Προβλήματα στην εμπορική διασύνδεση Κρήτης και Κυκλάδων

admin
24/06/2015 14:31
 
 
 

Μέσω Σητείας ή Πειραιά υποχρεούνται πολλές επιχειρήσεις του Ηρακλείου να στέλνουν τα προϊόντα τους σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, λόγω του φετινού δρομολογίου του Ε/Γ – Ο/Γ «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» της ΑΝΕΚ, το οποίο δεν εξυπηρετεί τις συγκοινωνίες από Κρήτη προς τους παραπάνω νησιωτικούς νομούς.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα οι οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες που είχαν συναφθεί το προηγούμενο διάστημα, ενώ την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις του Ηρακλείου επιβαρύνονται υπέρμετρα από το κόστος μεταφοράς και τα προϊόντα τους καθίστανται μη ανταγωνιστικά ως προς αυτά που προέρχονται από άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και εξυπηρετούνται από το λιμάνι του Πειραιά.

Αυτά αναφέρει στην επίκαιρη ερώτηση του προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού ο βουλευτής Ηρακλείου με «Το Ποτάμι» Σπύρος Δανέλλης, αναφερόμενος στα προβλήματα θαλάσσιων μεταφορών Ηρακλείου με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, η οποία έχει ως εξής:

Υπέρμετρα έχει αυξηθεί κατά το τρέχον έτος σε σχέση με το 2014, το κόστος μεταφοράς αγαθών από το Ηράκλειο προς τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα οι οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες που είχαν συναφθεί το προηγούμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, η σύνδεση της Κρήτης με τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα καλύπτεται από τη 15η Ιουνίου 2015 από το Ε/Γ – Ο/Γ «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» της εταιρείας ΑΝΕΚ, το δρομολόγιο του οποίου, ωστόσο, έτσι όπως σχεδιάστηκε για τη φετινή περίοδο, δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση τις συγκοινωνίες από Κρήτη προς τους παραπάνω νησιωτικούς νομούς. Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι πολλές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου υποχρεώνονται να στέλνουν τα προϊόντα τους στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, είτε μέσω Πειραιά, είτε μέσω Σητείας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται υπέρμετρα από το κόστος μεταφοράς.

Δεδομένου ότι οι πολλές από τις ανάγκες των παραπάνω νησιών σε προϊόντα καλύπτονται από επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Δεδομένου ότι αυτή η αύξηση του κόστους μεταφοράς αφορά αποκλειστικά τα προϊόντα της Κρήτης, με αποτέλεσμα να καθίστανται μη ανταγωνιστικά ως προς αυτά που προέρχονται από άλλες περιοχές της Ηπειρωτικής χώρας και εξυπηρετούνται από το λιμάνι του Πειραιά.

Δεδομένης της οφειλόμενης ευαισθησίας που πρέπει να επιδείξει η Πολιτεία, σε σχέση με τις δυσκολίες που συνεπάγεται η διπλή νησιωτικότητα των προαναφερθεισών περιοχών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες που θα επαναφέρουν τα δρομολόγια της ΑΝΕΚ στα πρότυπα του 2014, βάσει των οποίων προγραμμάτισαν τις συμφωνίες τους οι επιχειρήσεις του Ν. Ηρακλείου, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη γραμμή επιδοτείται;

(Visited 17 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*