Δεν καταθέτει τα όπλα η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για το ΦΠΑ των νησιών

admin
03/06/2016 14:11
 
 
 

Την βούληση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου να μην καταθέσει τα όπλα και να συνεχίσει να διεκδικεί, σε νομικό και πολιτικό επίπεδο, την ανατροπή της απόφασης κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ των νησιών, εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στη Σύρου, οπότε και συζητήθηκε το νέο δημοσιονομικό και φορολογικό περιβάλλον στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων και πλήθος περιφερειακών συμβούλων, οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, αλλά και την αγωνία τους για τις συνέπειες (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες) αυτής της απόφασης τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών, όσο και στον τουρισμό.

Τόνισαν, επίσης, ότι πρέπει να υπάρξει σύμπνοια και ενότητα για το κρίσιμο αυτό θέμα, με την Περιφέρεια να είναι «μπροστάρης» στις όποιες ενέργειες αποφασιστούν μαζί με τους φορείς των νησιών, μιας και δεν πρόκειται απλά για μια «άδικη απόφαση», αλλά για θέμα επιβίωσης.

Τέλος, δεν παρέλειψαν να ασκήσουν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και τους βουλευτές της, κάνοντας μεταξύ άλλων, λόγο για «εμπαιγμό», «κοροϊδία», «υποτίμηση της νοημοσύνης», «ανακολουθία εξαγγελιών και υποσχέσεων» και «κατάργηση της νησιωτικότητας».

Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε γνωστό ότι, για ακόμη μια φορά, αναβλήθηκε για τις 16 Σεπτεμβρίου 2016 η εκδίκαση της προσφυγής της Περιφέρειας και λοιπών φορέων των νησιών στο ΣτΕ.

Με αφορμή σχετική ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Τζώρτζη Μακρυωνίτη για τους λόγους της αναβολής, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος «άστραψε και βρόντηξε» για εκείνους που καταφεύγουν στην «φρικτή παραπληροφόρηση». 

«Αυτοί που δεν θέλουν να γίνει συζήτηση, είναι αυτοί που έχουν συμφέρον να μην γίνει. Οι δικηγόροι του υπουργείου Οικονομικών δεν προσέρχονται και κοροϊδεύουν εμάς και τους δικηγόρους μας» δήλωσε σχετικά ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών απέρριψε την παρουσία του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, εγκρίνοντας ωστόσο την παρουσία του καθηγητή Πάνου Λαζαράτου, που είναι και ο βασικός δικηγόρος της υπόθεσης.

Σύμφωνα με γραπτό μήνυμα του κ. Λυκουρέζου προς τον κ. Χατζημάρκο (ο οποίος το διάβασε ενώπιον του περιφερειακού συμβουλίου), ο Δ.Σ.Α. έφερε ως πρόσχημα το γεγονός ότι μπορεί να εγκρίνει την παρουσία μόνο ενός δικηγόρου. «Τίποτα άλλο δεν είναι αληθές» είπε με νόημα ο περιφερειάρχης.

Επισημαίνεται ότι μετά την ολοκλήρωσης της συζήτησης του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο, ο κ. Χατζημάρκος επικοινώνησε εκ νέου με τον κ. Λασκαράτο και ενημέρωσε τους συμβούλους ότι σήμερα παρέστησαν όλοι οι δικηγόροι με κανονικές άδειες στο ΣτΕ, ωστόσο το δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλλει όλες τις υποθέσεις του πινακίου, ορίζοντας ως νέα ημερομηνία για το θέμα του ΦΠΑ την 16η Σεπτεμβρίου.

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε πλέον ιδεοληψίες»

Από την πλευρά του, ο κ. Λεονταρίτης υποστήριξε ότι το οικονομικό, κοινωνικό και κατ’ επέκταση πολιτικό σκηνικό άλλαξε στα νησιά του Αιγαίου, με την ανάπτυξη να έρχεται… μέσω της αύξησης της φορολογίας!

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε πλέον ιδεοληψίες, εγωισμούς, αχαρακτήριστες δηλώσεις υπουργών που δημιουργούν ένα περιβάλλον ανασφάλειας και φόβου […] Θα υποτιμήσω τη νοημοσύνη σας αν προσπαθήσω να σας πείσω ότι αυτό που έκαναν είναι ωφέλιμο. Είναι καταστροφικό, αν όχι προδοσία» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και πρόσθεσε ότι «δεν κάνουμε αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή, αλλά επαναλαμβάνουμε τις δικές τους δηλώσεις. Ο καρπός των λανθασμένων πολιτικών τους είναι σάπιος και το τραγικό είναι ότι το παραδέχονται και οι ίδιοι».

«Λυπάμαι ως πολίτης, αγωνιώ, αλλά δεν καταθέτω τα όπλα, όπως δεν τα καταθέτει κανένας νησιώτης» ανέφερε στη συνέχεια, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τους κυβερνητικούς βουλευτές για την απαξίωση που δείχνουν απέναντι στον θεσμό του περιφερειακού συμβουλίου.

«Γιατί κρύβονται; Δεν θα κρύβονται για πολύ όμως, γιατί θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεων τους και να αντιμετωπίσουν κατά πρόσωπο τους νησιώτες» είπε ο κ. Λεονταρίτης και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η μέρα της δικαίωσης δεν θα αργήσει να έρθει, με τη συνδρομή και τη βοήθεια των τοπικών συλλογικών φορέων και των φορέων της Αυτοδιοίκησης.

«Να κινητοποιηθούν οι κοινωνίες των νησιών»

Απευθυνόμενος προς τους περιφερειακούς συμβούλους, ο κ. Λεονταρίτης πρότεινε τη διατύπωση «μιας απλής, ξεκάθαρης, κρυστάλλινης και δημοκρατικής πρότασης» που θα καταγράφει την «απαράδεκτη και επικίνδυνη» απόφαση κατάργησης των μειωμένων συντελεστών. Στη συνέχεια, αυτή η πρόταση θα ήταν σκόπιμο να υπογραφεί από όλους τους νησιώτες.

Όπως είπε σχετικά, «σε ένα δεύτερο επίπεδο θα πρέπει να φέρουμε δίπλα μας τους κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας, να αγωνιστούν μαζί μας και να διεκδικήσουν την ανατροπή της απόφασης. Να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές και αυτό να είναι το “δόρυ” με το οποίο θα τους χτυπήσουμε. Η πιο δίκαιη και δημοκρατική αντίδραση είναι η κινητοποίηση της ίδιας της κοινωνίας».

Τελικά, κατατέθηκε η πρόταση για άμεση προσφυγή στο ΣτΕ και για τη δεύτερη ομάδα των 11 νησιών (όπου καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές), καθώς και για τη συλλογή υπογραφών από πολίτες και φορείς. Η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα από το Σώμα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ τοποθετήθηκαν επίσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος και ο δήμαρχος Κέας Γιάννης Ευαγγέλου.

Ειδήσεις: Νότιο Αιγαίο

(Visited 11 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*