Κατατέθηκε από την Περιφέρεια ο φάκελος υποψηφιότητας για την Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019

ypopsifiotita gastronomiki perifereia 2019
admin
03/08/2016 00:38
 
 
 

Στην τελική ευθεία για την κατάκτηση του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, εισέρχεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας (bidbook) στο IGCAT (ΔιεθνέςΙνστιτούτοΓαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού), στις 31 Ιουλίου, καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων.

Για την σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας, που περιλαμβάνει όλο το πλέγμα των δράσεων και των εκδηλώσεων, μέσω των οποίων η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διεκδικεί με πολύ μεγάλες αξιώσεις τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας, προηγήθηκε διαβούλευση της Εκτελεστικής Επιτροπής Διεκδίκησης με τις νησιωτικές κοινωνίες. Σε διάστημα μικρότερο των 40 ημερών, περισσότεροι από 107 κοινωνικοί εταίροι συστρατεύτηκαν για τον μεγάλο στόχο και κατέθεσαν τις ιδέες και τις προτάσεις τους σε συσκέψεις που έγιναν σε Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Σύρο, Νάξο, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο, Τήνο, Μήλο και Άνδρο, όπου είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν οι φορείς του συνόλου των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στον φάκελο υποψηφιότητας, εξειδικεύονται σε έξι τομείς – πεδία δράσεις, που επέλεξε η Περιφέρεια και που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την διατροφή και την γαστρονομία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου: Πολιτισμός και Διατροφική Ποικιλία, Εκπαίδευση, Στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Υγεία, Βιωσιμότητα, Τεχνολογία.

Οι στόχοι

Η διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας έχει ως στόχο να καταστήσει την γαστρονομία  των νησιών του Νοτίου Αιγαίου σημείο αναφοράς στη γαστρονομική κουλτούρα της Ευρώπης, υπηρετώντας ταυτόχρονα τους βασικούς στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει η περιφερειακή αρχή: της εξωστρέφειας, της διασύνδεσης της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, της προβολής και διάθεσης των εξαιρετικής ποιότητας τοπικών προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου στις αγορές του εξωτερικού, επενδύοντας πρωτίστως στην προώθηση του AegeanCuisine, που αποτελεί ισχυρή βάση και συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην μάχη για τον τίτλο, έναντι των συνυποψηφίων Περιφερειών.

HAegeanCuisineμέχρι σήμερα έχει διαγράψει μια λαμπρή πορεία σε εκθέσεις και διοργανώσεις γαστρονομίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο – κυρίως – στο εξωτερικό, προβάλλοντας τον μοναδικό γαστρονομικό πλούτο των νησιών, παράλληλα με την καθιέρωση του διακριτού σήματος, που έκτοτε συνοδεύει την αυθεντικότητα και την ποιότητα της αιγαιακής γαστρονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποψηφιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έρχεται ως επιστέγασμα της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από χρόνια ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με την τότε ιδιότητά του ως προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και με την συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.

 

Οι υποστηρικτές

Στρατηγικοί συνεργάτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην διεκδίκηση του τίτλου είναι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Rutgers University των ΗΠΑ, που συνεργάζονται με στόχο τη ανάδειξη της αιγαιακής διατροφής, καθώς και το Πανεπιστήμιο του Bergamo στην Ιταλία, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει για τον γαστρονομικό τουρισμό (foodtourism).

Πρέσβειρα (ambassador) της υποψηφιότητας – Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Επίσημος και αποκλειστικός αερομεταφορέας: AegeanAirlines

Επίσημος Χορηγός: Ελληνικά Πετρέλαια

Με την υποστήριξη του Sympossio Greek Gourmet Touring

Η Εκτελεστική Επιτροπή Διεκδίκησης που εργάστηκε για την σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας αποτελείται από 9  μέλη – στελέχη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Ενεργειακής ΑΕ και του Περιφερειακού Φυτωρίου, και πιο συγκεκριμένα  τους κ.κ. Χάϊντι Λαζάνη (Ειδική Σύμβουλος/Διευθύντρια Γραφείου Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου), Δημήτρη Πασχαλίδη (Διεύθυνση Τουρισμού, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Κυκλάδων), Τάνια Ρούσσου (Τμήμα Προβολής & Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων  Δωδεκανήσου), Ντίνα Βλάχου (Τμήμα Προβολής & Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων  Κυκλάδων), Σουζάνα Τριανταφύλλου (Τμήμα Πολιτισμού & Αθλητισμού Δωδεκανήσου), Μίλτος Χαριστής (Τμήμα Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Συστημάτων), Νίκος Ρένεσης (Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου), Ελευθερία Νικηταρά (Ενεργειακή ΑΕ – Αναπτυξιακή Εταιρία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου), Κώστας Χριστοφάκης (Ενεργειακή ΑΕ- Αναπτυξιακή Εταιρία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου).

Ο θεσμός της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης

Η Πλατφόρμα και το Βραβείο της Γαστρονομικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, με δεδομένο ότι η γαστρονομία είναι μέρος της ταυτότητάς μας και θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς των κρατών μελών, έχουν ως στόχο να συνεισφέρουν στην καλλίτερη ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές περιφέρειες, επισημαίνοντας τις ξεχωριστές διατροφικές κουλτούρες, μέσα από την εκπαίδευση για καλύτερη υγεία και βιωσιμότητα και διεγείροντας την γαστρονομική καινοτομία.

Το IGCAT (ΔιεθνέςΙνστιτούτοΓαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού) που διοργανώνειτο βραβείο με την υποστήριξη Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, είναι ένα διεθνές διεπιστημονικό δίκτυο εμπειρογνωμόνων που στοχεύει να ενδυναμώσει και να διευκολύνει τις τοπικές κοινότητες ώστε να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητες της ιδιαίτερης διατροφής, του πολιτισμού, των τεχνών, του βιώσιμου τουρισμού και των άλλων τοπικών τους πόρων.

(Visited 14 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*