Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου διεκδικεί την άμεση κατάργηση του ιταλικού Κτηματολογικού Κανονισμού για τον αιγιαλό και την παραλία της Δωδεκανήσου. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:
Η Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου έχει αποδείξει ότι στέκεται ανέκαθεν θεσμικά υπέρ της νησιωτικότητας και αρωγός για τα μεγάλα και ιστορικά ζητήματα που ταλανίζουν για χρόνια τα νησιά μας.
Η Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται σε ανοιχτή συνεργασία με την κεντρική Πολιτεία, τους βουλευτές Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το σύνολο των φορέων των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ Βαθμού και επιδιώκει συντεταγμένες λύσεις σε κρίσιμες προκλήσεις με βάση το συμφέρον των νησιών και των κατοίκων τους.
Με βάση τα παραπάνω, χαιρετίζει τις μέχρι σήμερα ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και εν προκειμένω του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υπό την ηγεσία του κ. Κ. Χατζηδάκη, για τη διαφαινόμενη άμεση ανταπόκρισή της ως προς την αποκατάσταση του νομοθετικού καθεστώτος του Αιγιαλού και της Παραλίας στην περιοχή της Δωδεκανήσου με την αποσύνδεσή του από τον απαρχαιωμένο και πλέον υπό κατάργηση (κατά το Ν. 4934) ιταλικό Κτηματολογικό Κανονισμό.
Έπειτα και των άκρως εμπεριστατωμένων νομικών παρεμβάσεων και εισηγήσεων προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών των Γνωμοδοτούντων υπέρ της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου καταξιωμένων και εγνωσμένου κύρους συνταγματολόγων, του Καθηγητή Ευάγγελου Βενιζέλου και του Δ.Ν. Μιχαήλ Παπαγεωργίου, στο επικείμενο νομοσχέδιο «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις» προστίθενται σχετικές κρίσιμες και ιστορικές διατάξεις (κατ’ άρθρο 23 παρ. 9 και 24 τρέχοντος νομοσχεδίου) μετά και το τέλος της δημόσιας διαβούλευσης.
Έτσι στο πλαίσιο της ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και της ίσης μεταχείρισης των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων εντός της σύγχρονης πλέον κτηματολογικής οργάνωσης του Ελληνικού Κράτους εξασφαλίζεται η πλήρης εξομοίωση του νομοθετικού καθεστώτος του Αιγιαλού και της Παραλίας στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας συμπεριλαμβανομένης και της Δωδεκανήσου 77 χρόνια από την ενσωμάτωσή της…
Με το παρόν νομοσχέδιο επομένως προωθείται η ευθεία και ρητή κατάργηση του άρθρου 26 του Ν. 2971/2001 και η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις μη εθνικώς κοινόχρηστες περιοχές υπεισέρχεται στην ιδιωτική περιουσία του αυτού, προς διαφύλαξη αλλά και αξιοποίησή της, χωρίς πλέον να ισχύει ο φασιστικός ιταλικός Κανονισμός 132/1929.
Ενενήντα πέντε (95) χρόνια μετά από την επιβολή της ιταλικού Κτηματολογικού Κανονισμού που θεωρούσε επίσημα, κατά την εισηγητική του έκθεση, τους Έλληνες κατοίκους των νησιών «οκνηρούς και νωθρούς», με αποκλειστικό σκοπό να επεκτείνει η Ιταλική Διοίκηση την κτήση της στα νησιά, διασφαλίζεται το Κράτος Δικαίου και η Ίση Μεταχείριση υπέρ τόσο του Δημοσίου Συμφέροντος όσο και των Δικαιωμάτων των κατοίκων των νησιών μας με αποκλειστικό γνώμονα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Ευνομία.
Αναμένουμε την άμεση ψήφιση του ως άνω νομοσχεδίου και διεκδικούμε περαιτέρω ρυθμιστικές εγγυήσεις.
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις