευέλικτο το όχημα, τόσο το καλύτερο. Άλλος ένας λόγος, που φεύγουν σαν «ζεστό ψωμί» τα συγκεκριμένα οχήματα.

Μετακίνηση στα νησιά με ενοικιασμένο όχημα

Ένα άλλο συχνό ερώτημα που γεννάται σε ταξιδιώτες είτε έρχονται από το εξωτερικό είτε κινούνται εντός Ελλάδος είναι κατά πόσο είναι εφικτό να ενοικιάσει κάποιος όχημα από την Αθήνα και να μπει στο καράβι με αυτό για να ταξιδέψει σε κάποιο νησί ή εάν οι εταιρείες ενοικίασης οχημάτων επιτρέπουν τέτοιες μετακινήσεις για κοντινούς προορισμούς. Αυτό που θα πρέπει να κάνει κάποιος είναι να ψάξει για μια εταιρεία, που θα έχει καλές τιμές και θα εμπνέει εμπιστοσύνη. Αφού εντοπίσει τα γραφεία στην Αθήνα ή τον Πειραιά και να καλέσει για σχετικές απορίες, όπως για εν προκειμένω αν μπορεί με το όχημα, που θα νοικιάσει στην πρωτεύουσα, να ταξιδέψει ως την Τήνο για παράδειγμα ή θα πρέπει φτάνοντας στο νησί να ψάξει για ενοικίαση αυτοκινήτου Τήνος. Σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες με ενοικίασεις αυτοκινήτων οφείλουν να δώσουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις, ώστε να προγραμματίσει κάθε ενδιαφερόμενος το ταξίδι του αναλόγως.

(Visited 86 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*