Γιώργος Χατζημάρκος σε Αλέξη Τσίπρα: «Δώστε πίσω στα νησιά μας τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ»

 
 
 

Να εμπιστευθεί τις δυνατότητες του Νοτίου Αιγαίου στην αναζήτηση ευκαιριών και δυνατοτήτων, αλλά και στην αξιοποίηση νέων προκλήσεων προς όφελος των νησιών και της χώρας, κάλεσε την κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος στο κλείσιμο του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Νοτίου Αιγαίου, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ της Τρίτης.

Αναφερόμενος στις εργασίες του διήμερου Αναπτυξιακού Συνεδρίου, ο κ. Χατζημάρκος το χαρακτήρισε ως «ένα παράθυρο ευκαιρίας», το οποίο έδωσε τη δυνατότητα να τεθούν και να περιγραφούν θέματα που δύσκολα μπορούσαν – μέχρι σήμερα – να γίνουν αντιληπτά σε κεντρικό επίπεδο (π.χ. το ζήτημα της Δημόσιας Περιουσίας της Δωδεκανήσου). Ειδική αναφορά, μάλιστα, έκανε και στην κυβερνητική εξαγγελία περί του μεταφορικού ισοδυνάμου, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες των νησιών από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

xatzimarkos kleisimo anaptyxiako synedrio 2
Παρουσία του πρωθυπουργού, μεγάλου αριθμού υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων των υπουργείων (που συμμετείχαν στις 8 παράλληλες θεματικές συνεδρίες του διήμερου συνεδρίου), εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, των τοπικών αρχών και πολιτών, ο κ. Χατζημάρκος εστίασε την ομιλία σε θέματα, όπως η μεγάλη υποχρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών της, η ανάγκη στήριξης του ευαίσθητου τομέα της υγείας, o «πρωταθλητισμός» στον τομέα του τουρισμού, το δίκτυο των 25 υδατοδρομίων της Περιφέρειας (το θεσμικό πλαίσιο των οποίων εισέρχεται προς ψήφιση στη Βουλή τον επόμενο μήνα) κλπ. Σε ό,τι αφορά στις λιμενικές υποδομές, τόνισε πως δεν είναι υπερήφανος για κανένα από τα 115 λιμάνια του Νοτίου Αιγαίου, ενώ χαρακτήρισε «κουρασμένο, αναποτελεσματικό και αναχρονιστικό» τον θεσμό των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.

xatzimarkos kleisimo anaptyxiako synedrio 3
Αναφέρθηκε, επίσης, και στην νέα διοικητική μεταρρύθμιση «Κλεισθένης» που προωθεί η κυβέρνηση και ειδικότερα στη συζήτηση περί της απλής αναλογικής, από την οποία πήρε αποστάσεις, λέγοντας πως το να επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του πολιτικού διαλόγου μόνο σε αυτή, αδικεί το σύνολο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που τόση ανάγκη έχει η Αυτοδιοίκηση.
Τέλος, όσον αφορά στη συγκυρία κατά την οποία διεξήχθη το Συνέδριο, συγκυρία όπου το θερμόμετρο της γεωπολιτικής ισορροπίας στην περιοχή βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ο περιφερειάρχης τόνισε πως «η θερμοκρασία αυτή δεν κάμπτει το φρόνημα των νησιωτών μας».

 

Η ομιλία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στο Αναπτυξιακό Συνέδριο
https://www.youtube.com/watch?v=GkxAQ8hhrCI

 

 

 

 

 

 

(Visited 33 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*