Το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση είναι παρούσα για να στηρίξει με κάθε τρόπο και σε όλα τα επίπεδα τη Ρόδο να κλείσει τις πληγές που άνοιξαν οι πρόσφατες πυρκαγιές, έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε στη Ρόδο με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον Δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη.
Σε σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου και εντεταλμένος στον Πρωτογενή Τομέα Φιλήμων Ζαννετίδης, καθώς και θεσμικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο για την αγαστή συνεργασία που έχουν, προκειμένου – με τη συνδρομή της κυβέρνησης – να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πυρκαγιές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η Ρόδος δοκιμάσθηκε, αλλά δεν γονάτισε. Η Ρόδος παραμένει όρθια».
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή θα είναι η επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ενώ κάλεσε τους παραγωγούς να ασφαλιστούν στον οργανισμό, για να μπορεί κι ο ΕΛΓΑ να στέκεται στο πλευρό τους, όταν παραστεί ανάγκη.
Ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Ρόδο θα κινηθούν σε τρία επίπεδα:
1. Καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες, μέσω ΕΛΓΑ και Κρατικής Αρωγής, οι οποίες σε ό,τι αφορά στο ΥπΑΑΤ θα επισπευσθούν.
2. Σχεδιασμός και άμεση κατασκευή έργων υποδομής, σε συνεργασία με Περιφέρεια και Δήμο, ώστε εν όψει του χειμώνα να μη υποστεί περισσότερες ζημιές το έδαφος στις πληγείσες περιοχές.
3. Εκπαίδευση μέσω του ΕΛΓΟ- Δήμητρα των γεωργών και κτηνοτρόφων της για το πώς θα διαχειριστούν τη γη στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά.
Επίσης, ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε ότι για τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους θα υπάρξει διετής αναστολή των τελών προς τον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, για το γάλα που παράγουν.
Μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια ο ΥπΑΑΤ κ. Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε:
«Με τον Γιώργο Χατζημάρκο μας συνδέει μια παλιά φιλία, ειλικρινής, σταθερή. Αλλά το σημαντικό είναι ότι αυτή η φιλία δεν είναι μόνο δικιά μου, αλλά και μια πραγματική σχέση αγάπης και σεβασμού με την κοινωνία, που υπηρετείτε αγαπητέ φίλε Γιώργο και εσύ και οι συνεργάτες σου, όλης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, αλλά και ιδιαιτέρως της Ρόδου που τις τελευταίες εβδομάδες, δοκιμάστηκε. Δοκιμάστηκε, αλλά δεν γονάτισε. Η Ρόδος παραμένει όρθια.
Η δουλειά, η οποία έκανες μαζί με τους συνεργάτες σου είναι άριστη και οφείλω να σε συγχαρώ δημόσια, εκ μέρους όλης της κυβέρνησης, φυσικά και του πρωθυπουργού μας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ήταν στο πλευρό σου και στο πλευρό όλων των πληγέντων.
Οι εντολές του ήταν ξεκάθαρες: Πώς θα βοηθήσουμε τη Ρόδο να ξαναβρεί το βηματισμό της. Και όντως δεν πέρασαν παρά ελάχιστες ημέρες από τότε που έσβησαν οι φωτιές και μέσα σε λιγότερο από τρία εικοσιτετράωρα τα στελέχη του ΕΛΓΑ ολοκλήρωσαν τις καταγραφές και παρεδόθησαν όλα τα στοιχεία που χρειάζεται και η κρατική αρωγή , ώστε να «τρέξουν» άμεσα οι αποζημιώσεις σε περιπτώσεις μονάδων που δεν ήταν ασφαλισμένες στον ΕΛΓΑ.
Την ίδια ώρα σε ό,τι μας αφορά άμεσα θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες. Ήδη έχουμε τις καταγραφές, ήδη τρέχουν διαδικασίες αποζημιώσεων για τις παραγωγές, είτε ελιά, είτε αμπέλι , είτε μελισσοκόμοι που είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, είτε κτηνοτροφία.
Η αλήθεια είναι ότι οι κινήσεις που εμείς ως ΥΠΑΑΤ έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε βήμα-βήμα κινούνται (όπως είπαμε και χθες σε μια πολύωρη σύσκεψη που είχαμε με τους τοπικούς φορείς στο χωριό Απόλλωνα) σε τρία επίπεδα:
Το πρώτο επίπεδο αφορά στις αποζημιώσεις: Πώς δηλαδή σωστά άμεσα, οργανωμένα, μεθοδικά και χωρίς καμία καθυστέρηση, ο ΕΛΓΑ θα σταθεί -και στέκεται ήδη- στο πλευρό των πληγέντων.
Έχουμε όμως και περιπτώσεις που δεν είναι ασφαλισμένοι, δεν είναι δηλαδή ασφαλιστικά καλυμμένοι άρα λοιπόν η κρατική αρωγή πρέπει να αποζημιώσει, με στοιχεία που εμείς δώσαμε. Σε λιγότερο από μια εβδομάδα με το μηχανισμό που έχει στηθεί από την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, σε χρόνο μηδενικό κατεγράφησαν οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε παραγωγούς – κατ’ επάγγελμα ή μη – που όμως δεν είχαν την πρόνοια να ασφαλίσουν τις καλλιέργειες τους και την παραγωγή τους. Κακώς, αλλά, όμως, και αυτοί επλήγησαν και η πολιτεία, η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό τους. Στέλνει όμως ένα μήνυμα: Ασφαλιστείτε. Η ασφάλιση στον ΕΛΓΑ είναι υποχρεωτική, που σημαίνει όταν κάτι χρειαστεί ο παραγωγός, ο ΕΛΓΑ θα είναι στο πλευρό του.
Για αυτό το λόγο -και κάνω μία παρένθεση- το πρώτο νομοθέτημα που θα φέρουμε ως νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θα είναι ο επικαιροποιημένος κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να αποβάλουν το άγχος και την αγωνία και το αίσθημα πολλές φορές – δικαίως ή αδίκως – της ανασφάλειας, της αδικίας που είχε καλλιεργηθεί σε πολλούς, οι οποίοι εισέφεραν στον ΕΛΓΑ ακόμη και τα λίγα που μπορούσαν, αλλά που όμως είδαν ότι δεν ήταν δίκαιος ο ΕΛΓΑ απέναντι τους. Γι’ αυτό το λόγο συγκεντρώνουμε μητρώα, νέα προβλήματα, νέες ασθένειες νέους κινδύνους, νέα δεδομένα που άλλαξαν με την κλιματική αλλαγή , ώστε να παρουσιάσουμε το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, που θα είναι πραγματικά η σύγχρονη απάντηση σ’ όλα αυτά που εκ των πραγμάτων έχουν μπει στην καθημερινότητα όλων εκείνων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.
Το ένα επίπεδο είναι ΕΛΓΑ και συνεργασία μας με την κρατική αρωγή σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις.
Το δεύτερο επίπεδο αφορά τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Πώς δηλαδή θα στηρίξουμε τους παραγωγούς, ώστε να προχωρήσουν στην αναζωογόνηση καλλιεργειών που επλήγησαν μερικώς.
Πώς θα γίνει η διαχείριση των μελισσιών, πώς θα προχωρήσουν οι κτηνοτρόφοι σε μια καλύτερη διαχείριση του περιβάλλοντος που έχει υποστεί μια ζημιά και το οποίο έχει πληγές ακόμα, αλλά όμως πρέπει να κάνουν σωστή διαχείριση ούτως ώστε να μην το αποτελειώσουν τα αιγοπρόβατα τα οποία έχουν.
Να ανακοινώσω επίσης ότι για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν θα έχουμε για δύο χρόνια αναστολής πληρωμής τελών για το γάλα που παράγουν και που πληρώνουν ένα αντίτιμο στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ως ένα μέτρο επιπλέον στήριξης και σε αυτούς τους πληγέντες.
Το τρίτο επίπεδο ακούει στο όνομα υποδομές. Το ΥΠΑΑΤ έχει τη δυνατότητα να καλύψει μέρος των αναγκών που δημιουργήθηκαν ή που υπήρχαν και που τώρα ήρθαν πολύ περισσότερο στην επιφάνεια. Δηλαδή, αγροτική οδοποιία, εδώ μπορεί να υπάρξει συνεργασία και σε ένα πολύ καλό σχεδιασμό που κάνει και η περιφέρεια για τα θέματα των αντιπυρικών ζωνών. Αλλά δεν είναι δικό μας θέμα οι αντιπυρικές ζώνες είναι του περιβάλλοντος.
Σε ό,τι μας αφορά όμως τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στη Ρόδο ο κ. Παπαγιαννίδης, ο Γ.Γ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, έτσι ώστε από κοινού να αναζητήσουμε λύσεις, τρόπους χρηματοδότησης για τα θέματα της αγροτικής οδοποιίας, αλλά και κάποια αντικειμενικά έργα, τα οποία εκ των πραγμάτων έχει μεγαλύτερη ανάγκη η ΝΑ πλευρά του νησιού που επλήγη.
Δεν θα σταματήσουμε όμως εκεί. Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια παραμένει στενή, θα συνεχιστεί για να καλύψουμε και τυχόν άλλα προβλήματα που έχουν προκύψει για τους μελισσοκόμους, ένας πολύ ιδιαίτερος κλάδος που συνήθως δεν χαίρει της προσοχής, γιατί δεν είναι φωνακλάδες, δεν είναι πολυάριθμοί, είναι πάντοτε πιο μετριοπαθείς με αποτέλεσμα πολλές φορές να έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Όχι .Εμείς – και κοιτάζω τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη που έχει αγωνία για το θέμα των μελισσοκόμων – στεκόμαστε με σεβασμό και στα δικά τους προβλήματα. Και πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες περιοχές θα δούμε πώς μπορούμε να τις επικαιροποιήσουμε και να τις συνδέσουμε με τις ανάγκες των εδώ μελισσοκόμων.
Αυτή η πορεία μας και σχέση με τους πληγέντες διαφόρων περιοχών – δεν σταματά εδώ. Θα βρεθούμε την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Αγχίαλο με τους Υφυπουργούς Γενικούς Γραμματείς, αλλά και φυσικά και με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ τον κ. Λυκουρέντζο και στην Εύβοια και όπου αλλού απαιτηθεί. Θα είμαστε στο πεδίο του προβλήματος και δεν θα περιμένουμε το πρόβλημα να ξεφύγει, να γιγαντωθεί και μετά να αναζητούμε τρόπους αντιμετώπισής του.
Πάμε στην καρδιά του προβλήματος, διότι αυτή είναι η φιλοσοφία και το πνεύμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό είναι άλλωστε και το πνεύμα που ο ίδιος ακολουθεί ως πρωθυπουργός».
Στη συνέχεια οι κ.κ. Αυγενάκης και Λυκουρέντζος συναντήθηκαν στο Δημαρχείο της Ρόδου με το Δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη. Μετά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Ρόδου, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε:
«Η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ,αλλά και όλοι οι συνάδελφοι που εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με τη δοκιμασία που υπέστη η Ρόδος είμαστε εδώ. Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε πραγματικά να συνδράμουμε και το συντομότερο να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν οι πυρκαγιές που έσβησαν μετά από περίπου 10 μέρες και κατέστρεψαν το Ν.Α τμήμα της Ρόδου. Όμως είμαστε χαρούμενοι διότι η Ρόδος είναι σε καλά χέρια.
Ένας ικανός, δυναμικός, αποτελεσματικός Περιφερειάρχης, ένας ικανός, δυναμικός και αποτελεσματικός Δήμαρχος δουλεύουν όλοι μαζί με την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς, φυσικά με την κεντρική κυβέρνηση για να κλείσουν οι πληγές και πολύ σύντομα να επανέλθει η λειτουργία του νησιού σε κανονικές συνθήκες.
Το καλοκαίρι προχωρά. Οι άνθρωποι που επέλεξαν αυτόν τον τόπο για να περάσουν τις διακοπές τους εδώ και δοκιμάστηκαν και έζησαν τρομακτικές εικόνες στο δεκαήμερο της πυρκαγιάς, έφυγαν με μια άλλη άποψη για τη Ρόδο, μια Ρόδο που έβγαλε μια ανθρώπινη πλευρά πολύ έντονη. Αγκάλιασε , στήριξε, φιλοξένησε, άνοιξε τα σπίτια της και αυτό είναι μια μεγάλη διαφημιστική προσφορά για την Ελλάδα συνολικά. Σας συγχαίρουμε. Και να γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση συνολικά είναι δίπλα σας, διότι ο οφείλουμε, διότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει ξεκάθαρες εντολές και εμείς δουλεύουμε σε συνεργασία με τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ και φυσικά του ΕΛΓΑ».
Από την πλευρά τους, τόσο ο κ. Χατζημάρκος, όσο και ο κ. Καμπουράκης ευχαρίστησαν τον κ. Αυγενάκη και την κυβέρνηση για τη βοήθειά τους προς το νησί και σημείωσαν ότι με στενή συνεργασία θα επιτύχουν το στόχο τους, που δεν είναι άλλος από το να επανέλθει το νησί σε κανονικούς ρυθμούς και να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν οι φωτιές.
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις