Η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου στην κορυφή της Ευρώπης

ypopsifiotita gastronomiki perifereia 2019
admin
01/12/2016 15:58
 
 
 

Τον τίτλο «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης» για το 2019 κατέκτησε το Νότιο Αιγαίο, μια σπουδαία διάκριση η οποία θα αναδείξει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τον πλούτο και την αξία της Αιγαιακής κουζίνας (Aegean Cuisine), την γαστρονομική κουλτούρα των νησιών μας, καθώς και τα εξαιρετικής ποιότητας και ποικιλίας, παραδοσιακά τοπικά προϊόντα τους.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη κατοχυρώσει 10 από τα 108 προϊόντα ΠΟΠ πανελλαδικά, ενώ διαθέτει το 1/4 των αυτόφυτων βοτάνων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

Αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας η επιτυχία
Η πορεία προς την κατάκτηση του τίτλου ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016 από τη Δανία (όπου και κατατέθηκε η υποψηφιότητα του Νοτίου Αιγαίου) και αποτέλεσε συνολική προσπάθεια όλων των νησιών, από τα οποία ενεπλάκησαν συνολικά 117 εταίροι, ενώ στρατηγικοί συνεργάτες αποτέλεσαν τα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, οι λέσχες Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, το Sympossio Greek Gourmet Touring, αλλά και σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες των νησιών, από απλούς εθελοντές μέχρι επίσημους φορείς.
Μέσα από τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης (τίτλος που θα συνοδεύει τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου από τώρα και για τρία ολόκληρα χρόνια), στόχος της Περιφέρειας είναι να καταστεί διεθνής γαστρονομικός τουριστικός προορισμός, να δοθεί έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στην εκπαίδευση των παραγωγών και στη μύηση των επισκεπτών στον γαστρονομικό της πλούτο.
Η απονομή του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας για το 2019 πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν να υλοποιούνται μια σειρά από δράσεις, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT). Μάλιστα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνεργασίες με διάφορα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, για την ανάδειξη της αιγαιακής κουζίνας.

«Ανεξάντλητες οι προοπτικές του τόπου μας»
Την ικανοποίηση του για τη μεγάλη αυτή διάκριση εξέφρασε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος τόνισε πως αποτελεί διάκριση όχι μόνο τοπικής, αλλά και εθνικής εμβέλειας «που αποδεικνύει τις ανεξάντλητες δυνατότητες και προοπτικές που έχει αυτός ο τόπος και που οφείλουμε να αναζητήσουμε και να αναδείξουμε διεθνώς, όπως ακριβώς του αξίζει».

(Visited 18 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*