Σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στο ανεκτίμητο πολιτιστικό κεφάλαιο των νησιών του Νοτίου Αιγαίου πάρθηκαν κατά την διάρκεια της πολύωρης και εξαιρετικά παραγωγικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, με την συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου και συνεργατών τους.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξέταση της πορείας όλων των έργων του Υπουργείου Πολιτισμού, τα οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είτε μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεών της, είτε με ευρωπαϊκούς πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», καθώς και μια προκαταρκτική συζήτηση σχετικά με την νέα χρηματοδοτική περίοδο 2021 – 2027.
Στη σύσκεψη παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς, ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Μάνια Μιχαηλίδου, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου Γιώργος Καρυδάκης και ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης με τους συνεργάτες τους, όλοι οι υπεύθυνοι των έργων σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Αντώνης Βουτσίνος και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Οι αποφάσεις της σύσκεψης συνοψίζονται στα εξής:
*Η Υπουργός Πολιτισμού έδωσε το «πράσινο φως» για την αναβίωση ενός εκ των πλέον εμβληματικών μνημείων της Ρόδου, του Πύργου Naillac. Ο Πύργος θα «αναστηλωθεί» ως ολόγραμμα, με σύγχρονη τεχνολογία τριών διαστάσεων, βάσει μελέτης που θα εκπονήσει άμεσα το Υπουργείο Πολιτισμού και με πόρους που θα εξασφαλίσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
*Αποφασίστηκε η ολοκλήρωση του Μουσείου του Αγαθονησίου, το κτήριο του οποίου έχει ολοκληρωθεί από το 2015. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέλαβε να εξασφαλίσει – και σε αυτήν την περίπτωση – τους πόρους που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί και η έκθεση των αρχαιοτήτων, προκειμένου το Μουσείο να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Πρόκειται για μια απόφαση που – εκτός των άλλων – στέλνει το μήνυμα στήριξης των μικρών νησιών.
*Αποφασίστηκε η επανεκκίνηση των έργων αποκατάστασης των μνημείων της Κω που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον μεγάλο σεισμό του Ιουλίου 2017.
*Αυξήθηκε κατά 400.000 ευρώ (από 1,6 εκατ. στα 2 εκατ. ευρώ), η χρηματοδότηση του έργου «Προστασία και ανάδειξη αρχαίας Ακρόπολης Ρόδου», το οποίο αφορά σε εκτεταμένες παρεμβάσεις που προστατεύουν, αναδεικνύουν και αξιοποιούν τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της πόλεως Ρόδου, μέσα από την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αρχαιολογικού πάρκου.
*Αυξήθηκαν επίσης οι προϋπολογισμοί – με πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου – των έργων: κατασκευή Μουσείου στην Τήλο, κατασκευή Μουσείου στην Κύθνο, της νησίδας Μουσείων στη Νάξο, της ανάδειξης της Επισκοπής Σικίνου και της ανάδειξης του Φιλέρημου.
*Στις 8 Μαΐου πρόκειται να εγκαινιασθεί από την Υπουργό Πολιτισμού το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σύμης, επί τη ευκαιρία του εορτασμού της επετείου για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
*Όσον αφορά στη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2021 – 2027, μέχρι τον ερχόμενο Μάιο θα έχουν καθοριστεί τα νέα έργα τα οποία θα πρέπει να ωριμάσουν οι μελέτες, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα ένταξης με την έναρξη του Προγράμματος.
*Αποφασίστηκε, στη νέα προγραμματική περίοδο να υπάρξει διακριτός χώρος για τα μικρά νησιά, ούτως ώστε οι χρηματοδοτήσεις των έργων να είναι εξασφαλισμένες και να μην κινδυνεύουν να διοχετευθούν μόνο σε ισχυρούς νησιωτικούς δήμους.
*Ανάλογη απόφαση ελήφθη και για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η οποία επίσης θα έχει το δικό της ξεχωριστό κομμάτι χρηματοδότησης, στα χρηματοδοτικά εργαλεία της περιόδου 2021 – 2027.
Όσον αφορά τη Μεσαιωνική Πόλη, ειδική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο γραφείο του Δημάρχου Ρόδου κ. Καμπουράκη, με αντικείμενο τη νέα προγραμματική σύσκεψη. Όπως ανακοινώθηκε χθες στην κοινή συνέντευξη Τύπου της Υπουργού Πολιτισμού, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και του Δημάρχου Ρόδου, διαπιστώθηκε η απόλυτη συμφωνία και συναντίληψη σχετικά με το περιεχόμενο και τον στόχο της νέας Προγραμματικής Σύμβασης, η οποία δεν πρέπει να είναι απλώς μια λίστα έργων, αλλά να συμπεριλαμβάνει και κανονισμό λειτουργίας της Μεσαιωνικής Πόλης, που να διασφαλίζει την βιώσιμη ανάπτυξη, την βιώσιμη και ποιοτική καθημερινότητα, καθώς και την υψηλή αισθητική μιας ζώσας πόλης που είναι ταυτόχρονα και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, γεγονός που – όπως τόνισε η κα Μενδώνη – προσδίδει στη Μεσαιωνική Πόλη προστιθέμενη αξία αλλά δημιουργεί και μείζονες υποχρεώσεις.
Το κείμενο της νέας Προγραμματικής Σύμβασης θα καταρτισθεί, όχι από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά από τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με όρους 2020 και με ορίζοντα 20ετίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα είναι έτοιμο να κατατεθεί το ΥΠΠΟ στις αρχές Απριλίου, για τυχόν παρατηρήσεις, τροποποιήσεις ή προσθήκες, ούτως ώστε να υπογραφεί στο διάστημα μεταξύ 5 έως 10 Μαΐου, οπότε η Υπουργός Πολιτισμού θα βρίσκεται και πάλι στα Δωδεκάνησα.
Σημειώνεται ότι η Υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε ανεπιφύλακτα σωστή την άρνηση του Περιφερειάρχη να υπογράψει την προηγούμενη Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ακριβώς επειδή δεν ανταποκρινόταν στην παραπάνω φιλοσοφία για το περιεχόμενο και τη σκοπιμότητα μιας Προγραμματικής Σύμβασης για ένα μνημείο αυτής της σημασίας και του βεληνεκούς.
Από την πλευρά του ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άψογη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως και για τη σύσκεψη που έγινε ειδικά για την Μεσαιωνική Πόλη και τα αποτελέσματά της. Ιδιαιτέρως ικανοποιημένος δήλωσε από την άμεση, θετική ανταπόκριση της Υπουργού Πολιτισμού στην πρόταση για τον Πύργο Naillac.
Η κα Μενδώνη ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Ρόδου για την συνεργασία και τόνισε τη σημασία του πολιτισμού ως κρίσιμου μεγέθους για την τοπική και εθνική οικονομία, δεδομένου ότι στο Αιγαίο βρίσκεται το 30% του πολιτιστικού αποθέματος της Μεσογείου.
Την αποτελεσματικότητα της Υπουργού Πολιτισμού καθώς και το ενδιαφέρον της για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου εξήραν με δηλώσεις τους, στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κόνσολας, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Παππάς και ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Καμπουράκης, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από την συνεργασία του με την Υπουργό και το επιτελείο της, καθώς και πιο αισιόδοξος ότι θέματα μείζονος σημασία (όπως η προστασία και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης) τίθενται επιτέλους στη σωστή τους βάση.