COSMOTE HISTORY: Ντοκιμαντέρ για τα Πράσινα & Έξυπνα Νησιά του Ν. Αιγαίου

Newsroom
23/04/2024 12:36
 
 
 

 

Τα επιτυχημένα επιχειρησιακά πράσινα μοντέλα που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα στα νησιά Ρόδο, Αστυπάλαια, Σύρο, Χάλκη και Τήλο, προσελκύοντας κολοσσούς των νέων τεχνολογιών και των επιχειρήσεων, παρουσιάστηκαν στο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από το COSMOTE HISTORY χθες 22 Απριλίου 2024, Ημέρα της Γης.

Το ωριαίο ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του βραβευμένου σκηνοθέτη Πάνου Αγγελόπουλου, με τίτλο «Πράσινα & Έξυπνα Νησιά στο Νότιο Αιγαίο» επικεντρώθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες και συνεργασίες που προωθούν την πράσινη ανάπτυξη σε κρίσιμους τομείς, όπως της ενέργειας, των μεταφορών, της ανακύκλωσης και του βιώσιμου τουρισμού του αύριο.

Αστυπάλαια με το project “Smart &Sustainable Island”, αποτέλεσμα της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, στοχεύει στη μετατροπή της στο πρώτο ενεργειακά «έξυπνο» και πράσινο νησί στη Μεσόγειο. Μέχρι το 2030, το νησί θα πετύχει τον στόχο της κινητικότητας με μηδενικές εκπομπές. Ήδη λειτουργεί στην Ελλάδα η πρωτοποριακή υπηρεσία ηλεκτρικής μετακίνησης κατά παραγγελία (e-mobility on demand) “Astybus”, από το νησί της Αστυπάλαιας, την οποία υλοποιεί ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Κ2».

Τήλος «διδάσκει» ένα νέο υπόδειγμα ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Το πιλοτικό πρόγραμμα Tilos Just Go Zero που υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Τήλου, της εταιρείας POLYGREEN και του ΦοΔΣΑ (Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Ν. Αιγαίου έχει μετατρέψει την Τήλο στο πρώτο νησί παγκοσμίως μηδενικών αποβλήτων.

Χάλκη, το πρώτο Gr-ecoisland της χώρας, μετατρέπεται σε πρότυπο νησί ενεργειακής μετάβασης. Ο στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας, που ήταν η μετατροπή του νησιού της Χάλκης σε τόπο μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, έχει ήδη επιτευχθεί.

Ρόδος γίνεται το πρώτο παγκόσμιο παράδειγμα ολιστικού μετασχηματισμού ενός τουριστικού προορισμού, με στόχο τη μακροπρόθεσμη ευημερία των κατοίκων, του φυσικού περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας, με όρους βιωσιμότητας. Το “The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination”, είναι μία στρατηγική συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Ομίλου TUI και του Ιδρύματος TUI Care Foundation, που ενώνουν τις δυνάμεις τους παράλληλα με την κινητοποίηση και συμμετοχή τοπικών, εθνικών και παγκοσμίων φορέων και οργανισμών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σύρος εντάσσεται στην πράσινη ανάπτυξη με το δυναμικό και σύγχρονο οικοσύστημα Κέντρο Καινοτομίας “Aegean Neorion Innovation Center” (ANIC) που στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις στην Ερμούπολη της Σύρου και αποτελεί πρωτοβουλία του Ομίλου ONEX και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου (ως ιδρυτές) και της CISCO (ως τεχνολογικού παρόχου), της COSMOTE (ως στρατηγικού συνεργάτη) και του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως εκπαιδευτικού εταίρου. Το ANIC, στηριζόμενο στους πέντε πυλώνες, Κοινωνία – Τεχνολογία – Εκπαίδευση – Υγεία – Περιβάλλον στοχεύει στην ανθρώπινη ανάπτυξη και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής.

Συντελεστές
Παραγωγή: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος
Επιμέλεια παραγωγής: Μαρία Καλίτση – Βάσια Παπαηλία
Κείμενα: Mπάμπης Παπαχαραλάμπους
Αφήγηση: Άννα Μαρία Χαροκόπου
Πρωτότυπη Μουσική: Πάνος Μαλανδρής
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ιωάννης Κάσσης
Χειριστής Drone: Χρήστος Δουμάνης
Ηχολήπτης: Θάνος Σκοπελίτης.
Μοντάζ: Νίκος Μυλωνάς
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Καλίτση

*Το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο για τους τηλεθεατές στην πλατφόρμα της COSMOTETV κατά παραγγελία (on demand).

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 78 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*