Οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς για την στελέχωση αγροτικών ιατρείων του Νοτίου Αιγαίου

giatros agrotikos
admin
17/06/2016 07:32
 
 
 

Την παροχή οικονομικού κινήτρου σε γιατρούς που θα υπηρετήσουν σε 311 αγροτικά ιατρεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και τα αγροτικά ιατρεία του Νοτίου Αιγαίου, ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο.

Με τον τρόπο αυτό, συμπληρώνεται η πρωτοβουλία που πρώτη ανέλαβε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να προχωρήσει δηλαδή το 2015 στην αντίστοιχη παροχή, διπλασιάζοντας έτσι το κίνητρο για τους γιατρούς που θα θελήσουν να στελεχώσουν τα αγροτικά ιατρεία των μικρών νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των νησιωτών.

xatzimarkos iordanidoy ksanthos

Σχεδιασμός για την υγειονομική θωράκιση των νησιών

Αντικείμενο της συνάντησης του κ. Χατζημάρκου με τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Πολάκη και την νέα διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου κα Ιορδανίδου ήταν ο σχεδιασμός των δράσεων υγείας που θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους και θα δώσουν, από τον επόμενο χρόνο, αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας και ίσες ευκαιρίες σε όλους τους νησιώτες, σε μικρά και μεγάλα νησιά.

Ειδικότερα, συζητήθηκε η εξειδίκευση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, που θα διοχετευθούν σε δαπάνες υγείας για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Οι πόροι που θα διατεθούν, είναι κατανεμημένοι σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις υποδομές υγείας και τον νοσοκομειακό εξοπλισμό. Με μέριμνα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, θα υπάρξει ένα δεύτερο επίπεδο κατηγοριοποίησης των πόρων μεταξύ μεγάλων και μικρών νησιών, ούτως ώστε και τα μικρά νησιά να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στους πόρους αυτούς, είτε πρόκειται για υποδομές υγείας, είτε για νοσοκομειακό εξοπλισμό. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν ξεχωριστές κατηγορίες πόρων τόσο για τα μεγάλα, όσο και για τα μικρά νησιά.

Η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας δεσμεύτηκαν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει αποτύπωση των αναγκών των νησιών του Νοτίου Αιγαίου σε κτιριακές υποδομές και σε νοσοκομειακό εξοπλισμό. Συμφωνήθηκε, επίσης, τον προσεχή Οκτώβριο, οπότε θα γίνει η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, η Περιφέρεια από κοινού με το υπουργείο Υγείας να διεκδικήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθετους πόρους για την υγεία, οι οποίοι δεν θα κατευθυνθούν σε υποδομές, αλλά στην βελτίωση των ιατρικών υπηρεσιών προς τους νησιώτες.

(Visited 18 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*