Έρχεται η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την αναβάθμιση του αστικού τοπίου των νησιών

arxitektonikoi diagonismoi notio aigaio
admin
16/12/2016 15:28
 
 
 

Εννέα πανελλήνιους διαγωνισμούς για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα που θα προκηρυχθούν σταδιακά, περιλαμβάνει ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Αστικού Εξοπλισμού, ο οποίος θα προκηρυχθεί την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Οι διαγωνισμοί (που διενεργούνται για πρώτη φορά στο Νότιο Αιγαίο) αφορούν στον σχεδιασμό πρότυπου τύπου: α) Καθιστικού εξωτερικού χώρου (παγκάκι), β) Φωτιστικού εξωτερικού χώρου, γ) Καλάθων Απορριμμάτων εξωτερικού χώρου, δ) Στάσης μέσων μαζικής μεταφοράς και ε) Εξοπλισμού παραλιών (υπαίθριο αναψυκτήριο, αποδυτήριο, πύργος ναυαγοσώστη και ντουζιέρα).
Η πρωτοβουλία αυτή του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, υλοποιείται σε στενή συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας με τον Αρχιτεκτονικό Σύλλογο Δωδεκανήσου και το ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου, φορείς οι οποίοι, από την πρώτη στιγμή, χαιρέτισαν την διενέργεια του διαγωνισμού ως ιδιαίτερα σημαντική και συνδράμουν στην επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος αυτού. Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον του για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό έχει εκφράσει και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Σκοπός των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών είναι η αναζήτηση πρότυπων σχεδιαστικών προτάσεων, που θα συμβάλλουν στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κοινόχρηστου χώρου των περιοχών, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ μελλοντικά, με την υλοποίησή τους, θα αποτελέσουν χαρακτηριστικό στοιχείο σηματοδότησης των νησιών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ανεξάρτητα από την έκβαση του, αποτελεί αφορμή για ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο τόσο μεταξύ αρχιτεκτόνων, όσο και μεταξύ επίσημων φορέων και πολιτών.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού προβλέπεται η απονομή 27 συνολικά επάθλων στις προτάσεις που θα διακριθούν. Οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τα αποτελέσματα τους θα παραδοθούν στους Δήμους της Περιφέρειας για να προχωρήσουν στις αντίστοιχες αισθητικές παρεμβάσεις.

(Visited 10 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*