7 tips για να ταξιδέψετε οικονομικά με την οικογένεια

Newsroom
28/02/2024 16:19
 
 
 

 

Όπως τα πάντα αυτή την περίοδο, έτσι και οι οικογενειακές διακοπές είναι κοστοβόρες, ακόμη κι αν πρόκειται για σύντομο ταξίδι, όπως το Ραφήνα-Μύκονος. Με την άνοιξη προ των πυλών και την όρεξη για σύντομες αποδράσεις να αυξάνεται, δείτε παρακάτω πως μπορείτε να κρατήσετε σε μια ισορροπία τον προϋπολογισμό σας.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Family Travel, ακόμη και οι ένθερμοι υποστηρικτές των ταξιδιών με παιδιά ανησυχούν για το κόστος. Συγκεκριμένα το 85% των γονέων λένε, ότι προτιμούν να ταξιδέψουν με τα παιδιά τους τα επόμενα χρόνια. Η οικονομική ευχέρεια μιας οικογένειας είναι η νούμερο ένα πρόκληση, υποστήριξε ο επικεφαλής της έρευνας Peter Bopp.

tips για να ταξιδεύετε οικονομικά με την οικογένεια

1. Επιλέξτε προορισμό προσεκτικά

Η πρώτη δυσκολία στον σχεδιασμό οικονομικά προσιτών διακοπών είναι η επιλογή του προορισμού. Εάν ο σκοπός σας είναι να προσπαθήσετε να γλιτώσετε χρήματα από όλες τις επιλογές σας, το που θα πάτε έχει σημασία. Έτσι έχει σημασία το πως θα ταξιδέψετε: Αεροπορικά, οδικά ή ακτοπλοϊκά. Από τις 3 επιλογές προφανώς το ταξίδι με το αμάξι είναι φθηνότερο.

Όμως όταν μιλάμε για ταξίδι σε νησί, υπάρχουν φορές που το να ταξιδέψετε με πλοίο και να ενοικιάσετε αμάξι, είναι φθηνότερο. Αν όμως σχεδιάζετε να επισκεφθείτε έναν διεθνή προορισμό, θα πρέπει να αποφασίσετε με βάση το τι θέλετε να δείτε. Υπάρχει η επιλογή των παραθαλάσσιων διακοπών στη Χαβάη και των αντίστοιχων στη Γουατεμάλα. Οι δεύτερες κοστίζουν περισσότερο.

2. Ραφήνα-Πάρος: Μήπως οι off-season διακοπές είναι καλύτερες;

Αν σχεδιάζετε να κάνετε το ταξίδι Ραφήνα-Πάρος, μήπως να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ταξιδέψετε εκτός εποχής; Το να επιλέξετε το πότε θα ταξιδέψετε είναι εξίσου σημαντικό με το που θα πάτε. Αυτό ισχύει, γιατί όπως είναι προφανές οι περισσότεροι προορισμοί είναι πιο ακριβοί την περίοδο αιχμής. Στις περιόδους αιχμής δεν περιλαμβάνονται μόνο το καλοκαίρι, αλλά και οι γιορτές όπως Χριστούγεννα και Πάσχα.

Από την άλλη πλευρά για ορισμένους προορισμούς η περίοδος αιχμής μπορεί να διαφέρει. Τα ορεινά χωριά της Ελλάδας έχουν την τιμητική τους τον χειμώνα. Επομένως η άνοιξη και το φθινόπωρο αντίστοιχα ενδείκνυνται, γιατί είναι οικονομικά συμφέρουσες περίοδοι. Γι’ αυτό προτού κλείσετε τη διαμονή σας αναζητήστε τιμές σε καταλύματα και εισιτήρια.

3. Φανείτε ευέλικτοι

Αν δεν είναι εφικτό να ταξιδέψετε εκτός εποχής, είτε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων είτε λόγω παιδιών, φανείτε ευέλικτοι με τις εναλλακτικές σας. Αν το έχετε παρατηρήσει ταξιδεύοντας πολύ πρωί ή αργά το βράδυ τα εισιτήρια είναι πιο οικονομικά.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα καταλύματα, αν επιλέξετε να ταξιδέψετε μεσοβδόμαδα. Την Παρασκευή αλλά και το Σαββατοκύριακο οι αφίξεις σε έναν προορισμό αυξάνονται. Το ίδιο και η ζήτηση, επομένως και οι τιμές. Προτιμήστε να φτάσετε κατά τις ημέρες μέσα στη βδομάδα, ώστε να πετύχετε και καλύτερες τιμές στο κατάλυμα.

4. Ραφήνα-Τήνος: Αναζητήστε δωρεάν εμπειρίες

Ένα καλό για όποιον αποφάσισε να κάνει το ταξίδι Ραφήνα-Τήνος για διακοπές είναι, ότι μπορεί να απολαύσει δραστηριότητες δωρεάν. Τα αξιοθέατα και οι δραστηριότητες μπορεί να αυξήσουν τον προϋπολογισμό των διακοπών. Ωστόσο ανάλογα με το μέρος, που θα επισκεφθείτε, αλλά και με τη χρονική περίοδο, υπάρχουν και επιλογές σε χαμηλό ή -ακόμη καλύτερα- σε μηδενικό κόστος.

Η Τήνος για παράδειγμα έχει εξαιρετικά σηματοδοτημένα μονοπάτια πεζοπορίας. Αυτό σημαίνει, ότι μπορείτε να ξεκινήσετε νωρίς το πρωί έναν περίπατο να γνωρίσετε τα γραφικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς της Τήνου. Μάλιστα μπορείτε να δείτε πιο από αυτά οδηγεί σε κάποια από τις παραλίες της προτίμησής σας.

Επιπρόσθετα αν επισκεφθείτε το νησί την άνοιξη, που είναι εκτός εποχής όπως είδαμε παραπάνω, θα πετύχετε και το Φεστιβάλ Γαστρονομίας του νησιού, που διοργανώνει το Tinos Food Path. Έτσι και θα βρείτε οικονομικό κατάλυμα και θα παραβρεθείτε σε μια ενδιαφέρουσα και δωρεάν εκδήλωση.

5. Οργανωθείτε έξυπνα με τα σνακς

Ειδικά όταν είμαστε διακοπές, τρώμε συχνότερα απ’ έξω. Μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, επισκεφθείτε την τοπική αγορά και προμηθευτείτε μπόλικα φρούτα να έχετε μαζί σας κατά τις εξορμήσεις σας. Επίσης επιλέξτε ένα δωμάτιο με κουζίνα για να μείνετε, ώστε να μπορείτε να τρώτε το ένα από τα δύο γεύματα της ημέρας ή να ετοιμάζετε σνακς εκεί.

Χρήσιμη συμβουλή: Αποφύγετε τα εστιατόρια στις τουριστικές περιοχές, καθώς οι τιμές είναι τσιμπημένες. Ψάξτε για μέρη που προτιμούν οι ντόπιοι. Και θα φάτε οικονομικά και νόστιμα.

6. Ραφήνα-Άνδρος: Ενοικιάστε σπίτι αντί δωμάτιο ξενοδοχείου

Αν σκοπεύετε να κάνετε το ταξίδι ραφήνα άνδρος για τις διακοπές σας σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ενοικιάσετε κάποιο διαμέρισμα. Τα οφέλη πολλαπλά. Όλη η οικογένεια έχει τον δικό της χώρο να απλωθεί. Έτσι δε χρειάζεται να νοικιάζετε δύο δωμάτια, ένα για εσάς κι ένα για τα παιδιά, κάτι που εκτοξεύει το κόστος.
Επίσης στα διαμερίσματα έχει και κουζίνα, που σημαίνει, όπως είπαμε και παραπάνω, ότι μπορείτε να μαγειρέψετε ή να οργανώσετε τα γεύματά σας. Έτσι μειώνετε το κόστος των διακοπών σας δραστικά. Αν παρόλα αυτά είστε ένθερμος υποστηρικτής των ξενοδοχείων, κλείστε κάπου που προσφέρουν πρωινό, happy hour, spa ή χώρο γυμναστικής για να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι.

7. Ταξιδέψτε εκεί όπου τα χρήματά σας περνάνε

Το ευρώ είναι ένα ισχυρό νόμισμα σε σύγκριση με αυτά άλλων χωρών. Έτσι θέλετε να κάνετε υπερατλαντικό ταξίδι; Η Αυστραλία και ο Καναδάς είναι καλές επιλογές. Θέλετε κάτι πιο ανατολίτικο; Η γειτονική Τουρκία με τις διαρκείς υποτιμήσεις της λίρας μπορεί να βγει εξαιρετική επιλογή. Εκεί μπορείτε να κάνετε διακοπές πολυτελείας και σε πολύ προσιτή τιμή μάλιστα.

8. Προτιμήστε ένα οικονομικό κατάλυμα

Μια πρόταση που συνήθως κάνουν οι έγκριτοι ταξιδιωτικοί πράκτορες είναι να μη δίνει ο κόσμος πολλά λεφτά στα ξενοδοχεία και σε καταλύματα. Ο λόγος είναι απλός: Όταν πηγαίνουμε σε ένα μέρος σκοπός είναι να δούμε όσο το δυνατό περισσότερα.
Αυτό σημαίνει, ότι περιηγούμαστε περισσότερο και πηγαίνουμε στο κατάλυμα λιγότερο. Άρα καλύτερα να διαθέσουμε τα χρήματά μας σε όσα θα δούμε, παρά κάπου που θα μείνουμε λιγότερο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση του island hopping, όπως στο ταξίδι Paros-Tinos.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 93 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*