Νέο «θρίλερ» με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ – «Αιχμηρή» δήλωση Χατζημάρκου

admin
09/03/2015 14:02
 
 
 

Νέο «θρίλερ» βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφορικά με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που επαναφέρουν το θέμα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα λεγόμενα μεγάλα και «κοσμοπολίτικα» νησιά του Αιγαίου και το θέλουν να βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος προέβη σε μια ιδιαίτερα «αιχμηρή» δήλωση, κάνοντας λόγο

για «απαράδεκτη πράξη, πίσω από την οποία βρίσκονται τα βρώμικα κίνητρα των κέντρων που απεργάζονται αυτού του είδους τα σενάρια, με σκοπό να προκαλέσουν “εμφύλιο” μεταξύ των νησιών».

Διεμήνυσε μάλιστα, ότι η αντίδραση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου θα είναι σκληρή, ακόμα και μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αν η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών έλθει προς ψήφιση.

Ο κ. Χατζημάρκος σημείωσε το οξύμωρο να προβάλλεται τις μέρες αυτές το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά, παράλληλα με την προβολή της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας για την παροχή κινήτρων σε γιατρούς, προκειμένου να καλυφθούν οι υγειονομικές ελλείψεις των νησιών, όχι μόνων των μικρών, αλλά όσων χαρακτηρίζονται ως πλούσια και κοσμοπολίτικα.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Περιφέρεια είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καλώντας όσους υιοθετούν την αντίληψη περί νησιών «διαφορετικών ταχυτήτων», να μην ρίχνουν νερό στον μύλο όσων θέλουν να οδηγήσουν τα νησιά σε χειρότερες ημέρες από τις σημερινές.

Τέλος, σημείωσε ότι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη συζήτηση που έχει στόχο να σπάσει το ενιαίο μέτωπο των νησιωτών.

 

Ειδικότερα, ο  Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δήλωσε: «Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, που να μπορεί να εδραιωθεί συνταγματικά και να επιτρέπει τον διαχωρισμό των νησιών εντός της ίδιας διοικητικής διαίρεσης, σε ό,τι αφορά το καθεστώς συντελεστών ΦΠΑ.

Δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός νησιών σε πλούσια και φτωχά, αφού για να το καταλάβουν και οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι σαν να συζητάμε το ενδεχόμενο να ισχύσει άλλος  συντελεστής ΦΠΑ στα όρια του Δήμου Αθηναίων και άλλος στα όρια του Δήμου Αιγάλεω!

Όποια συζήτηση γίνεται, έχει στόχο να μας διασπάσει ως νησιώτες και αυτό είναι το κύριο πολιτικό χαρακτηριστικό αυτής της συζήτησης. Αυτοί οι οποίοι κάνουν τις διαρροές, έχουν σκοπό να προκαλέσουν έναν “εμφύλιο” μεταξύ των νησιών. Γι’ αυτό είναι ανεπίτρεπτο.

Όσοι απεργάζονται τέτοια σενάρια να ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντί τους πάρα πολύ σκληρά. Και για την πράξη αυτή καθαυτή, αλλά και για τα κίνητρα με τα οποία προσεγγίζουν το συγκεκριμένο θέμα. Τα κέντρα από τα οποία γίνονται αυτές οι διαρροές, παίζουν ένα ύποπτο ρόλο. Το “χτύπημα” γίνεται τώρα ακόμη και ύπουλο και κάποιοι προσπαθούν να το περάσουν ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των κατοίκων των μικρών νησιών, τους οποίους υποτίθεται ότι αγκαλιάζουν. Αν ήθελαν να τους αγκαλιάσουν, υπάρχουν πολλά μέτρα νησιωτικής πολιτικής για να εφαρμόσουν, διότι ο όρος “νησιωτικότητα” στην χώρα μας είναι γράμμα κενό περιεχομένου.

Παρακολουθούμε το θέμα. Δεν είμαστε αυτοί που θα το “σηκώνουμε” κάθε φορά που θα γίνεται κάποια διαρροή, όμως να ξέρουν όλοι ότι την κρίσιμη στιγμή θα είμαστε εκεί, κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να το αποτρέψουμε. Σε κάθε περίπτωση, οι μειωμένοι συντελεστές έχουν θεσπιστεί με νόμο. Ο νόμος αλλάζει με νόμο, η κατάργησή τους θα πρέπει να έλθει στη Βουλή και για να περάσει, θα πρέπει οι νησιώτες βουλευτές να την ψηφίσουν. Στην περίπτωση που το θέμα έλθει στην Βουλή, εμείς θα είμαστε  μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, την ημέρα της συνεδρίασης.

Εμείς κάνουμε διαφορετική χρήση της έννοιας των “νησιών διαφορετικών ταχυτήτων”. Στην Αθήνα, η χρήση του όρου αυτού γίνεται μόνο όταν πρόκειται να υποστούμε δεινά και κάθε φορά που θέλουν να υπερτονίσουν την διαφορά του ενός νησιού από το άλλο. Γιατί δεν γίνεται η χρήση του όρου όταν το κράτος των Αθηνών πρέπει να προχωρήσει σε μέτρα αποκατάστασης αυτών των διαφορετικών ταχυτήτων;».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 13 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*