Πρώτη συνάντηση της ΕΝΠΕ με τον νέο υπουργό Εσωτερικών – Συμμετείχε και ο Γ. Χατζημάρκος

enpe skoyrletis xatzimarkos
admin
21/11/2016 09:25
 
 
 

Τρεις ώρες διήρκησε η συνάντηση που είχαν τα μέλη της διοίκησης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) με τον νέο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, στον οποίο παρουσίασαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους για θεσμικά, διοικητικά και οικονομικά ζητήματα της Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Η διοίκηση της ΕΝΠΕ έδωσε έμφαση στην υποστελέχωση, στη μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης, στην κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στο πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες ρυθμίζονται ζητήματα των Περιφερειών, στην αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», στο νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, στον εκλογικό νόμο και σε ζητήματα που αφορούν τη δημόσια περιουσία.
Ειδικότερα, όσον αφορά στην κατάργηση των αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ζητήθηκε να μεταφερθούν αρμοδιότητες, πόροι αλλά και υπάλληλοι στις Περιφέρειες, ούτως ώστε να λυθεί και το θέμα της υποστέλεχωσης των υπηρεσιών τους. Για την επικείμενη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», οι περιφερειάρχες επανέλαβαν ότι οι όποιες πρόσθετες αρμοδιότητες μεταβιβαστούν, θα πρέπει να συνοδευτούν από τους ανάλογους πόρους και – κυρίως – το απαιτούμενο προσωπικό.
Ζητήθηκε, επίσης, να επισπευσθεί η έκδοση των ερμηνευτικών εγκυκλίων σχετικά με την εφαρμογή του νέου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν αναθέσεις σημαντικών έργων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε στους περιφερειάρχες ότι η πολιτική του υπουργείου κινείται στο πλαίσιο των προγραμματικών κατευθύνσεων της κυβέρνησης και θα υπάρξει συνέχεια σε βασικές πολιτικές επιλογές.

Χατζημάρκος: «Νησιωτικότητα και στην πράξη»
Να τηρηθεί η δέσμευση της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για προσλήψεις προσωπικού εντός του 2016, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα της υποστελέχωσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και να ληφθεί υπόψη η νησιωτικότητα, μέσα από ειδικές πολιτικές για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ζήτησε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.
Ο κ. Χατζημάρκος έθεσε ειδικότερα προβλήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που προκύπτουν λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα της και ζήτησε η νησιωτικότητα «να πάψει επιτέλους να αποτελεί ελκυστικό θέμα θεωρητικών προσεγγίσεων και ευχολογίων και να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες, ειδικές πολιτικές, που θα δίνουν λύσεις στα προβλήματα και θα βελτιώνουν τη ζωή των νησιωτών».
Ως κορυφαίο ζήτημα που άπτεται της νησιωτικότητας, ο περιφερειάρχης επικαλέστηκε το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το οποίο μεγεθύνεται λόγω του πολυνησιακού χαρακτήρα της, με συνέπεια η Περιφέρεια να μην μπορεί να ανταποκριθεί στον καταστατικό της ρόλο. Γι’ αυτό και ζήτησε από τον κ. Σκουρλέτη να τηρήσει την δέσμευση που είχε αναλάβει η απελθούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, για προσλήψεις κατά προτεραιότητα στην Περιφέρεια και στους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου εντός του 2016.
Ο κ. Χατζημάρκος επανέλαβε την πάγια θέση του ότι «το απρόθυμο και συγκεντρωτικό κεντρικό κράτος πρέπει επιτέλους να ξεπεράσει φοβίες και αγκυλώσεις» και να αντιληφθεί ότι σε μια τόσο δύσκολη περίοδο όπως αυτή που διανύει η χώρα, με τόσα μέτωπα ανοιχτά, «η θωράκισή της μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ενίσχυση της αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης».

(Visited 17 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*