Τη διατήρηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom
24/07/2020 15:48
 
 
 

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Πέτσα κατέθεσαν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, με θέμα «Διατήρηση υποχρεωτικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο».

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ερώτηση σε περίπτωση κατάργησης από 1/1/2021 των δημοσιεύσεων υποχρεωτικού χαρακτήρα (προκηρύξεων, διακηρύξεων κ.ά.), όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες των μέσων του περιφερειακού και τοπικού Τύπου θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια επιπλέον συρρίκνωση του εσόδων τους, σε ένα ήδη επιβαρυμένο και ρευστό οικονομικό περιβάλλον.

Γι’ αυτό και θεωρείται θέμα μείζονος σημασίας για τον -εβδομαδιαίο και ημερήσιο- περιφερειακό και τοπικό Τύπο η οριστική, χωρίς ημερομηνία λήξης, άρση της μη υποχρεωτικότητας δημοσιεύσεων, καθώς για τους πολίτες που ζουν στην Περιφέρεια, είναι ένα στοιχείο διαφάνειας και ενημέρωσης, ενώ για τους ιδιοκτήτες των μέσων είναι, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ζήτημα επιβίωσης των επιχειρήσεών τους και αντιστοίχως και των εργαζομένων σε αυτά.

Όπως έχει επισημάνει η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ), σε περίπτωση κατάργησης των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων, είναι βέβαιο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εφημερίδων, που σήμερα δικαιούνται αυτές τις δημοσιεύσεις, θα οδηγηθούν σε λουκέτο, ενώ, ακόμη κι αυτές που θα καταφέρουν να επιβιώσουν, θα αναγκαστούν να συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τον έντυπο Τύπο εν γένει.

Επιπλέον, ακόμα και ενδεχόμενη παράταση της ημερομηνίας κατάργησης των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων, θα θέσει τον περιφερειακό Τύπο σε κατάσταση «ομηρίας», αφού θα διατηρείται μία έωλη κατάσταση, η οποία αφενός απειλεί την διασφάλιση της βιωσιμότητας των εκδοτικών επιχειρήσεων και αφετέρου ακυρώνει κάθε δυνατότητα προγραμματισμού και σχεδίασης (προσλήψεις, επενδύσεις, ψηφιακή αναβάθμιση κ.ά.) για τις περιφερειακές εφημερίδες.

«Η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ δεν έχει καμία δικαιολογία, καθώς της έχουν παραδοθεί μεγάλοι βαθμοί ελευθερίας για να έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει οριστικά τις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις ως ένα σταθερό μέτρο. Γίνεται σαφές, επομένως, ότι αν δεν το πράξει, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, θα είναι μια ακόμα απόδειξη αδιαφορίας της ΝΔ για την επιβίωση του περιφερειακού και τοπικού Τύπου» τονίζουν οι βουλευτές, ρωτώντας τους δύο υπουργούς εάν προτίθενται να μεριμνήσουν, ώστε να δρομολογηθεί εγκαίρως η οριστική άρση της μη υποχρεωτικότητας δημοσιεύσεων στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο.

Δείτε εδώ το κείμενο της ερώτησης

(Visited 87 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*