Άνοιξε τις πόρτες στη Ρώμη η έκθεση “POMPEI e SANTORINI – L’ ETERNITA in UN GIORNO”

Άκης Αξαόπουλος
10/10/2019 17:40
 
 
 

 

Tα εξαιρετικής σημασίας και ανυπολόγιστης αξίας εκθέματα από το Ακρωτήρι της Σαντορίνης, μαζί  με αντίστοιχα εκθέματα από την Πομπηία παρουσιάζει – για πρώτη φορά – στο εξωτερικό η σπουδαία έκθεση με τίτλο “Pompei e Santorini: l’eternità in un giorno” («Πομπηία και Σαντορίνη: Η αιωνιότητα σε μια μέρα»), η οποία άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό χθες το βράδυ στη Ρώμη.

Η έκθεση ενώνει για πρώτη φορά τις δύο αρχαίες πόλεις που καταστράφηκαν από την ηφαιστειακή έκρηξη. Δύο πόλεις που δεν έχουν μεταξύ τους ιστορική σχέση και μοναδικός κοινός τους δεσμός είναι η καταστροφή από το ηφαίστειο και πώς αυτή λειτουργεί ως πολιτισμικός καταλύτης. Η έκρηξη που κατέστρεψε την Πομπηία και την Σαντορίνη έσωσε δύο μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς!

Το περιεχόμενο της έκθεσης

Στην έκθεση παρουσιάζονται αποκατεστημένες τοιχογραφίες από τα δημόσια κτίρια και τις ιδιωτικές κατοικίες του οικισμού στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, οι οποίες αποτελούν το παλιότερο δείγμα ζωγραφικής στην Ευρώπη. Ορισμένες από αυτές, μαζί με άλλα μοναδικά αντικείμενα που «συνομιλούν» με αντίστοιχα εκθέματα από την Πομπηία, ταξιδεύουν για πρώτη φορά σε μια περιοδική έκθεση αποκλειστικά για τη Σαντορίνη, γιατί μέχρι τώρα παρουσιάζονταν αποσπασματικά.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πομπηίας. Εκτείνεται σε δέκα αίθουσες και παρουσιάζει εκατοντάδες εκθέματα από τις δύο πόλεις. Μαζί εκτίθενται σύγχρονα έργα τέχνης (εμπνευσμένα από την καταστροφή) σπουδαίων καλλιτεχνών από τον 18ο έως τον 21ο αιώνα, όπως του Τέρνερ και του Ντάμιεν Χιρστ, του Αντι Γουόρχολ, του Τζιουζέπε Πενόνε, του γλύπτη Αντονι Γκόρμλεϊ και άλλων.

Στα εγκαίνια ο Γιώργος Χατζημάρκος

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τις 6 Ιανουαρίου 2020, έγιναν χθες το βράδυ στην Scuderie del Quirinale και σε αυτά παρέστησαν ο Υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Dario Franceschini, η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία Θεόδωρος Πασσάς, ο Πρόεδρος της Scuderie de Quirinale Mario De Simoni, ο Διευθυντής του Scuderie de Quirinale, Μatteo Lafranconi, ο Διευθυντής της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης και ο Διευθυντής της Αρχαιολογικής Εκσκαφής στην Πομπηία Massimo Osanna, καθώς και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Από την Ρώμη, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: «Είναι εξαιρετική στιγμή για τον Ελληνικό και Αιγαιακό Πολιτισμό η έκθεση “Πομπηία & Σαντορίνη – Η Αιωνιότητα σε μία Μέρα”. Τα εκθέματα από την Πομπηία και το Ακρωτήρι μοναδικά, όπως και η ευκαιρία να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο μέσα από τα εκατομμύρια των επισκεπτών της Αιώνιας Πόλης και τα δικά μας μηνύματα. Η δε συνεργασία των δύο υπερδυνάμεων του Πολιτισμού, στέλνει και αυτή από μόνη της ένα παγκόσμιο μήνυμα αισιοδοξίας. Και το Αιγαίο του Πολιτισμού, βρίσκεται παντού».

(Visited 126 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.