Να περάσει στους Δήμους η αρμοδιότητα μεταφοράς μαθητών προτείνει η Περιφέρεια

Newsroom
01/11/2022 15:05
 
 
 

 

«Πράξη ευθύνης» χαρακτήρισε την πρόταση για μετάθεση της αρμοδιότητας της μεταφοράς μαθητών στον Α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης.

Ως εισηγητής του θέματος «Πρόταση Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου της δράσης “Μεταφορά Μαθητών”, το οποίο συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Λεονταρίτης εξέδωσε σήμερα δελτίο Τύπου, εξηγώντας γιατί η συγκεκριμένη αρμοδιότητα θα ήταν καλύτερο να ασκείται από τους Δήμους.

Όπως ανέφερε, οι Δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να προκηρύσσουν τοπικούς διαγωνισμούς που θα αποτυπώνουν καλύτερα τις υπάρχουσες ανάγκες, ενώ δεν θα επιβαρύνονται και οι δημοτικοί προϋπολογισμοί, καθώς τα έξοδα της μεταφοράς καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων έχει ως εξής:

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη νεολαία, στους γονείς και γενικότερα στην κοινωνία, έχοντας την εμπειρία πλέον πολλών ετών στο έργο της μεταφοράς των μαθητών προς τις σχολικές μονάδες, προτείνουμε για τη νησιωτική περιοχή μας αυτό το έργο να επανέλθει στον Α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Είναι βέβαιο ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου από κάθε Δήμο ξεχωριστά θα γίνεται πολύ πιο αποτελεσματικά προς όφελος της νεολαίας.

Σήμερα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην οποία έχει μεταφερθεί η αρμοδιότητα, καλείται, προκειμένου να υλοποιήσει το έργο, να προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αντιθέτως, οι Δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να προκηρύσσουν τοπικούς διαγωνισμούς στους οποίους θα γίνεται καλύτερη αποτύπωση των αναγκών σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα.

Επίσης, προτείνουμε την άμεση αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη μεταφορά των μαθητών, το οποίο πρέπει να εναρμονιστεί με τις ανάγκες των νησιών (αλλαγή των χιλιομετρικών αποστάσεων για όλες τις σχολικές βαθμίδες, δυνατότητα απευθείας ανάθεσης του μεταφορικού έργου για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αύξηση του ποσού της αποζημίωσης που δίνεται σε γονείς, οι οποίοι μεταφέρουν τα παιδιά τους δεδομένου ότι το ποσόν των 0,35€/χλμ που δίνεται σήμερα είναι πολύ χαμηλό, κ.ά.).

Σημειωτέον ότι η μεταφορά της αρμοδιότητας στους Δήμους δεν θα επιβαρύνει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς, δεδομένου ότι τα έξοδα της μεταφοράς καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Λεονταρίτης κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου:
«Μέχρι σήμερα, ως Περιφερειακή Αρχή, παρά τη μεγάλη υποστελέχωση των υπηρεσιών μας έχουμε επιτύχει ικανοποιητικά αποτελέσματα στη μεταφορά μαθητών. Όμως “εχθρός του καλού είναι το καλύτερο” κι εμείς για τα παιδιά μας διεκδικούμε πάντα το καλύτερο».

(φωτό: αρχείου)

(Visited 51 times, 1 visits today)
Latest Post
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.