Ευρεία σύσκεψη φορέων στην Κω για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος

admin
07/08/2015 15:53
 
 
 

Ευρεία σύσκεψη φορέων για τη λήψη αποφάσεων που θα ανακουφίσουν την Κω από το πρόβλημα των χιλιάδων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά στο νησί, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Επαρχείο Κω, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου.

Η σύσκεψη αποφασίστηκε από τον περιφερειάρχη αμέσως μετά την ψήφιση από την Βουλή νόμου που δίνει την δυνατότητα στην Περιφέρεια να εκτελεί δαπάνες για την ανακούφιση του μεταναστευτικού. Ο νόμος «έλυσε» πλέον τα χέρια της Περιφέρειας, ώστε να συνδράμει άμεσα στην προσπάθεια ανακούφισης κατά το δυνατόν των νησιών από το πρόβλημα, αφού η επίλυσή του είναι θέμα κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην σύσκεψη, στην οποία παρέστη και ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός, έλαβαν μέρος ο Ταξίαρχος Ευγένιος Κωνσταντίνος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Γεωργακάκος, ο Διοικητής ΝΑΣ ΚΩ Πλωτάρχης Ιωάννης Καρδαράς, ο Λιμενάρχης Ιωάννης Μισπίνας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Γιώργος Τσάμης, ο Έπαρχος Κω Γιώργος Χαλκιδιός, ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νικόλαος Τσακίρης, Ευριδίκη Νάκη, Δημήτρης Χαματζόγλου, Γιάννης Καμπανής, Ειρήνη Σβύνου και Σταύρος Φρούντζας. Από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου συμμετείχαν οι Στέργος Γιαλίζης, Νικόλαος Νασταχανίδης και Δημήτρης Σαράντης, από τον Εμπορικό Σύλλογο Κω ο Πασχάλης Βρακίδης, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Κωνσταντίνα Σβύνου και η Πρόεδρος των Τουριστικών Καταλυμάτων Ελένη Παπαδούλη. Τον δήμαρχο Κω Γιώργο Κυρίτση εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Δαυίδ Γερασκλής. Επιπλέον παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της Ομάδας Αλληλεγγύης.

Σημειώνεται ότι αυτήν την ώρα στην Κω εκτιμάται ότι βρίσκονται περί τα 5.500 άτομα, καθιστώντας το πρόβλημα ολοένα και πιο δύσκολο στη διαχείριση και αντιμετώπισή του.

Οι αποφάσεις

Μετά από διεξοδική συζήτηση του προβλήματος, αποφασίστηκαν τα εξής:

1ον Να ζητηθεί, η διαδικασία ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων να γίνεται στο εξής και εκτός της Κω, ώστε να υπάρχει άμεση αναχώρησή τους από το νησί. Για το ποσοστό που η ταυτοποίηση θα γίνεται στην Κω, να βρεθεί κτήριο εκτός του πολεοδομικού ιστού της πόλεως Κω.

2ον Η Περιφέρεια δεσμεύεται να συνδράμει στην ανακατασκευή και διαμόρφωση του χώρου εκτός πόλεως Κω, όπου θα διενεργείται η διαδικασία ταυτοποίησης, ο οποίος θα επιλεγεί από τις Αστυνομικές Αρχές και μόνο.

3ον Λιμενικές και Αστυνομικές Αρχές, που με πενιχρά μέσα σηκώνουν το τεράστιο βάρος των μεταναστευτικών ροών, να δώσουν στην Περιφέρεια λίστα με τις ανάγκες και τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να τους παρασχεθεί η απαραίτητη στήριξη για να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους.

4ον Να δρομολογηθεί επιχείρηση – σκούπα προκειμένου να απομακρυνθούν παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες από κοινόχρηστους χώρους της πόλης της Κω, πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμια, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, ποδηλατόδρομους, παραλίες κλπ.

Σημειώνεται ότι άπαντες οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη υιοθέτησαν πλήρως τις θέσεις, τις προτάσεις και τα αιτήματα της Περιφέρειας προς την κυβέρνηση, όπως αυτά αποτυπώθηκαν σε επιστολή που απηύθυνε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος στους εμπλεκόμενους υπουργούς στις 20 Απριλίου 2015 για την ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης.

«Θα συνδράμουμε στην ανακούφιση του μεταναστευτικού, αλλά δεν θα δώσουμε άλλοθι στην κεντρική διοίκηση»

Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης δήλωσε:
«Είμαστε εδώ σήμερα για να συμβάλλουμε στην ανακούφιση του νησιού από ένα πρόβλημα που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Επιβάλλεται να το προσεγγίσουμε με ρεαλισμό και συνεργαστούμε χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Ωστόσο, η αποφασιστική αντιμετώπιση του φαινομένου παραμένει, σε κάθε περίπτωση, ευθύνη της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απουσία της συντεταγμένης πολιτείας με συγκεκριμένο σχέδιο και προϋπολογισμό, εξαντλεί τις φυσικές, πολιτικές και οικονομικές αντοχές των νησιωτικών κοινωνιών. Στους εθελοντές και το φιλότιμο της αυτοδιοίκησης έχουν εναποτεθεί οι ελπίδες.

Εμείς θα υπερβούμε ακόμη μια φορά τα όριά μας και θα συνδράμουμε οικονομικά στην κατεύθυνση της ανακούφισης των νησιών μας με πολύ συγκεκριμένα μέτρα, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί διέξοδο για την κεντρική διοίκηση και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Αναδεικνύεται πλέον η αδήριτη ανάγκη να αποτελέσουν και οι Περιφέρειες φορείς υποδοχής ευρωπαϊκών πόρων διαχείρισης του μεταναστευτικού, από αυτούς τους ευρωπαϊκούς πόρους που δυστυχώς λιμνάζουν στα αζήτητα των Βρυξελλών, όταν τα νησιά μας βουλιάζουν υπό το βάρος του προβλήματος».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 22 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*