«Πράσινο φως» από το Υπουργείο Υποδομών για την επισκευή των δύο σεισμόπληκτων Ναών της Κω

Άκης Αξαόπουλος
23/04/2019 10:32
  •  
  •  
  •  

Έτοιμη να ξεκινήσει την διαδικασία της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης των έργων αποκατάστασης των δύο εκκλησιών της Κω που υπέστησαν ζημιές από τον μεγάλο σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017, είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μετά την έκδοση της άδειας οικοδομικών εργασιών από την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Στο πλαίσιο αυτό και επ’ ευκαιρία της περιοδείας του σε νησιά της Δωδεκανήσου, ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος επισκέφθηκε χθες την Κω και συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, συνοδευόμενος από τον Έπαρχο Κω Γιώργο Χαλκιδιό. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και παρουσία του συνεργάτη της Ιεράς Μητροπόλεως Κω, μηχανικού Θεοδόση Βαρκά, συζήτησαν τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, μετά το «πράσινο φως» από το Υπουργείο, προκειμένου να δημοπρατηθούν τα έργα αναστήλωσης των δύο εκκλησιών (του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου και του Ναού της Αγίας Παρασκευής).

Σε σχετικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, αναφέρεται ότι «η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου, από τις πρώτες ώρες μετά το καταστροφικό σεισμό, αυτοβούλως έσπευσε να διαβεβαιώσει τον Μητροπολίτη κ. Ναθαναήλ ότι θα χρηματοδοτήσει με 2 εκατ. ευρώ την αποκατάσταση των δύο ναών, ενώ διέθεσε άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στο νησί».
Μετά την συνάντησή του με τον Μητροπολίτη, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:
«Μετά την απαίτηση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, να είναι η Ιερά Μητρόπολη Κω και Νισύρου, ως ιδιοκτήτης των Ναών, ο φορέας υποβολής του σχετικού αιτήματος και την ευγενή προσφορά του Μηχανικού Θεοδόση Βαρκά, ως συνεργάτη της Ιεράς Μητρόπολης, φαίνεται ότι επιτέλους οδηγούμαστε σε πρόοδο.

Με την έκδοση των Αδειών Επισκευής Σεισμόπληκτου Κτίσματος, για τους δύο Ναούς, περιμένουμε πλέον να μας παραδοθούν οι εγκεκριμένες τεχνικές παρεμβάσεις προκειμένου να προχωρήσουν στη συνέχεια οι υπηρεσίες της Περιφέρειας στην κατάρτιση των Τευχών Δημοπράτησης των έργων.
Η χρηματοδότηση της επισκευής των Ναών, είναι εξασφαλισμένη από πόρους της Περιφέρειας μας, αφού από την πρώτη στιγμή πήραμε αυτοβούλως την απόφαση να καλύψουμε το σύνολο της απαιτούμενης δαπάνης.
Μάθαμε σε όλη την πορεία μας, να εργαζόμαστε δημιουργικά, να συνεργαζόμαστε, να βρισκόμαστε εκεί που η κοινωνία μας έχει ανάγκη και καμία προπαγάνδα δεν μπορεί να μας σταματήσει απο το να δουλεύουμε υπεύθυνα».
Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Κω εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Περιφερειάρχη για το ενδιαφέρον και την προθυμία της Περιφέρειας, όχι μόνο να χρηματοδοτήσει, αλλά και να αναλάβει την διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας, που θα επιτρέψει την αποκατάσταση των δύο ναών, εκ των σημαντικότερων εκκλησιαστικών μνημείων του νησιού.

(Visited 21 times, 1 visits today)