Βροντερό “όχι” για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

admin
01/04/2015 20:28
 
 
 
 
Η οποιαδήποτε αύξηση στο ΦΠΑ θα είναι καταστροφή για τα νησιά υποστήριξαν δήμαρχοι και τουριστικοί παράγοντες στην έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Athens Plaza.
Συγκεκριμένα η συνεδρίαση κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση κατά του ενδεχόμενου κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
 
Μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση το παρών έδωσαν νησιώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ και του ΚΚΕ, το σύνολο σχεδόν των δημάρχων των νησιών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, τουριστικοί παράγοντες, εκπρόσωποι των επιμελητηρίων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου κ.ά.
 
 
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος είπε όχι στην ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ και την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών στα νησιά. αφού όπως σημείωσε “αν χαθεί το ειδικό καθεστώς δεν θα επανέλθει”. 
Ο κ. Χατζημάρκος, σημείωσε επίσης ότι ο μειωμένος ΦΠΑ είναι το μοναδικό, ουσιαστικό μέτρο που υπηρετεί τη νησιωτικότητα.
“Το 1/3 της τουριστικής βιομηχανίας είναι το Αιγαίο” είπε και πρόσθεσε ότι τα νησιά είναι συνεχώς στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ που δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο στους ελέγχους σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. 
“Είναι θέμα επιβίωσης να παραμείνει ως έχει ο ΦΠΑ στα νησιά” υπογράμμισε και αναφέρθηκε στο άρθρο 101 του Συντάγματος για τη νησιωτικότητα.
 
 
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στους κοινούς στόχους που πρέπει να έχουν οι νησιώτες αλλά και στην αναγνωρισμένη από όλες τις χώρες νησιωτικότητα. Τέλος υπογράμμισε ότι “δεν θα πρέπει να φτάσει αυτός ο νόμος στη βουλή”. 
 
Η αύξηση αυτή θα μετακυλήσει στην κατανάλωση, υποστήριξε ο δήμαρχος Σαντορίνης κ. Ζώρζος, διότι όπως είπε κανένας επιχειρηματίας δεν είναι διατεθειμένος, και δεν μπορεί να απορροφήσει τη νέα αύξηση.
Ο δήμαρχος Μυκόνου Κωσταντίνος Κουκάς τόνισε ότι η αύξηση του ΦΠΑ εάν αυτό συμβεί θα αποτελέσει την ταφόπλακα για το νησί του καθώς θα χαθούν όλα τα προνόμια που έχει το νησί και βρίσκεται πρώτο στις προτιμήσεις των επισκεπτών. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις δημάρχων και τουριστικών παραγόντων.
 
 
 “Όχι” στο ενδεχόμενο κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ είπαν οι νησιώτες βουλευτές
 
Όλοι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι δεν έχει τεθεί επισήμως θέμα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών, αλλά σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια ρύθμιση θα την καταψηφίσουν. Συγκεκριμένα, μίλησαν οι βουλευτές Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος, Νίκος Μανιός από τις Κυκλάδες και οι Νεκτάριος Σαντορινιός, Δημήτρης Γάκης, Ηλίας Καματερός από τα Δωδεκάνησα.
 
 
“Είναι θετικό ότι είμαστε τόσο πολλοί νησιώτες εδώ” είπε ο κ. Συρμαλένιος και υπογράμμισε ότι το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ είναι ανύπαρκτο αφού “δεν τίθεται θέμα αλλαγής”. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καυτηρίασε την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά σχετικά με με την κατάργηση του φορολογικού καθεστώτος στα μικρά νησιά (κάτω των 3.000 κατοίκων), τις συγχωνεύσεις Νοσοκομείων, το κλείσιμο των ΔΟΥ κ.λπ. 
 
“Δεν θα αφήσω να αλλάξει το ειδικό καθεστώς στο ΦΠΑ των νησιών” υπογράμμισε με τη σειρά του ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Συρίγος, ενώ ο Ναξιώτης βουλευτής Νίκος Μανιός διαβεβαίωσε ότι οι νησιώτες βουλευτές δεν πρόκειται να ψηφίσουν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
 
 
Ο κ. Δημήτρης Γάκης βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου, ενώ αντιτάχθηκε στην κατάργηση του καθεστώτος συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, είπε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις σχετικά με την υγεία στα νησιά την Πέμπτη. 
 
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός άσκησε κριτική στη νησιωτική πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά που το μόνο “προνόμιο” που άφησε στα νησιά είναι οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ, για την αύξηση των οποίων δεν πρόκειται να συναινέσει. 
 
 
 
Κατά της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών τάχθηκαν, επίσης, οι βουλευτές Δωδεκανήσων Μάνος Κόνσολας (ΝΔ) και Δημήτρης Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ) με επιστολή του, ο βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης (ΝΔ) και ο βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης (ΝΔ).
 
Ο π. Υπουργός και βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης επαίνεσε την Περιφέρεια για την πρωτοβουλία της και ζήτησε “κυβερνητική δήλωση – δέσμευση” ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά και όχι μόνο τις δηλώσεις των βουλευτών των νησιών ότι δεν θα ψηφίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 
 
Μετά τη συνεδρίαση ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή, όπου παρέδωσαν ψήφισμα.
 
 
(Του απεσταλμένου του naxostimes.gr στη συνεδρίαση, Μανώλη Χατζηπέτρου)

 

(Visited 22 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*