Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Περιφέρεια Ν. Αιγαίου συμπράττουν για την ανάδειξη της αιγαιακής διατροφής

gastronomiki perifereia 2019
admin
20/12/2017 10:39
 
 
 

Συλλογή, αποτύπωση και αξιολόγηση επιστημονικών, πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων που σχετίζονται με τις διατροφικές πρακτικές των πληθυσμών στην περιοχή του Αιγαίου προβλέπει η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, με σκοπό την ανάδειξη της αιγαιακής διατροφής ως ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο.

Η σύμβαση εγκρίθηκε προχθές στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της Περιφέρειας ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 και πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του Προγράμματος “Taste the Seasons”.

zannetidis lazani psarra aigiaki diatrofi

Σε δύο στάδια η έρευνα από το Χαροκόπειο
Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, κοινωνικός εταίρος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ήδη από την περίοδο της υποψηφιότητάς της για την ανάδειξή της σε Γαστρονομική Περιφέρειας της Ευρώπης και ένα από τα ισχυρότερα Πανεπιστήμια στον κόσμο στον τομέα της έρευνας στον τομέα αυτό, πρόκειται να πραγματοποιήσει έρευνα βάση της οποίας:
*θα συλλεχθούν στοιχεία για τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, τις μεθόδους παραγωγής, την προετοιμασία των γευμάτων και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου,
*θα χρησιμοποιηθούν τα παραπάνω δεδομένα για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με τα βασικά χαρακτηριστικά της Αιγαιακής διατροφής,
*θα γίνει αξιολόγηση και επεξεργασία των χαρακτηριστικών της Αιγαιακής διατροφής, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός διατροφικού προτύπου.
Αντίστοιχα, το δεύτερο στάδιο της έρευνας θα περιλαμβάνει την πιλοτική διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ της συμμόρφωσης στο προτεινόμενο Αιγαιακό διατροφικό πρότυπο και δεικτών υγείας στο πληθυσμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Έτσι, στο δεύτερο στάδιο θα πραγματοποιηθεί η καταγραφή δεικτών υγείας (δηλ. υπέρταση, διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία, κ.α.) και διατροφικών συνηθειών σε δείγμα κατοίκων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά και η αξιολόγηση της συμμόρφωσης των συμμετεχόντων στο προτεινόμενο Αιγαιακό διατροφικό πρότυπο.
Επιστημονικοί Υπεύθυνοι από πλευράς Χαροκοπείου Πανεπιστημίου είναι ο κ. Συντώσης Λάμπρος, (PhD, Καθηγητής Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και Κοσμήτορας της Σχολής Κινησιολογίας και Υγείας του Πανεπιστημίου Rutgers των ΗΠΑ) και η κ. Ψαρρά Γλυκερία (PhD, Επ. Συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου και Επίκουρος Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Rutgers). Αναφορικά με τη συνεργασία της Περιφέρειας με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα τεκμηριωθεί και επιστημονικά «η ευεργετική επίδραση της αγαιακής διατροφής, ως ένα πολυδιάστατο αγαθό, που το συνθέτουν τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα των νησιών, οι μέθοδοι παραγωγής, οι ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, οι διατροφικές συνήθειες, ο πολιτισμός, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις».
«Είμαστε βέβαιοι ότι το γεγονός αυτό θα συμβάλλει καταλυτικά στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου διατροφής που θα επαναφέρει στην διατροφική μας καθημερινότητα, τα αυθεντικά στοιχεία της γαστρονομικής μας κουλτούρας» επισήμανε ο κ. Ζαννετίδης.

(Visited 23 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*