Χατζημάρκος και Λεονταρίτης στο ετήσιο συνέδριο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου

leontaritis xatzimarkos synedrio ped
admin
14/11/2016 12:17
 
 
 

Τις εργασίες του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 12 και 13 Νοεμβρίου στη Ρόδο με θέμα «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση του Νοτίου Αιγαίου στο σταυροδρόμι 3 ηπείρων και στην αφετηρία της νέας εποχής» παρακολούθησαν ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης.
Στην παρέμβασή του ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων που αφορούν στο δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και στις πολιτικές που εφάρμοσε η περιφερειακή αρχή από την έναρξη της θητείας της μέχρι σήμερα. Έθιξε επίσης, τα προβλήματα των δήμων του Νοτίου Αιγαίου και των τοπικών τους κοινωνιών, για τα οποία γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης τους μέσω συνεργασίας της Περιφέρειας και του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης. Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στην υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, καθώς και στην αναζήτηση από κοινού λύσεων στη βάση των δύο «συμπληρωματικών θεσμικών οντοτήτων του πολιτικού μας συστήματος που τελούν υπό συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και θεσμικής τελμάτωσης».

«Η πολιτεία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα των ΟΤΑ»
Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της αυτοδιοίκησης από την Πολιτεία ζήτησε ξανά ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, επισημαίνοντας πως «πολλά από τα προβλήματα και τις παθογένειες του κυριάρχου θεσμικού οργάνου της αυτοδιοίκησης οφείλονται και στο γεγονός ότι πολλές φορές στο παρελθόν, αρκετοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες συμβιβάστηκαν με την ιδέα της απλής ανάδειξης και περιγραφής των προβλημάτων χωρίς να προβούν αντιστοίχως σε δυναμικές διεκδικήσεις».
«Η τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα συνεχίζει να είναι παραγκωνισμένη τόσο θεσμικά, όσο και οικονομικά» επισήμανε ο κ. Λεονταρίτης, ο οποίος χαρακτήρισε άριστες τις σχέσεις του α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης στο Νότιο Αιγαίο τα τελευταία δύο χρόνια, με την περιφερειακή αρχή – όπως είπε – να συνδράμει αποφασιστικά και στον μέγιστο βαθμό στο δύσκολο έργο των δήμων, ιδιαίτερα των μικρών, οι οποίοι στερούνται υπηρεσιών. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του ρόλου τους και της εύρυθμης λειτουργίας τους με την αποφυγή μεγαλύτερων προβλημάτων για τους πολίτες» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και κατέληξε με την επισήμανση ότι είναι αναγκαία η συνέχιση της συνεργασίας των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης «σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα σήμερα στην κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, με την Αυτοδιοίκηση να επωμίζεται ένα τεράστιο βάρος στην στήριξη της κοινωνίας και των πολιτών».

(Visited 9 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*