Κατεπείγουσα συνάντηση με Δραγασάκη – Βαρουφάκη ζητούν περιφερειάρχης και πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου

admin
25/03/2015 08:48
 
 
 

Κατεπείγουσα συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη  και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ζητούν ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου Φώτης Χατζηδιάκος.

Ειδικότερα, μετά τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών κ. Βαλαβάνη, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, με κοινή επιστολή τους προς τους κ.κ. Δραγασάκη και Βαρουφάκη, οι κ.κ. Χατζημάρκος και Χατζηδιάκος ζητούν να οριστεί συνάντηση μέχρι την Παρασκευή, λόγω του κατεπείγοντος του θέματος.

 

Δυναμική παρουσία μέσα στη Βουλή

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ  ανακοίνωσαν τις επόμενες κινήσεις που θα ακολουθήσουν, με σκοπό να αποτρέψουν μια εξέλιξη που θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο στα νησιά του Αιγαίου. Οι κινήσεις αυτές σχεδιάζονται σε συνεννόηση και σε συντονισμό με όλους τους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, σε ξενοδοχείο της Πλατείας Συντάγματος, κοντά στη Βουλή, ενώ σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο και η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου θα βρίσκονται μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, την ημέρα που θα εισαχθεί προς ψήφιση η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, με σκοπό οι βουλευτές του Αιγαίου να τεθούν προ των ευθυνών τους έναντι των πολιτών των περιοχών που εκπροσωπούν.

 

«Εκ του πονηρού διάσπαση του ενιαίου μετώπου των νησιών»

Ο κ. Χατζημάρκος, αφού τόνισε ότι «δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, που να μπορεί να εδραιωθεί συνταγματικά και να επιτρέπει τον διαχωρισμό των νησιών εντός της ίδιας διοικητικής διαίρεσης, σε ό,τι αφορά το καθεστώς συντελεστών ΦΠΑ», ανέφερε ότι αυτό που εκ του πονηρού επιχειρείται είναι η διάσπαση του ενιαίου του μετώπου των νησιών

«Το μέτωπο των κατοίκων του Αιγαίου είναι συμπαγές και αρραγές. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να το διασπάσει. Αν επιτρέψουμε το μέτωπο γίνει θρύψαλα, είναι βέβαιο ότι θα το βρούμε μπροστά μας σε εκατοντάδες θέματα» ανέφερε.

Ο περιφερειάρχης απέρριψε τον όρο «κοσμοπολίτικα νησιά», λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να χαράσσεται οικονομική πολιτική με αυτά τα κριτήρια και ότι, αν όντως πρόκειται για πλούσια και κοσμοπολίτικα νησιά, τότε θα πρέπει να εξηγήσουν εκείνοι που χρησιμοποιούν αυτούς τους χαρακτηρισμούς, πώς γίνεται τα νησιά αυτά να μην έχουν επαρκή υγειονομική κάλυψη, να μην έχουν σχολικές αίθουσες, να μην έχουν επαρκή συγκοινωνία.

 

«Είμαστε φοροφυγάδες ή πλούσιοι;»

Πρόσθεσε δε ότι το επιχείρημα περί φοροδιαφυγής (που χρησιμοποιείται κάθε φορά που επιδιώκεται να αιτιολογηθούν μέτρα σε βάρος των νησιών), είναι απολύτως ψευδές και ανυπόστατο, αφού η κατάταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μεταξύ των πλούσιων περιφερειών της Ε.Ε., στηρίζεται στα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. «Θα πρέπει να αποφασίσουν αν στο Νότιο Αιγαίο είμαστε “φοροφυγάδες” και πρέπει να «τιμωρηθούμε» γι’ αυτό με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, ή αν δηλώνουμε υψηλά εισοδήματα, ικανά για να μας έχουν αποκλείσει από τις ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης, που ισχύουν για την υπόλοιπη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζηδιάκος τόνισε ότι «επιτέλους κάποτε η πολιτική θα πρέπει να αποκτήσει αξιοπιστία», υπενθυμίζοντας τη δέσμευση που είχε αναλάβει λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, από την Ρόδο όπου βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αυξήσει τους συντελεστές ΦΠΑ ούτε στα νησιά, ούτε στον τουρισμό.

Η κοινή επιστολή προς τους κ.κ. Δραγασάκη και Βαρουφάκη

(Visited 19 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*