Παράξενα ιπτάμενα αντικείμενα στον ουρανό της Νάξου

Newsroom
29/04/2020 01:22
 
 
 

 

Παράξενα φωτεινά ιπτάμενα αντικείμενα εθεάθησαν το βράδυ της Δευτέρας στον ουρανό της Νάξου, κάτι που προκάλεσε την απορία όσων τα είδαν…

Λιγοστοί κάτοικοι του νησιού, που εν μέσω καραντίνας παρατηρούσαν τον ξάστερο ουρανό το βράδυ της Δευτέρας, ξαφνιάστηκαν με το παράξενο θέαμα το οποίο δεν γνώριζαν τι ακριβώς ήταν. Κάποιοι άλλοι, που γνώριζαν στις 21:38 ήταν στην ταράτσα ή στο μπαλκόνι τους και απαθανάτισαν το «φωτεινό τρένο» που πέρασε από τον ουρανό.

Αυτά λοιπόν τα παράξενα, φωτεινά, ιπτάμενα αντικείμενα που εμφανίστηκαν όχι μόνο στη Νάξο αλλά και σε πολλά ακόμα σημεία της Ελλάδας, ήταν συστοιχία δορυφόρων της αποστολής Starlink 6.

«Οι δορυφόροι Starlink αποτελούν έναν «αστερισμό» τεχνητών δορυφόρων χαμηλής τροχιάς. Πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα δορυφόρων που συνεργατικά επιτελούν κάποιο έργο ως σύστημα» όπως σημείωσε στο naxostimes.gr ο κ. Νίκος Κουτελιέρης (πρόεδρος του εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου) ο οποίος είναι ερασιτέχνης πιλότος και γνώριζε ότι οι δορυφόροι θα πέρναγαν από το νησί τη συγκεκριμένη ώρα.

Δορυφόροι για την παροχή ευρυζωνικού διαδικτύου σε όλο τον κόσμο

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους 60 δορυφόρους Starlink της εταιρείας «SpaceX» οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα με έναν πύραυλο Falcon 9 που αναπτύχθηκε σε τροχιά περίπου 180 μίλια (290 χιλιόμετρα) πάνω από τη γη. Οι νέοι αυτοί δορυφόροι σκοπό έχουν την παροχή ευρυζωνικού διαδικτύου σε όλο τον κόσμο.

Ο Falcon 9 είναι ένας επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος που μειώνει σημαντικά το κόστος, ενώ η εταιρεία «SpaceX» του Έλον Μασκ σχεδιάζει να θέσει μέσα στο 2020 σε τροχιά πάνω από 12.000 δορυφόρους για το Starlink.

Μόλις οι δορυφόροι φτάσουν το λειτουργικό τους υψόμετρο των 550 χλμ. και ξεκινήσουν την υπηρεσία επί του σταθμού, ο προσανατολισμός τους αλλάζει και οι δορυφόροι γίνονται σημαντικά λιγότερο ορατοί από το έδαφος, σημειώνουν στην περιγραφή της αποστολής οι εκπρόσωποι της «SpaceX».

Οι δορυφόροι Starlink καταγράφονται λαμπροί αυτές τις ημέρες πάνω από του ελληνικό ουρανό καθώς είχαμε νέα εκτόξευση της 6ης ομάδας στις 22 Απριλίου.

Το εντυπωσιακό λοιπόν αυτό θέαμα μεταξύ άλλων κατεγράφη και πάνω από τη Νάξο το βράδυ της Δευτέρας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουτελιέρης, το «ουράνιο τρένο» θα ξαναπεράσει από το νησί τις επόμενες ημέρες, ενώ την τροχιά του μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει ΕΔΩ και να προγραμματίσει την παρατήρηση του φαινομένου.

Φωτογραφίες: Νίκος Κουτελιέρης, Νίκος Βερύκοκκος

(Visited 2.695 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*