Κατάθεση προτάσεων από τον Γ. Χατζημάρκο στον υπουργό Εσωτερικών για το ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό «κύμα»

admin
17/04/2015 3:49
  •  
  •  
  •  

Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση θα έχουν αύριο οι 13 περιφερειάρχες, με αντικείμενο τις μεταναστευτικές ροές που έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος πρόκειται να καταθέσει δέσμη συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος βάσει των αρχών του ανθρωπισμού, του πολιτισμού και του σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή, αλλά και την προστασία των νησιών από το ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό κύμα.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Περιφέρεια, αυτή την ώρα στην Κω βρίσκονται 700 άνθρωποι, στην Λέρο 400 άτομα και 300 άτομα στη Σύμη.

 

Η πρόταση Χατζημάρκου

Οι άξονες της πρότασης που θα καταθέσει ο κ. Χατζημάρκος στην αυριανή σύσκεψη είναι οι εξής:

*Ανθρώπινο δυναμικό για την ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας.

*Υλικοτεχνική Υποδομή.

*Συμβολή του Πολεμικού ναυτικού στη φύλαξη των συνόρων.

*Μετακίνηση στα νησιά του Αιγαίου των συνοριοφυλάκων του Έβρου, ο ρόλος των οποίων υποβαθμίστηκε μετά την κατασκευή του φράχτη.

*Κρατική χρηματοδότηση για τις δομές και τις διαδικασίες  πρώτης υποδοχής.

*Το ελληνικό δημόσιο, ως ιδιοκτήτης του 1/3 της ακίνητης περιουσίας της Δωδεκανήσου, να παράσχει τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας.

Αναφερόμενος στο βάρος που καλούνται να σηκώσουν τα νησιά, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: «Κινούμαστε σε όρια που υπερβαίνουν κατά πολύ τις αντοχές μας και δημιουργούνται καταστάσεις που έχουν επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από την πρώτη στιγμή επεδίωξε να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε το θέμα με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, ποτέ δεν μπήκαμε στον πειρασμό να το αξιοποιήσουμε πολιτικά. Είμαστε ρεαλιστές, καταλαβαίνουμε την οικονομική  κατάσταση της χώρας, από εκεί και πέρα όμως, έχοντας πάντοτε ως πρώτη προτεραιότητα τον ανθρωπισμό, τον πολιτισμό και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, οφείλουμε να προφυλάξουμε και να στηρίξουμε τον τόπο μας, ο οποίος σήμερα βυθίζεται σε προβλήματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνος του. Οφείλουμε να απαιτήσουμε από την κεντρική πολιτεία να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, στις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί ούτε κατ’ ελάχιστον».

Όσον αφορά στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Χατζημάρκος σχολίασε ότι οι τέσσερις άξονες στους οποίους κατέληξε, κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, από εκεί και πέρα όμως είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν.

 

Συνάντηση με τον Δ. Αβραμόπουλο

Ο κ. Χατζημάρκος, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη για το πρόβλημα, είπε ότι «η κινητικότητα που υπάρχει είναι θετική, στον βαθμό βεβαίως που θα καταλήξει σε υλοποιήσιμες αποφάσεις», ενώ για τη συνάντησή του με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο είπε ότι ο χρόνος που θα γίνει θα οριστεί την προσεχή εβδομάδα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στάση του ελληνικού δημοσίου, που ενώ είναι ο ιδιοκτήτης μεγάλου μέρους της ακίνητης περιουσίας στα Δωδεκάνησα, εντούτοις επιμένει να ζητά από την αυτοδιοίκηση χώρους για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων. Με σκληρή γλώσσα ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε να σταματήσει η συζήτηση για την ανεύρεση ακινήτων για τους χώρους φιλοξενίας, όταν είναι γνωστό ότι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στην Δωδεκάνησο, είναι το ελληνικό δημόσιο.

Το θέμα των μεταναστευτικών ροών θα συζητηθεί σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που θα γίνει σε  νησί της Δωδεκανήσου, καθώς η Δωδεκάνησος είναι εκείνη που υφίσταται κατά κύριο λόγω το πρόβλημα. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 8 times, 1 visits today)