Με μια σειρά ισχυρών επιχειρημάτων, το Περιφερειακό Συμβούλιο ένωσε την φωνή του με τους κατοίκους της Τήνου και των άλλων νησιών του Νοτίου Αιγαίου, που αντιδρούν δυναμικά στην εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών, καταδικάζοντας κάθε έργο, δράση και πρωτοβουλία που απειλεί τα νησιά με περιβαλλοντική, τουριστική και οικονομική καταστροφή, καθιστώντας σαφές ότι ο αγώνας δεν θα σταματήσει «μέχρι να επικρατήσει η λογική», όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.
Στην πρώτη συνεδρίαση για το έτος 2020, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σύρο, το Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησε εκτενώς το ζήτημα και τις σοβαρές επιπτώσεις που θα επιφέρει και εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στην εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών, η οποία θα μετατρέψει τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου σε ένα απέραντο βιομηχανικό πάρκο.
Στην απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο, αναπτύσσεται μια σειρά καίριων επιχειρημάτων, όπως η ανάγκη να διαφυλαχθεί η τουριστική οικονομία των νησιών, η οποία συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομική ανάταση της χώρας, με το υψηλότερο ποσοστό φορολογικών εσόδων που προέρχονται από τις εξαιρετικές επιδόσεις των νησιών.
Καθιστά, επίσης, σαφές ότι είναι υπέρ των μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά με επενδύσεις το μέγεθος των οποίων είναι συμβατό με την περιορισμένη έκταση και το ανάγλυφο των νησιών.
Ειδικότερα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, με την απόφασή του:
*Καταδικάζει κάθε έργο-δράση-πρωτοβουλία που υπονομεύει το περιβάλλον και υποβαθμίζει την τουριστική οικονομία των νησιών.
*Στηρίζει την δημοσιονομική ανάταση της χώρας μέσω της συνεχούς αύξησης των εσόδων που συνεισφέρει στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
*Στηρίζει τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας με τρόπο καθοριστικό, καθώς συνεισφέρει το υψηλότερο ποσοστό φορολογικών εσόδων που προέρχονται από τις εξαιρετικές επιδόσεις της τουριστικής οικονομίας των νησιών.
* Στηρίζει την περιβαλλοντική διάσταση, υποστηρίζοντας τις ΑΠΕ όλων των μορφών.
*Στηρίζει και έμπρακτα υποστηρίζει την ανάγκη για στροφή στην «καθαρή» ενέργεια, την οποία αντιλαμβάνεται σε δύο επίπεδα: το περιβαλλοντικό και το δημοσιονομικό.
*Υποστηρίζει την προστασία της ταυτότητας και της προσωπικότητας του κάθε νησιού με την λήψη ειδικών μέτρων προσαρμοσμένων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός από αυτά.
*Υποστηρίζει τις ΑΠΕ, προτείνοντας την αξιοποίηση των εκατοντάδων νησίδων του Ν. Αιγαίου ως τόπους εγκατάστασης ΑΠΕ δίνοντας στην χώρα οφέλη με περιβαλλοντικό, δημοσιονομικό και εθνικό πρόσημο.
*Υποστηρίζει τις ΑΠΕ, προτείνοντας την μεταφορά των επίγειων ανεμογεννητριών των νησιών στην θάλασσα (off shore).
*Ζητά την ΑΜΕΣΗ κατάργηση της υποκριτικής εξαίρεσης από την έγκριση των Αρχιτεκτονικών Επιτροπών των ανεμογεννητριών παραγωγικής ισχύος κάτω των 5MW και ζητά την εισαγωγή στη νομοθεσία ρύθμισης που να προβλέπει την υποχρεωτική έγκριση από τις Αρχιτεκτονικές Επιτροπές όλων ανεξαιρέτως των σχετικών έργων συμπεριλαμβανομένων των ανεμογεννητριών.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, όσο και ο Δήμαρχος Τήνου Γιάννης Σιώτος, σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ειδικά για το θέμα των ανεμογεννητριών, παρόντος του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και των συνεργατών του, παρουσίασαν τα επιχειρήματα με βάση τα οποία αποδεικνύεται η αλλοίωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα της Τήνου αλλά και οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού, που θα επιφέρει η εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών σε αυτό.
Ο κ.κ. Χατζημάρκος και Σιώτος ζήτησαν την άμεση αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με κριτήρια τον σεβασμό του περιβάλλοντος και του νησιωτικού αναγλύφου.
Στην αναγκαία αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ συμφώνησε ο Υπουργός και οι συνεργάτες του και μάλιστα συμφωνήθηκε αυτή να γίνει με την ενεργό συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.