Γιώργος Χατζημάρκος για «Κλεισθένη Ι»: «Ανησυχητική δήλωση περιφρόνησης του πολιτεύματος»

 
 
 

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), με θέμα συζήτησης το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «πρόγραμμα Κλεισθένης Ι» παρέστη και τοποθετήθηκε ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο κ. Χατζημάρκος επανέλαβε την πάγια θέση του ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, όχι μόνο δεν θίγει κρίσιμα θέματα της αυτοδιοίκησης, αλλά καθιστά την απλή αναλογική αυτοσκοπό του «Κλεισθένη», χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσλειτουργίες που «μετά βεβαιότητας θα προκύψουν από την εφαρμογή της» σύμφωνα με τον περιφερειάρχη.
«Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά ξεκάθαρα κατά της κυνικής εργαλειοποίησης της λαϊκής ετυμηγορίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ όσον αφορά στο περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, επισήμανε την παντελή απουσία ρυθμίσεων που θα αναβάθμιζαν τον θεσμό των Περιφερειών, θα μεταβίβαζαν αρμοδιότητες και θα επέλυαν διοικητικά προβλήματα που ταλανίζουν το θεσμό και ανακόπτουν την αποτελεσματικότητά του.
Ειδικά για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τον «παραγκωνισμό» της νησιωτικότητας από το σχέδιο νόμου, καθώς – όπως είπε – παρά τις επανειλημμένες φραστικές κυβερνητικές εξαγγελίες, κανένα θέμα της νησιωτικής Ελλάδας δεν ρυθμίζεται μέσα από τις διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου που κατατέθηκε. «Με αυτό το σχέδιο νόμου, ο νομοθέτης έχει αδικήσει μόνος του τον εαυτό του. Δεν δαπανήθηκε ούτε γραμμάριο φαιάς ουσίας για τα εκατοντάδες νομοθετικά και διοικητικά προβλήματα που έχουν τα νησιά» δήλωσε σχετικά κ. Χατζημάρκος.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «βαριά προσβολή απέναντι στον θεσμό των Περιφερειών τόσο από απόψεως διαδικασίας, όσο και περιεχομένου» και κατέληξε: «Δικαιούμαστε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να προστατεύσουμε τις κοινωνίες που υπηρετούμε. Η μεταρρύθμιση δεν αφορά το πολιτικό μέλλον των αιρετών στην αυτοδιοίκηση, αλλά τις τοπικές κοινωνίες. Από την πλευρά μας, οι Περιφερειάρχες, έχουμε δείξει επανειλημμένως τον οφειλόμενο σεβασμό απέναντι στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Αντίστοιχος σεβασμός από την δική της πλευρά, δεν έχει υπάρξει. Ο Κλεισθένης συνιστά προσβολή στο θεσμό των Περιφερειών και ως εκ τούτου, αποτελεί μια ανησυχητική δήλωση περιφρόνησης του πολιτεύματος».

(Visited 28 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*