Το «Κουαρτέτο» του Ronald Harwood στο θέατρο Απόλλων

Άκης Αξαόπουλος
29/10/2019 14:04
 
 
 

 

Με το «Κουαρτέτο» του Ronald Harwood υποδέχεται η θεατρική ομάδα «ΑΤΑΚΑ» τον πρώτο μήνα του χειμώνα στο θέατρο Απόλλων.

Το έργο διαδραματίζεται σε έναν οίκο ευγηρίας για παλαίμαχους μουσικούς και τραγουδιστές της όπερας. Οι πρωταγωνιστές, διάσημοι άλλοτε, βρίσκονται εκεί επειδή είναι αναγκασμένοι και όλοι τους υποφέρουν από την αγωνία του γήρατος ξέροντας καλά, πως σήμερα πια, είναι ελάχιστα γνωστοί έξω από αυτούς τους τοίχους.

Ο Ρέτζιναλντ Πέιτζετ είναι ένα πρόσωπο απ’ όλους σεβαστό και η καλά οργανωμένη ζωή του θα κλονιστεί από την απρόσμενη άφιξη της Ζαν Χόρτον, της γυναίκας με την οποία ήταν παντρεμένος για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, πολλά χρόνια πριν. Η Σεσίλ Ρόμπσον ήταν κι αυτή μεγάλο αστέρι στα νιάτα της, μόνο που τώρα το μνημονικό της παίζει άσχημα παιχνίδια. Ο Ουίλφρεντ Μπόντ ευτυχώς είναι πάντα σε επιφυλακή για να ελαφρύνει με το χιούμορ του κάθε δύσκολη κατάσταση.

Η εμβόλιμη σκηνή της Σάννυ και του Μάικλ είναι ιδέα του Γιώργου Μιχαλάκη και την απέδωσε ο Πολύκαρπος Πολυκάρπου.
Αξίζει να βάλεις υποθήκη ολόκληρη τη ζωή σου για να ζήσεις σαν καλλιτέχνης μία μαγική στιγμή;

Λίγα λόγια για το έργο από τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Γιώργο Μιχαλάκη:
Με τη Μαρλένα Γεωργιάδη γνωριστήκαμε πριν πολλά χρόνια σε μία από τις παραστάσεις του θεατρικού έργου του Ronald Harwood «Ο Αμπιγιέρ». Το έργο μιλάει για τη ζωή των ηθοποιών στα παρασκήνια. Όταν ξαναβρεθήκαμε και ήρθε η κουβέντα στον συγγραφέα μου είπε πως έχει μεταφράσει και ένα άλλο έργο του, το Quarteto που περιγράφει τη ζωή τεσσάρων παλαίμαχων τραγουδιστών της όπερας που ξαναβρίσκονται μετά από πολλά χρόνια σε έναν οίκο ευγηρίας. Μου το έδωσε, το διάβασα, μου άρεσε και τώρα η θεατρική ομάδα ΑΤΑΚΑ σας το παρουσιάζει.

Η τρυφερότητα του έργου, η γλύκα και η πίκρα του, οι αστείες και δραματικές του στιγμές, και τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα των τεσσάρων ηρώων του, μα πάνω απ’ όλα το ερώτημα αν αξίζει να βάλεις ολόκληρη τη ζωή σου υποθήκη για να ζήσεις -αν ζήσεις- σαν καλλιτέχνης μια μαγική στιγμή, ήταν αυτά που μας έκαναν να το μετουσιώσουμε σε παράσταση. Πιστεύουμε πώς αυτούς τους τέσσερις ήρωες θα τους αγαπήσετε και ίσως αναρωτηθείτε αν οι δυο νεαροί καλλιτέχνες που εμφανίζονται με δική μου πρωτοβουλία με συγχωρέσει γι’ αυτό και ο Harwood και η Μαρλένα – θα έχουν την ίδια πορεία με τους τέσσερις ή θα χαράξουν μια άλλη. Ίδωμεν.

Info

QUARTETO – ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ του Ronald Harwood από την Θεατρική Ομάδα «ΑΤΑΚΑ»
Πού: Θέατρο Απόλλων
Πότε: Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 – Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019
Ώρα έναρξης: 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 5 και 8€ (μέρος των εσόδων θα διατεθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς)

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Ουίλφρεντ Μποντ | Γιάννης Ξαγοράρης
Ρέτζινανλτ Πέιτζετ | Μιχάλης Ζουλουφός
Σεσίλ Ρόμπσον | Ματίνα Ψάλτη
Ζαν Χόρτον | Ελένη Κωβαίου
Σάννυ | Σοφία Νομικού
Μάικλ | Γιάννης Ρούσσος

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία | Γιώργος Μιχαλάκης
Μετάφραση | Μαρλένα Γεωργιάδου
Σκηνικά – Κουστούμια | Γιώργος Βαφιάς
Φωτισμοί | Μάγδα Κοντιζά
Μουσική επιμέλεια | Κλεομένης Τζανέτος
Κατασκευή σκηνικών | Γιώργος Φρέρης
Κατασκευή κοστουμιών | Ελπίδα Φρέρη
Υποβολείο | Σοφία Μιχάλοβιτς
Χειριστής ήχου – μουσικής | Μάκης Αποστόλου
Κομμώσεις | Αγγελική Αναγνωστοπούλου
Σχεδιασμός προγράμματος – αφίσας | Βαγγέλης Ξαγοράρης

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ευχαριστούμε τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τον πρόεδρο Μάρκο Βουτσίνο και το προσωπικό του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, τον πατέρα Αντώνιο και το προσωπικό της ενοριακής αίθουσας του Αγίου Ιακώβου, το Ινστιτούτο Κυβέλη και όλους όσοι βοήθησαν με κάθε τρόπο για την πραγματοποίηση της παράστασης.
Και είναι τόσοι πολλοί… που δεν χωράνε στο πρόγραμμα…

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ | RONALD HARWOOD

Ο Ronald Harwood γεννήθηκε στη Νότια Αφρική, το 1934. Το 1951 σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης στην Αγγλία. Έπαιξε με τον Σαιξπηρικό θίασο του Sir Donald Wolfit στο King’s και από το 1953 ως το 1958 ήταν ο προσωπικός του αμπιγιέρ. Από την εμπειρία του αυτή γεννήθηκε το θεατρικό έργο Ο Αμπιγιέρ (1980) που σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα, αρκετά δοκίμια καθώς και σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

H προπώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται 10:00 – 14:00 καθημερινά στα ταμεία του Θεάτρου Απόλλων και απόγευμα 18:00 – 21:00 δύο ημέρες πριν την παράσταση.
Ηλεκτρονικά: www. ticketservices.gr
Η προπώληση των εισιτηρίων από το ταμείο του θεάτρου για επόμενες παραστάσεις σταματάει μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης της ημέρας.
Οι κρατήσεις εισιτηρίων πρέπει να αγοράζονται το αργότερο μέχρι το μεσημέρι της ημέρας της παράστασης.

(Visited 43 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*