Προγραμματισμένη επίσκεψη εργασίας μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη, καθώς και στη Στρατιωτική Ηγεσία του Υ.ΝΑ.Ν.Π.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, που διεξήχθη σε κλίμα ομοθυμίας και εποικοδομητικής συνεργασίας, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, οι υπηρεσίες του οποίου συγκαταλέγονται σε αυτές που αναλαμβάνουν να επιτελέσουν σημαντικό και πολυσχιδές έργο, που η επιτυχής έκβαση του έργου αυτού δυνητικά αναδεικνύει και προβάλλει την ιστορική σπουδαιότητα του ίδιου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, όχι μόνο σε εγχώριο επίπεδο αλλά και σε διεθνές.
Κατά την έναρξη της συζήτησης ο Πρόεδρος της Ε.Π.Λ.Σ. Κυκλάδων και Λιμενάρχης Σύρου Γιάννης Βαμβακούσης αναφέρθηκε στις σημαντικά επωφελείς (για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, διατάξεις του νόμου 4676/20), επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος νόμος θέτει τις βάσεις για επίλυση χρόνιων αιτημάτων του προσωπικού, που αφορούν ενδεικτικά στη βαθμολογική εξέλιξή του, στη στέγασή του, στη θέσπιση σύγχρονου και δικαιότερου συστήματος μεταθέσεων του προσωπικού, στην πρόνοια για την προμήθεια φαρμάκων, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επαύξηση των οργανικών θέσεων του σώματος κατά 1.500, εκ των οποίων οι 900 θα διατεθούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των περιφερειών ευθύνης της 6ης (Κυκλάδες), 8ης και 9ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.
Ειδικότερα, τέθηκε το ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης των Λιμενικών Αρχών των Κυκλάδων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των Λιμενικών Αρχών Τήνου, Ίου, Θήρας, Σερίφου και Φολεγάνδρου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατή λειτουργία τους, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών στους εκατομμύρια επισκέπτες, κατά τις θερινές περιόδους, καθώς και εδραίωσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
Προκειμένου να καταστεί ξεκάθαρη η εικόνα της παρούσης πραγματικής στελέχωσης των υπηρεσιών των Κυκλάδων, της ισχύουσας οργανικής δύναμης και των πραγματικών αναγκών, οι οποίες και προσδιορίζουν την απαιτούμενη οργανική δύναμη, κατατέθηκε υπόμνημα, επί του οποίου καταγράφονται λεπτομερώς τα δεδομένα και τα προτεινόμενα μεγέθη, ώστε στον επικείμενο επαναπροσδιορισμό των οργανικών θέσεων, βάσει της επαύξησής τους, να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές-αντικειμενικές ανάγκες των υπηρεσιών της περιοχής των Κυκλάδων.
Επίσης αναδείχθηκαν τα εξής ζητήματα:
* H αναγκαιότητα αναβάθμισης του Λιμενικού Φυλακίου Θήρας (Αθηνιού), σε Λιμενικό Τμήμα, με ξεχωριστή οργανική σύνθεση, με προτεινόμενη σύνθεση δεκαπέντε (15) μέλη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Λιμεναρχείου Θήρας, τα στελέχη του οποίου καλούνται να διαχειριστούν τεράστιο όγκο επιβατών που καταφθάνουν καθημερινώς με ακτοπλοϊκά πλοία στο λιμένα Αθηνιού, οι λιμενικές υποδομές του οποίου στερούνται επάρκειας, δυσχεραίνοντας έτσι έτι περαιτέρω το έργο του προσωπικού της τοπικής Λιμενικής Αρχής.
*Η αναγκαιότητα θέσπισης οργανικών θέσεων στο Λιμενικό Σταθμό Αντιπάρου, με προτεινόμενη σύνθεση 7 στελεχών, καθόσον από το έτος 2018 μετετάχθη από Λιμενικό Φυλάκιο σε Λιμενικό Σταθμό, χωρίς να έχει ακόμη καθορισθεί η οργανική σύνθεση, με αποτέλεσμα η επάνδρωσή του να συντελείται από το ήδη υπολειπόμενο προσωπικό του Λιμεναρχείου Πάρου, το οποίο κατά τους θερινούς μήνες καλείται να καλύψει και τις ανάγκες του Λιμενικού Φυλακίου Νάουσας Πάρου.
*Η αναγκαιότητα εξεύρεσης χώρων στέγασης των λειτουργούντων, κατά τη θερινή περίοδο, Λιμενικών Φυλακίων των «Μικρών Κυκλάδων» (Κουφονήσια – Σχοινούσα – Δονούσα – Ηρακλειά) και της Σικίνου, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι συνθήκες εργασίας των αποσπασθέντων στελεχών, καθώς και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Επίσης, επισημάνθηκε επαινετικά η τάχιστη ανάληψη πρωτοβουλιών, στα πλαίσια εφαρμογής του νόμου 4676/20, για την καταγραφή των αναγκών στέγασης του προσωπικού που υπηρετεί στις υπηρεσίες υπαγωγής 6ης (Κυκλάδες), 8ης και 9ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ., με τη σύσταση σχετικής επιτροπής, το έργο της οποίας έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Τέλος, με μεγάλη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε, ότι ένα ακόμη πρόβλημα που απασχολεί το προσωπικό του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ επιλύεται, ήτοι η ένταξη των στελεχών του φορέα μας στη διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για την προμήθεια φαρμάκων. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρείχε τη σχετική έγκριση και ακολουθεί η έκδοση της απαιτούμενης Κ.Υ.Α, στόχο που από την πρώτη στιγμή ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκης, καθώς και η Στρατιωτική Ηγεσία, σθεναρά υποστήριξαν.