Ο Νίκος Θεοδωρίδης, ασκών καθήκοντα Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

admin
18/02/2015 15:29
 
 
 

Προτεραιότητα στη νησιωτικότητα ζήτησε να δοθεί ο ασκών καθήκοντα Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Νίκος Θεοδωρίδης κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση.

Η συνάντηση όλων των ασκούντων καθήκοντα Γ.Γ. με τον υπουργό πραγματοποιήθηκε προκειμένου να διατυπωθούν εκατέρωθεν σκέψεις και προτάσεις για την πορεία και την περαιτέρω λειτουργία των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Βούτσης, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις αλλά προσανατολίζεται στην αντικατάσταση των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων από δεκατρείς κρατικές δομές, ισάριθμες με τις περιφέρειες της χώρας.

Όσον αφορά στη νησιωτικότητα, ο υπουργός συμφώνησε ότι πράγματι αποτελεί ιδιαιτερότητα, την οποία προβάλλει η κυβέρνηση, ζητώντας μάλιστα να συμπεριληφθεί στις προτάσεις που θα κατατεθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στη νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες 10 μέρες.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υποστελέχωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε τα προηγούμενα 4 χρόνια.

 

Συζήτηση για τη λειτουργία των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο έλεγχος νομιμότητας των αποφάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμων και περιφερειών) από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις δεν μπορεί να καταργηθεί. Αντίθετα μάλιστα ίσως χρειαστεί να ενισχυθεί με την άσκηση του ελέγχου από μία Ανεξάρτητη Αρχή.

Τονίστηκε, επίσης, ότι οι περισσότερες αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα πρέπει να ασκούνται οπωσδήποτε από δομές του κράτους (σύμφωνα και με το Σύνταγμα).

Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια να εξεταστεί αν και ποιες από αυτές τις αρμοδιότητες θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, καθώς και ποια αντικείμενα που σήμερα ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο των υπουργείων θα μπορούσαν να περάσουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

 

(Visited 17 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*