Έως τις 31 Οκτωβρίου 2022 διαρκεί η Αντιπυρική Περίοδος, γι’ αυτό και η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ενημερώνει τους πολίτες, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και του μελισσοκόμους των νησιών (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου) λαμβανομένων υπόψη των κλιματολογικών παραγόντων του Νοτίου Αιγαίου (ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες κ.α.) να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή εργασία στο ύπαιθρο που είναι δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια και να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία για οποιοδήποτε γεγονός υποπέσει στην αντίληψη τους.
Από την 1η Ιουνίου 2022 έως και την 31η Οκτωβρίου 2022 εκδίδεται ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται γι’ αυτόν εδώ από την προηγούμενη ημέρα στις 12:30 μ.μ. Ο χάρτης περιλαμβάνει 5 κατηγορίες κινδύνου. Η κατηγορίες 3 και 4 σημαίνουν αντίστοιχα, υψηλό και πολύ υψηλό κίνδυνο, ενώ η κατηγορία 5 αφορά στην κατάσταση συναγερμού.
Η κατάταξη αυτή δεν αφορά στην εκδήλωση πυρκαγιάς αλλά στην επικινδυνότητα του να εκδηλωθεί μία πυρκαγιά λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν (άνεμοι, θερμοκρασία, υγρασία κ.λπ.). Οι πολίτες θα ενημερώνονται με την έκδοση Δελτίων Τύπου που να εφιστούν την προσοχή για την αποτροπή ενεργειών που είναι δυνατόν να προκαλέσουν την εκδήλωση πυρκαγιάς.
Για όλη την αντιπυρική περίοδο θα ισχύσει απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, όπως ορίζονται στο Ν. 998/1979 (Α’ 289) οι οποίες θα προσδιοριστούν σε σχετικές αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου οι οποίες θα εκδοθούν άμεσα.
Συγκεκριμένα η απαγόρευση θα ισχύσει κατά τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας θα είναι:
*κατηγορίας 3 (από 9 μ.μ. ως 6 π.μ. της επόμενης ημέρας) μόνο για τις οριζόμενες περιοχές της Π.Ε. Δωδεκανήσου,
*κατηγορίας 4 (από 2 μ.μ. ως 6 π.μ. της επόμενης ημέρας) για όλες τις οριζόμενες περιοχές του Ν. Αιγαίου και
*κατηγορίας 5 (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας) για όλες τις οριζόμενες περιοχές του Ν. Αιγαίου.
Ενημερώνουμε επίσης ότι βρίσκονται σε ισχύ:
α) η Πυροσβεστική διάταξη 9/2021 (ΦΕΚ 1923/Β/2021) η οποία αντικαθιστά τις προγενέστερες Πυροσβεστικές Διατάξεις (9/2000, 9Α/2005, 4/2012 και 7/1996) και ισχύει από 1/6/2021. Ο έλεγχος τήρησης των ειδικότερων όρων και περιορισμών ανήκει στα πυροσβεστικά όργανα, ενώ στο άρθρο 18 αυτής αναφέρονται οι κυρώσεις για την μη τήρηση της,
β) η υπ’ αρ. 20/2022 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 1301/Β/2022) «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών».
Σε περίπτωση μη τήρησης των διαλαμβανομένων στις ανωτέρω Πυροσβεστικές Διατάξεις θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα σύμφωνα με την υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας» (ΦΕΚ 2233/Β.2020).
Οδηγίες για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών:
*Δεν πραγματοποιούμε υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες).
*Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.
*Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.
*Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
*Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
*Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.
*Δεν χρησιμοποιούμε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.
*Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.
*Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά.
*Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
Τέλος, την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (http://civilprotection.gr/el- Οδηγίες προστασίας- Δασικές Πυρκαγιές), καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=9982 – Θέματα Πολιτικής Προστασίας) υπάρχουν αναρτημένες Οδηγίες Προστασίας από Δασικές πυρκαγιές.
.