Κόκκινος για λαθρομετανάστευση: «Πολιτική υποκρισία να μετατεθεί στις τοπικές κοινωνίες»

admin
14/04/2015 12:43
 
 
 

Καθημερινά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα καταφθάνουν δεκάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών που περνούν παράνομα στα σύνορα, αφού έχουν «χρυσοπληρώσει» τους δουλέμπορους.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα, λόγω και των πολεμικών συγκρούσεων σε χώρες, όπως η Συρία και το Ιράκ, και πλέον οι ελληνικές αρχές στα νησιά δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις «καραβιές» των παράνομων μεταναστών.

 

«Πολιτικό ατόπημα να μετατίθενται οι ευθύνες της Πολιτείας»

Με αφορμή σημερινές δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλουπούλου σε κεντρικά ΜΜΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της πολιτείας να μεταθέτει το – πρωτίστως ευρωπαϊκό – πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στις τοπικές κοινωνίες, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί άμεση λύση γιατί τα νησιά «δεν αντέχουν άλλα χτυπήματα».

Αναλυτικά, οι δηλώσεις του κ. Κόκκινου σε ΜΜΕ της Ρόδου έχουν ως εξής:

«Είχα επισημάνει με δηλώσεις μου την προηγούμενη Τρίτη 7 Απριλίου την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ραγδαία αυξανόμενο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στα νησιά μας και είχα επισημάνει ότι πρέπει να θέσουμε το θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιου Ν. Αιγαίου, καθώς και να απευθυνθούμε στον Έλληνα αρμόδιο Επίτροπο της Ε.Ε. για την Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις κ. Δ. Αβραμόπουλο, ώστε να ζητήσουμε την στήριξη του.

Είναι υποκριτικό – και συγχρόνως πολιτικό ατόπημα – να μετατίθενται οι ευθύνες της Πολιτείας (σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις της κας Χριστοδουλουπούλου) για επίλυση του προβλήματος στις τοπικές κοινωνίες!

Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό, και φυσικά εθνικό, αφού τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μεσογειακή λεκάνη χρειάζεται τόσο την ενίσχυση από τις δυνάμεις της FRONTEX, όσο και την ενίσχυση των εθνικών λιμενικών και ενόπλων δυνάμεων μας.

Χ. Κόκκινος: “H παρουσία της κας Χριστοδουλουπούλου στην Κω δίνει ελπίδα για να αναληφθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες”

Μπαίνουμε στην τουριστική περίοδο και τα νησιά μας δεν αντέχουν άλλα “χτυπήματα”. Οι τοπικές μας κοινωνίες έχουν δείξει μέχρι σήμερα στοργή και στήριξη στους χιλιάδες μετανάστες που παράνομα φθάνουν στον τόπο μας. Συγχρόνως έχουν δείξει και υπομονή, η οποία εξαντλείται, και περιμένουν από την οργανωμένη Πολιτεία να δώσει λύσεις.

Η επιλογή χώρων δημιουργίας κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών που προτάσσει η κυβέρνηση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, δεν εγγυάται την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επίσης η φράση της κας Χριστοδουλουπούλου ότι “πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτό το πρόβλημα”, δεν έχει απήχηση καθώς η ελληνική κοινωνία ταλανίζεται ήδη από τα πολλά προβλήματα της οικονομικής κρίσης, και φυσικά το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης επιδεινώνει την κατάσταση.

Παρ’ όλα αυτά, η παρουσία της κας Χριστοδουλουπούλου στην Κω, καθώς και το ενδιαφέρον του κου Αβραμόπουλου, Επίτροπου για την Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις στην ΕΕ, όσον αφορά τα γεγονότα στα νησιά μας με τα κύματα των λαθρομεταναστών τις τελευταίες ημέρες, δίνουν ελπίδα για να αναληφθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες, όπως η χρηματοδότηση για την ενίσχυση της φύλαξης των νησιών μας και των δομών της Αυτοδιοίκησης.

Ας μην μετατραπεί η ελπίδα σε απογοήτευση. Απαιτούνται αποτελεσματικές ενέργειες τώρα!».

(φωτό: rodosalarm.gr)

(Visited 47 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*