Διαχείριση απορριμμάτων: Ώρα δράσης για δήμους και Περιφέρεια

skoupidia aporrimmata xyta
admin
01/12/2016 15:37
 
 
 

Το (ακανθώδες) ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων σε επίπεδο Νοτίου Αιγαίου συζητήθηκε στη σημερινή, έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη σε Σύρο και Ρόδο.

Ειδικότερα, το Σώμα κλήθηκε να εγκρίνει το αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), με τους περιφερειακούς συμβούλους να διατυπώνουν τις απόψεις τους, αλλά και τις ενστάσεις τους, καθώς το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων διακρίνεται από πολλές παραμέτρους και επηρεάζεται από πληθώρα παραγόντων, όπως π.χ. η πολυνησιωτικότητα της περιοχής μας.
Τελικά, το αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τις παρατάξεις του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής να το καταψηφίζουν. Υπέρ, αλλά με τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν κατά τις τοποθετήσεις τους, τάχθηκαν οι παρατάξεις του κ. Μαχαιρίδη και του κ. Σπύρου.

perifereiako 1

Επιτακτική η συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές επιταγές
Εισηγητής του θέματος ήταν ο προϊστάμενος Ε.Υ.Δ. Νοτίου Αιγαίου Αντώνης Βουτσίνος, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στο ιστορικό εκπόνησης του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), μιλώντας για τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και να λάβουν υπόψη όσοι ασχολήθηκαν με την αναθεώρηση του Σχεδίου.
Ο κ. Βουτσίνος στάθηκε στο μεγάλο έλλειμμα σύνταξης Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ), ακόμη και από μεγάλους δήμους του Νοτίου Αιγαίου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι έως το τέλος του 2016 η χώρα μας θα πρέπει να έχει συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές επιταγές, ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση και κατά συνέπεια η υλοποίηση των έργων.

perifereiako 4

Δεσμευτικό το κείμενο του ΠΕΣΔΑ
«Το κείμενο δεν σηκώνει και πολλές παρεμβάσεις. Είτε εγκρίνεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο, είτε όχι» τόνισε ο προϊστάμενος της Ε.Υ.Δ. Νοτίου Αιγαίου και πρόσθεσε ότι δόθηκε πολύ μεγάλη σημασία στη διαβούλευση (σε τοπικό, αλλά και κεντρικό επίπεδο), η οποία διήρκησε περισσότερο από έναν χρόνο.
Τον λόγο πήρε και ο συντονιστής της μελετητικής ομάδας που είχε αναλάβει την επικαιροποίηση του Σχεδίου κ. Νίκος Σελλάς, ο οποίος συνηγόρησε με την άποψη του κ. Βουτσίνου ότι το κείμενο είναι εξαιρετικά δεσμευτικό και – κατά μία άποψη – «κλειδωμένο». «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ουσία του ΠΕΣΔΑ όπως έχει διατυπωθεί αυτή τη στιγμή» είπε ο κ. Σελλάς, ο οποίος έδωσε διευκρινίσεις για επιμέρους εξειδικευμένα σημεία του Σχεδίου. Το ζήτημα, όμως, σύμφωνα με τον μελετητή, «είναι να γίνουν κάποια πράγματα που ούτως ή άλλως είναι εύκολα», αλλά προκειμένου να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται απαραίτητα «αλλαγή νοοτροπίας».
Στη συνέχεια, ο κ. Σελλάς απάντησε σε ερωτήσεις περιφερειακών συμβούλων, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «τα απορρίμματα είναι δημόσιος πόρος» βάσει και του Συντάγματος.

perifereiako 5

Διαφορετική φιλοσοφία για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Ο διαφορετικός τρόπος, με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου τόσο τη διαχείριση των απορριμμάτων και τα οφέλη που προκύπτουν, όσο και την ευθύνη που αυτή συνεπάγεται, φάνηκε μέσα από τις τοποθετήσεις των συμβούλων.
Υπέρ του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ τάχθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας κ.κ. Ανανίας και Φλεβάρης, με τον δεύτερο να τονίζει ότι «η Περιφέρεια είναι η “ασπίδα” των δήμων» και να σημειώνει ότι «η μελέτη δείχνει και δίνει συγκεκριμένες λύσεις». «Η θέση της περιφέρειας είναι θέση ευθύνης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλεβάρης, ενώ ο κ. Δαδάος (επίσης από την παράταξη της πλειοψηφίας) πρότεινε ως «πρακτική λύση» τη δημιουργία ενός διαβαθμιδικού συνδέσμου.
Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του κ. Μαχαιρίδη υποστήριξε ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να αναλάβει έναν σχεδιαστικό ρόλο και όχι να επωμιστεί μια τεράστια ευθύνη που δεν της ανήκει, σημειώνοντας ότι οι υπηρεσίες της θα μπορούσαν να συνδράμουν τα νησιά, ώστε το καθένα να διαχειρίζεται τα απορρίμματα του.
«Εξόχως πολιτικό ζήτημα» χαρακτήρισε την διαχείριση των απορριμμάτων η σύμβουλος της «Νησιωτικής Ανατροπής» κ. Μαυρουδή, που σημείωσε ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, γι’ αυτό και θα πρέπει οι πολίτες «να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους».
Τέλος, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου κ. Χατζηγιάννη ενέταξε το θέμα στο ιδεολογικό πλαίσιο που πρεσβεύει η παράταξη της, ενώ ο εκπρόσωπος του δήμου Ρόδου κ. Παλαιολόγος χαρακτήρισε τη μελέτη «ρεαλιστική και εφαρμόσιμη».

perifereiako 2

«Η διαχείριση της καθημερινότητας είναι ανάπτυξη»
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, στην τοποθέτηση του, επανέλαβε ότι η παρούσα περιφερειακή αρχή στα δυο χρόνια της θητείας της έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται τις προκλήσεις και τολμά να διαχειρίζεται «θέματα και προβλήματα» που δεν είναι αρμοδιότητας της.
«Ο α’ βαθμός, με εξαίρεση κάποιους δήμους, έχει αποτύχει παταγωδώς, όπως και το κεντρικό πολιτικό σύστημα […] Θα μπορούσαμε να νίψουμε τας χείρας μας. Δεν νομίζω ότι με χαρά αναλαμβάνουμε την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων γιατί γνωρίζουμε το μέγεθος του προβλήματος και τι μας περιμένει. Όμως θα προσπαθήσουμε σε αυτό το μείζονος σημασίας θέμα για τον τόπο, γιατί η διαχείριση της καθημερινότητας είναι ανάπτυξη […] Θα σηκώσουμε και αυτόν τον σταυρό του μαρτυρίου και μαζί με τον α’ βαθμό της αυτοδιοίκησης θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο» δήλωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Λεονταρίτης.

Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Ν. Αιγαίου
Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Ν. Αιγαίου αποτελεί σχέδιο διαχείρισης του συνόλου των παραγόμενων στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αποβλήτων που εμπίπτουν στο πεδίο του Ν. 4042/2012, προσδιορίζει δε τις γενικές κατευθύνσεις για τη διαχείριση τους, σε συμφωνία με τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και υποδεικνύει τα κατάλληλα μέτρα τα οποία προωθούν ιεραρχικά και συνδυασμένα: α) την πρόληψη παραγωγής, β) την επαναχρησιμοποίηση, γ) την ανακύκλωση, δ) κάθε άλλου είδους ανάκτηση, όπως ανάκτηση ενέργειας και ε) την ασφαλή τελική διάθεση των αποβλήτων σε επίπεδο.
Περιλαμβάνει επίσης Σχέδιο Πρόληψης για τη Δημιουργία Αποβλήτων στην Περιφέρεια, σε συμφωνία με τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων (ΕΣΣΠΔΑ).
Το ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της Περιφέρειας. Οι ποσοστιαίοι στόχοι του είναι σύμφωνοι με τους αντίστοιχους του ΕΣΔΑ, ενώ οι εκπεφρασμένοι σε ποσότητες αντίστοιχοι στόχοι αποτελούν εκτιμήσεις που θα επικαιροποιούνται με βάση την τελικώς πραγματοποιούμενη παραγωγή αποβλήτων.
Στο ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου δεν περιλαμβάνεται η διαχείριση αποβλήτων που εξαιρούνται σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν.4042/2012, όπως αέρια απόβλητα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, τα (επιτόπου) εδάφη που περιλαμβάνουν ρυπασμένες γαίες που δεν έχουν εκσκαφεί, τα λύματα, τα πτώματα ζώων που αποθνήσκουν εκτός σφαγείων κ.λπ.

Δείτε εδώ αναλυτικά το αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

(Visited 22 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*